2011.
március
24. 19:53

Nyugdíj - Csökken a félfogadási idő, hogy gyorsabban intézzék az ügyeket

Címkék:
ügyintézés Hétfőtől csak heti két napon lesz ügyfélfogadás Fejér megyében a nyugdíjbiztosító igazgatóságon. A cél az, hogy gyorsítsák a már beadott ügyek elintézését.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságán az idei januárban és februárban jelentősen megnőtt az ügyfélforgalom. Különösen a nők kedvezményes nyugdíjbavonulási lehetősége, az előrehozott öregségi nyugdíj iránti igények, a szolgálati idő elismerési kérelmek adtak feladatot az igazgatóságon dolgozóknak.
Az idén január-februárban 5034 igény vagy kérelem alapján indult eljárás, ebből 1418 ügyet zártak le. Egy évvel ezelőtt az első két hónapban 2239 ügy indult és abból 2090 ügyet lezártak.


- Az igazgatóság létszáma lényegében nem változott, így az ügyintézők, revizorok leterheltsége elérte, sőt már meg is haladta az elviselhetőség szintjét - mondta Bartucz Sándor igazgató. - Közben nekünk figyelni kell az ügyintézési időre és természetesen a törvényesség betartására. Az ügyfelek türelmetlensége is érthető, hiszen ők a gyors ügyintézésben érdekeltek. Sokan nem értik meg például, hogy az idén induló nyugdíjmegállapításokra csak a valorizációs szorzókulcsok ismeretében, e hónap végén lesz lehetőség, addig előleget kapnak. A valorizációs szorzókulcsok azok a számok, amelyekkel a régi fizetéseket szorozzák fel. Az 1980-ban kapott összeget például 35,212-vel, az 1990-ben kapottat 13,269-el, a 2000-seket 2,386-al szorozzák.
Sok vitát okoz a nők kedvezményes nyugdíjazása is. Sokan azonosnak vélik a szolgálati időt és a jogosultsági időt. Pedig ez utóbbi szűkebb a szolgálati időnél. Gondot okoz az is, hogy nyilvántartások hiányában nehéz megállapítani a gyermeknevelési ellátások időtartamát. Kétség esetén az igénylő nyilatkozata is szükséges. Emiatt sokan túl bonyolultnak, nehezen alkalmazhatónak tartják a jogszabályt, többen is felvetették az egyszerűsítés szükségességét.

További belső ügyvitelszervezési lehetőségek hiányában az ügyintézés gyorsítása érdekében átmenetileg, március 28-tól augusztus 31-ig az ügyfélfogadás a hétfői és szerdai napokra korlátozódik. Akkor 8-16 óra között várják az ügyfeleket és csak ekkor adnak telefonos tájékoztatást. Egyelőre a próbaszámítási kéréseket sem tudják teljesíteni. Bartucz Sándor az ügyfelek megértését kéri.

Rokkantnyugdíjasok

A kormányzat bejelentette, hogy vizsgálni akarják a rokkant nyugdíjakat. Az országban 339 628, a rendes nyugdíjkorhatárt még el nem érő rokkantsági nyugdíjat kapó él. Fejér megyében 11 336. A Széll Kálmán-terv azt tartalmazza, hogy a rokkantsági nyugdíjat megállapító rendszert át kell dolgozni, hogy sikeresebb legyen a rehabilitáció, és ezáltal csökkenjen a rokkantnyugdíjasok száma. Ma a rokkantság fokát egy bizottság állapítja meg, amelyben minimum lenni kell két orvosnak, egy foglalkoztatási és egy szociális szakértőnek.

Forrás: fmh.hu

Vissza
2011.
február
05. 06:51

Elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben

Elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben A nyugdíjpénztártagok többsége az állami rendszert választotta a hétfői határidőig, így sikerrel zárult az első kör a kormány szempontjából, azonban a neheze csak most következik. Kedvezőtlen körülmény többek között, hogy a tehetősebbek maradtak a szektorban, míg a reálhozamok kifizetése is százmilliárdokba fog kerülni. Számításaink szerint az állam mindössze 1100-1200 milliárd forintnyi értékpapír értékesítéséről dönthet az április végén, vagy inkább május végén meginduló vagyonátadás után. Közel sem egyértelmű, hogy milyen módon teremtik elő a nyugdíjak kifizetésére szükséges 530 milliárd forintnyi készpénzt, az viszont biztos, hogy a befektetési alapok jegyei fokozatosan értékesítésre kerülhetnek.
Tovább
2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART