2011.
március
16. 10:05

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz

malacpersely A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is , mondta egykoron Woody Allen. Mindez nyugdíjas éveinkre is áll, azaz ha életünk e szakaszát nem akarjuk nélkülözésben tölteni, tanácsos korán elkezdeni a takarékoskodást.

Az elmúlt időszakban hatalmas változásokon esett át nyugdíjrendszerünk, melynek egyik pillére - a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetésével -, ha össze nem is omlott (egyelőre), de megroggyant. Az állam persze garantálja a tb-nyugdíjat, ám kérdés, hogy az mire lesz elég.

- Aki úgy döntött, kitart nyugdíjpénztára mellett, idén decembertől már nem szerez szolgálati időt, így állami nyugdíjat csak az addig ledolgozott évek után kaphat - kezdi Sági Péter regisztrált pénzügyi tervező. - Rájuk szokták mondani, hogy rendkívül szolidárisak , hisz 10 százalékos munkavállalói járulékukat ugyan pénztáruknak fizetik, a munkaadójuk által utalt 24 százalékos járulék viszont az állami alapba kerül, ami az ő nyugdíjukat nem gyarapítja.

Sági Péter riasztó adatokat sorol: jelenleg 40 év szolgálati idő esetén a nettó átlagkereset 80 százaléka az állami nyugdíj, ám 2013-tól ez a bruttó átlagbér 66 százaléka lesz, míg a pénztártagok csak bruttó bérük 48,8 százalékára számíthatnak.

Sokan az örökíthetőség miatt tartottak ki pénztáruk mellett. Ez az opció azonban általában csak a felhalmozási időszakra vonatkozik, a járadékfolyósítási időre nem, mondja a szakember, hozzátéve: a változások megszüntették a pénztárak garanciaalapját is...

- Az át- vagy visszalépők közül sokan valószínűleg nem nyugdíjcélra teszik majd félre reálhozamukat, hanem azonnal elköltik - véli Sági Péter, megjegyezve: idén többeknek további forráslehetőség is a rendelkezésére áll, így a nagycsaládosok adókedvezménye, s a magasabb jövedelemkategóriában az szja-csökkentésből származó plusz jövedelem. - A magyarok egy része azonban azt szeretné, ha az állam öngondoskodna róla, ami önmagában is ellentmondás. A valódi öngondoskodás azonban egyre fontosabb, különösen, hogy az állami nyugdíj csak egy ígérvény.

Persze vannak, akik csak legyintenek a problémára, mondván: meg sem érik az öregkort. A statisztikák szerint azonban jelenleg a nők átlagosan 21, a férfiak 17 esztendőt töltenek nyugdíjban.

A felosztó-kirovó nyugdíjrendszer 1800-as évek végi kidolgozása óta, amikor még sok volt az eltartó s az átlagéletkor rövid, nagyot fordult a demográfiai trend: ma egyre kevesebb gyerek születik, miközben a várható élettartam nő. A fiatalok többsége 25 éves koráig nem fizet járulékot, és sokan jóval a korhatár előtt nyugdíjba mennek.

- Míg jelenleg 31 százalék a nyugdíjasok aránya, addig 2019-ben - amikor várhatóan már csak 8,9 millióan leszünk - ez 38 százalékra nő, s a felosztó-kirovó rendszer egyre kevésbé működik. Az első sokkot a Ratkó-gyerekek 2014-15-ös nyugdíjba vonulása jelenti majd, a következőt pedig az ő gyerekeiké, a szintén népes 70-es évek közepi generációé.

A mai lakosság nyugdíjkilátásai a nyugdíjbiztosítási főigazgatóság adatai szerint: a 4 millió nyugdíjjogosult 57 százaléka 80 ezer forint alatti összeget kap majd, 700 ezren minimálnyugdíjra lesznek jogosultak, 1,3 millióan pedig nem részesülnek nyugellátásban.

Az állam kezében kevés eszköz van a probléma megoldására: emelheti a korhatárt (Norvégiában például 67, Írországban 66, Spanyolországban 65 éves korig kell dolgozni, ahogy hamarosan nálunk is). Szűkítheti a kedvezmények körét, ahogy azt jelenlegi kormányunk is teszi, növelheti a járulékokat, csökkentheti a nyugdíjak összegét, és ronthatja az egészségügyi szolgáltatások színvonalát. De meddig?

Az öngondoskodásra sokan, sokféle megoldást kínálnak.

A bankszektor révén elérhető befektetési alapok, részvények, kötvények hátulütője, hogy nincs lehetőség járadékszolgáltatásra, és sok esetben hiányos a tájékoztatás. A bankbetétek kamata pedig alacsony, így a haszon sem lesz nagy, a kamatjövedelmet ráadásul 20 százalék adó terheli.

- Ha feltesszük a kérdést: bízhatunk a bankokban?, sokaknak eszébe juthat a plakát, rajta a nagybetűs válasz: igen, csillag, lábjegyzet: nem. Szerintem mindenki tudja, mire gondolok... - jegyzi meg mosolyogva a szakember. - Nyugdíjcélra gyűjtenek az önkéntes pénztárak is. A befizetésekhez adókedvezmény társul, lehet járadékfizetést kérni, a vagyon örökölhető, ám portfóliókezelésük nem a leghatékonyabb, így kérdésesek a reálhozamok. Havi ötezer forintos befizetésből 30 év jogviszony után alig 10 ezer forintos havi járadék várható.

S vannak tőzsdei megoldások is, így például a nyugdíj- előtakarékossági számla. A nyesz után adókedvezmény vehető igénybe, örökölhető, költséghatékony, nyugdíjba vonulás és legalább 3 év nyugdíj-előtakarékossági számlavezetést követően a befektetések árfolyamnyeresége, hozama adómentes, ám biztonságos kezeléséhez nem árt, ha vannak tőzsdei ismeretek. A biztosításokat örökíthetőség, rugalmasság, garanciák, bónuszok, adóelőnyök jellemzik, ám a piacon sok a korszerűtlen, 98 előtt kötött vegyes díjtartalékos fajta, ami állampapír alapú, költséges, rugalmatlan. Ezeket érdemes felülvizsgálni.

- Az infláció hosszú távon mérséklődik, a bankbetétek reálértéke nagyobb időtávban a statisztikák szerint ez alatt teljesít. Az állampapírok általában 0,5-2 százalékkal az infláció felett hoznak, a részvények azonban ennél jóval nagyobb, 6-15 százalékos hasznot fialnak, s hosszú távon a veszteség és a nyereség mindig egyensúlyba kerül.

Bármelyik megoldás mellett is döntünk, lehetőségeinkhez mérten minél korábban próbáljunk hozzálátni nyugdíjas éveink anyagi biztonságának megteremtéséhez.

A túlélés szabálya Sági Péter szerint: ne azt takarítsuk meg, ami hó végén marad, hanem abból gazdálkodjunk, ami a megtakarítás után rendelkezésre áll. Ha ez sikerül, a szakértő 3 fázisú nyugdíjstratégiát ajánl: az 1. időszakban, 15 évig havi befizetéseinkből tőkét képzünk. Pénzünket fektethetjük részvényalapokba is, ám a lejárat előtti években növelni kell a kötvények arányát. A 2. fázis a tőkegyarapítás, amikor megtakarításunkat 10-12 évig dolgoztatjuk. A 3. szakaszban pedig élvezzük a rendszeres havi kifizetéseket!

Forrás: zalaihirlap.hu

 

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2011.
március
06. 21:00

„Korszerűsíteni kell a nyugdíjrendszert”

„Korszerűsíteni kell a nyugdíjrendszert” A fenntartható nyugdíjrendszer megteremtéséhez közösen kell fellépniük az Európai Unió tagállamainak – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a magyar elnökségi honlapnak, az eu2011.hu-nak adott, vasárnap közölt interjúban.
Tovább
2010.
december
15. 06:29

A magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet

A  magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet Felkészületlenül érte a Stabilitás Pénztárszövetséget a magánpénztárak megszüntetésének ötlete, de ennek bejelentése óta és a törvény elfogadása ellenére is alkotmánybírósági és uniós beadványokkal próbálják megakadályozni a második pillér megszüntetését - számolt be Juhász Istvánné, a Stabilitás főtitkára hétfőn a Budai Liberális Klub rendezvényén. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT egykori elnöke pedig úgy vélte: a magánpénztárak megszüntetésével a magyar tőkepiacnak is "vége" lehet.
Tovább
2011.
február
07. 17:15

A munkaképes korúak mindössze fele dolgozik

A  munkaképes korúak mindössze fele dolgozik Magyarország a hárommillió nem foglalkoztatott országa. A magas adók, a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága, a növekvő szociális feszültségek mind-mind visszavezethetők arra, hogy az aktív korosztályokban csak minden második embernek van munkája.
Tovább
2011.
február
07. 14:32

A fiatalok nem bízzák az államra

A fiatalok nem bízzák az államra Egyre jelentősebb szerepet játszik a tudatos pénzügyi gazdálkodás, valamint az öngondoskodás a fiatal generáció tagjainak körében. A fiatalokat ma már nem csak az utazás, autók vagy a lakás megvásárlása érdekli, a válság hatására hajlamosabbak a nyugdíjas évekre is gondolni. A fiatalok és a többi generáció megtakarítási szokásai, valamint céljai között ugyan jelentős eltérések vannak, a nyugdíj és az időskori anyagi biztonság, valamint az öngondoskodás azonban minden korosztálynál kulcsszerepet játszik, amikor a pénzügyi kultúra kerül szóba.
Tovább
2010.
szeptember
27. 10:11

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól Egy friss felmérés szerint a gazdag angolok 60 százaléka a bizonytalanságok miatt tovább kíván dolgozni, és csak akkor akar elmenni nyugdíjba, ha az már nem halogatható tovább. A Barclays Wealth felmérése alapján megállapítható, hogy a gazdagok nagyon pesszimistán ítélik meg a helyzetüket, pedig ez a valóságban koránt sincs így.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2011.
február
10. 06:13

A nyugalmas öregkor csak vágyálom?

A nyugalmas öregkor csak vágyálom? Miután egyre kevesebb az aktív dolgozó, a nyugdíjas pedig egyre több, így a végső nyugdíj összege is egyre kisebb lesz.
Tovább
2010.
december
22. 14:15

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Mesterházy Attila, indítványában a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességének megállapítását, valamint a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezve.
Tovább
2011.
március
04. 11:19

Állami nyugdíj: 200 ezer bruttó fölött nem hiszünk benne

Állami nyugdíj: 200 ezer bruttó fölött nem hiszünk benne A 25-65 éves, bruttó 200 ezer forint fölötti jövedelemmel rendelkező lakosság körében készítette el legutóbbi felmérését a Budapest Bank és a Budapest Alapkezelő.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
december
23. 20:59

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása"

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása" ”Sajnálatosnak" nevezte a magyarországi nyugdíjreform „visszafordítását" az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette Magyarország visszaminősítését.
Tovább
2011.
január
19. 08:35

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés Aggodalomra ad okot a Magyarországon - és kisebb mértékben Lengyelországban -tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint.
Tovább
2010.
október
30. 23:20

Jövőre már el is kezdjük felélni a nyugdíjvagyont

Jövőre már el is kezdjük felélni a nyugdíjvagyont A nyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszatérőktől remélt 2500 milliárdból 530-at jövőre elkölt a kormány a költségvetési törvényjavaslat szerint. A MÁV többet kap, és infláció feletti nyugdíjemelés lesz. 30 ezer közszolga hagyhatja el a szférát. Több érthetetlen dolog is van a büdzsében, így például az, hogy miért 2,94 százalékos hiányt céloz meg a kabinet, és miért nem tartja a konvergenciaprogramban lefektetett 2,8 százalékot - jegyzi meg az Index összefoglalója. A nemzetgazdasági minisztérium szombat délben tette közzé a költségvetési törvényjavaslatot, amelyet december 23-ig kell elfogadnia az Országgyűlésnek.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2010.
november
24. 21:06

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező rendszerben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. A pénztárak szerint ez zsarolás és Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Tovább
2011.
március
09. 09:34

Nincs alkotmányos fogás a nyugdíjcsomagon?

Nincs alkotmányos fogás a nyugdíjcsomagon? Nem nagyon találni fogást a módosított alkotmány szerinti hatáskörszűkítésen. Az Alkotmánybíróság e heti ülésén nem volt napirenden a nyugdíjcsomag, azt a bírák jövő héten sem tárgyalják, legközelebb két hét múlva kerülhet eléjük az előterjesztés. Márciusban így csak arról születhet döntés, van-e hatásköre a testületnek a törvény vizsgálatára - írja a Népszabadság.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
2011.
január
13. 16:54

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak Vége a munkanélküliek nagylelkű és hosszan tartó juttatásainak, mondta Orbán Viktor a létminimum alatti támogatásokról. Az álláskeresési támogatások idei tervezett összege nagyjából a negyede annak a pénznek, amelyről a kormány az szja átalakításával lemondott. A miniszterelnök nyilatkozata ellentmond a gazdasági miniszterének is.
Tovább
2011.
február
26. 09:46

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával Az euróövezeten kívüli EU-tagállamoknak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével.
Tovább
2011.
február
10. 09:35

Összeomlik az állami nyugdíjrendszer?

Összeomlik az állami nyugdíjrendszer? Az állami nyugdíjrendszer nem fenntartható, és ezen a mostani nyugdíjreform sem javított érdemben – derül ki az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) elemzéséből.
Tovább
2010.
december
08. 10:07

Százezer nyugdíjkérelmet utasítottak el

Százezer nyugdíjkérelmet utasítottak el Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság közzétette az I-III. negyedévre vonatkozó ágazati feladatellátási mutatóit. A 2010-es év első kilenc hónapjában összesen 419 482 igénybejelentés érkezett, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,3%-os emelkedésnek felel meg. Idén szeptember végéig összesen 94 120 elutasító határozatot hoztak, ez a szám mára minden bizonnyal százezer fölé emelkedett.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART