2013.
május
31. 00:10

Nyugdíj - Magas elvárások, alacsony lehetőségek

Címkék:
malacnyugdíj A 12 országban elvégzett kutatás szerint a jelenlegi jövedelmüknek átlagosan 72 százalékával lennének elégedettek nyugdíjas korukban a megkérdezettek, az átlagos érték országonként eltérő, ám figyelemre méltó, hogy éppen Magyarországon a legmagasabb, 85 százalékkal - közölte az Aegon Magyarország Zrt.

A legalacsonyabb rátát az Egyesült Királyságban mérték: ott az érintettek a jelenlegi jövedelmük átlagosan 61 százalékával is elégedettek lennének, ha most vonulnának nyugdíjba.

A válaszadók mindössze 19 százaléka vélekedik úgy, hogy nyugdíjas korára maradéktalanul eléri majd jövedelmi céljait, és 14 százalék gondolja azt, hogy van esélye a megcélzott jövedelem háromnegyedének elérésére.
Az is beszédes adat, hogy a megkérdezettek 39 százaléka egyáltalán nincs tisztában azzal, mekkora jövedelemre számíthat majd nyugdíjas korában.

A kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságot tükrözi az is, hogy a felmérésben résztvevők mindössze 14 százaléka teljesen biztos abban, hogy nyugdíjas korában az igényeinek megfelelő életszínvonalon élhet, és további 30 százalék azok aránya, akik ezt - többé kevésbé - biztosítottnak látják.

A felmérés szerint a lakosság a nyugdíjcélú megtakarítások növelése legfőbb eszközének a fizetésemelést látja. Ezt 53 százalék jelölte meg, míg a második leginkább hasznosnak tartott ösztönző - a hosszú távú megtakarítások több adókedvezménnyel történő támogatása - már csak 37 százalékot kapott.
A megtakarítás legfőbb akadályának a pénzhiányt tartják a megkérdezettek, 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy számára jelenleg ez a legfőbb akadálya az előtakarékosságnak.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART