2011.
szeptember
25. 19:01

Nyugdíj: 10 év múlva még rosszabb lesz a helyzet

Címkék:
pénz a kézben Jelenleg egy nyugdíjasra körülbelül 1,4 járulékfizető jut, az alacsony foglalkoztatottság és a minimálbéren bejelentettek tömeges létszáma miatt. Tíz év múlva a helyzet még rosszabb lesz. A jelenlegi trendek mellett a ma negyvenes korosztály nyugdíjazásakor egy eltartóra egy eltartott jut majd. És akkor még nem beszéltünk a nyugdíj mértékéről, hogy vajon biztosít-e majd tisztességes megélhetést.

A boldog, békés öregkor sokak számára csak álom, ha nem rendelkeznek nyugdíjkiegészítő jövedelemmel. (Az OECD irányelve szerint a nyugdíjba vonulást megelőző átlagjövedelem 70 százalékának megfelelő havi bevételre lenne szüksége minden nyugdíjba vonulónak.) Az egyik út a nyugdíjazás utáni munkavállalás lenne, ám ez nem tűnik népszerű megoldásnak Magyarországon: a magyarok mindössze 18 százaléka állna munkába nyugdíjasként a Randstad idén nyáron készült nemzetközi felmérése szerint. Ugyanerre a kérdésre az angoloknál 55, a lengyeleknél pedig 62 százalék válaszolt igennel. Így viszont marad az aktív évek során felhalmozott megtakarításból származó pluszpénz, hiszen abban ma már mindenki egyetért, hogy a minimálbéren foglalkoztatottak semmiképpen nem számíthatnak majd tisztességes megélhetést nyújtó időskori jövedelemre. Persze érdemes takarékoskodniuk azoknak is, akik ma viszonylag jól keresnek, mert ők sem lehetnek biztosak abban, hogy majdani nyugdíjukból mindenre futja majd, hiszen az állami nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában fenntarthatatlan, a változása pedig sokaknak okozhat kellemetlen meglepetést.

Egyéni számla vs. felosztó-kirovó rendszer

A kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszer felszámolásakor a kormányzat egyéni számlát ígért az állami rendszerbe visszalépőknek, de ugyanakkor azt is leszögezte, hogy marad a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer. (Az IDEA elemzése a magánnyugdíjpénztárakban maradók jövőjéről itt olvasható.) A két állítás ellentmondását igyekszik feloldani az a kormányzati elképzelés, amely szerint emelkedne a munkavállalók által az öregségi nyugdíjra befizetett járulék, míg a munkáltatók befizetése csökkenne. „Az embereknek illúziói vannak az állami szerepvállalás lehetőségeiről, így túl keveset takarékoskodnak" - olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által a kormány részére készített nemzeti nyugdíjpolitikai koncepcióról szóló előterjesztésben, amely szerint a munkavállaló által fizetett járulékot egyéni - ahogy a koncepció megfogalmazza -, „eszmei jellegű tőkeszámlán" írnák jóvá, ezt valamilyen mértékkel valorizálnák, és az így kapott egyenleg, valamint a nyugdíjazáskor várható hátralévő élettartam alapján határoznák meg a nyugdíjat.
 

A munkáltató által fizetett rész nem teremtene egyéni jogosultságot, mert nem járulék, hanem hozzájárulás lenne. A 2011. december 1-jétől egyébként már „munkáltatói nyugdíj-hozzájárulásnak" hívott kötelezettség mai, 24 százalékos mértéke csökkenne, ezt tennék át - felbruttósítva - a munkavállaló bérébe, megteremtve a forrását annak, hogy az utóbbi által fizetett járulék 10 százalékról 20 százalékra emelkedjen. „Ennek következtében radikálisan csökkenne a munkáltatók kimutatott közterhe, ami fontos a nemzetközi versenyképességi összehasonlításokban" - olvasható a dokumentumban, hozzátéve: „a szükséges törvénymódosítást úgy kell megalkotni, hogy a munkavállaló nettó jövedelmi helyzete ne változzon". Ám a nominális bér bruttósítással megnövelt része után is személyi jövedelemadót kell fizetni, így lehet, hogy a munkavállaló nettó bére csökken. Emellett a jövedelemkiesést bizonyos szegmensekben az adójóváírás tervezett fokozatos kivezetése is növelni fogja.

900 milliárd mínusz

Miután a jelenleg mintegy 2700 milliárdos nyugdíjkassza már most is mintegy 900 milliárd forintos hiánnyal küzd, nehéz elképzelni, hogy mi lesz a jövőben az aktuális nyugdíjakkal, amelyeknek összegét a számítás alapja - bruttó vagy nettó jövedelem - is befolyásolni fogja, mint ahogyan az is, hogy változik-e a ráta. A járadékok várható konzervatívabb indexálása a nyugdíj értékének jelentős csökkenéséhez vezethet. A Széll Kálmán-terv szerint az új nyugdíjrendszert 2012. január elsejével vezetik be.

Forrás: Piac és Profit

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2011.
február
07. 17:15

A munkaképes korúak mindössze fele dolgozik

A  munkaképes korúak mindössze fele dolgozik Magyarország a hárommillió nem foglalkoztatott országa. A magas adók, a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága, a növekvő szociális feszültségek mind-mind visszavezethetők arra, hogy az aktív korosztályokban csak minden második embernek van munkája.
Tovább
2011.
április
28. 19:52

A demográfiai, a foglalkoztatási és a politikai kockázat miatt is fontos az öngondoskodás

A demográfiai, a foglalkoztatási és a politikai kockázat miatt is fontos az öngondoskodás A majdani nyugdíj kalkulálásánál megjelent a politikai kockázat is a demográfiai és a foglalkoztatási kockázat mellett, ezért egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy a magán öngondoskodásból származó nyugdíj határozható meg a legpontosabban - mondta Csonka István, a Groupama Garancia Biztosító vezérigazgató-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
Tovább
2010.
november
23. 10:36

A foglalkoztatáson múlik a "nyugdíjbéke"

A foglalkoztatáson múlik a "nyugdíjbéke" Miközben a felmérések szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok harmada-fele is visszaléphet az állami tb-kassza "védernyője" alá, közép- és hosszabb távon kérdéses, mennyire képes szavatolni az állam az időskori járandóságok értékállóságát és a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát - írja a keddi Világgazdaság.
Tovább
2011.
március
16. 10:05

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is , mondta egykoron Woody Allen. Mindez nyugdíjas éveinkre is áll, azaz ha életünk e szakaszát nem akarjuk nélkülözésben tölteni, tanácsos korán elkezdeni a takarékoskodást.
Tovább
2010.
január
15. 08:12

Nyugdíj-turbulencia: jó az öreg a háznál

Nyugdíj-turbulencia: jó az öreg a háznál Megkezdődött a harc a nyugdíjasok voksaiért: üzenget egymásnak és persze az érintetteknek a Fidesz és az MSZP, egyaránt a másikat vádolva azzal, hogy tervei-intézkedései elapasztják az időskori ellátásokat.
Tovább
2011.
február
25. 12:06

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell Akár visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, akár a nyugdíjpénztári tagságot választotta, a lakosság valamennyi rétegének szüksége lesz további megtakarításokra ahhoz, hogy a nyugdíjas éveiben biztonságban érezhesse magát és családját is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART