2011.
május
30. 16:43

Nyugdíj: aki úgy gondolja, hogy van megtakarítása, annak sincs elég

pénz a kézben Önmagában, hosszútávon nem lesz elégséges a jelenlegi nyugdíjrendszer, mindenképpen szükséges az öngondoskodásnak valamilyen formája a megfelelő színvonalú idős korhoz - derült ki a Generali legfrissebb felméréséből.

Az Eurostat előrelejzése alapján Magyarországon a mostani 24 százalékról 20 év múlva 30, 2040-re pedig már 40 százalékra emelkedik a 65 éven felüliek aránya. A lakosság száma a becslések szerint 2050-re 9 millióra csökken majd.

Paál Zoltán ügyvezető igazgató előadásában megjegyezte: a 15-64 éves korosztály Uniós átlaga 65 százalék, Magyarországon 55 százalék. "Magyarországon 3 millió nyugdíjas van és annyi foglalkoztatott, hogy nagyjából 1,3 járulékfizető tart el 1 nyugdíjast. A NAV adatai szerint a foglalkoztatottak 34 százaléka viszont csak minimálbér után fizet járulékot és 10 éven belül, ha a Ratkó-korszak gyerekei is nyugdíjba mennek, a helyzet még rosszabb lesz" - fogalmazott.

Paál Zoltán szerint a felosztó-kiróvó rendszert nem lehet hosszútávon fenntartani, fel fog billenni. Az államnak több lehetősége van, de egyik sem elégséges önmagában. "Lehet megoldás a nyugdíjkorhatár felemelése, a nyugdíjjárulékok emelése, vagy lehet kevesebb nyugdíjat fizetni - mindegyiknek megvannak a korlátai gazdasági, vagy politikai értelemben. Lehetne motiválni is az embereket, hogy több gyerek szülessen, de ami a probléma nagyságát illeti, azt mondhatom, hogy nagyon gyorsan kellene nagyon sok 12 éves gyereket szülni" - vázolta a helyzetet a társaság ügyvezető igazgatója.

A Generali kutatásáról elmondta: a mergkérdezettek 62 százaléka biztos abban, hogy a várható nyugdíja nem lesz elegendő és csak 5 százalékuk gondolja azt, hogy kellő módon meg fog tudni élni nyugdíjasként. A válaszolók több, mint 70 százaléka mondta, hogy anyagi helyzete romlott az elmúlt évben.

A kutatásban résztvevők több mint fele gondolkodott már el azon, hogy miből fog élni idős korában. Ezen réteg 30 százaléka a házi, vagy bankszámlán történő megtakarítást részesíti előnyben, annak ellenére, hogy ez a fajta megtakarítás kevés, vagy semmilyen kamatot nem nyújt majd. A nyugdíjcélú megtakarítási formák közül kiemelkedett az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjcélú életbiztosítás, de minden negyedik megkérdezett az egyszerű bankbetétet is felsorolta.

A megtakarítással rendelkezők 60 százaléka havonta 5-10 ezer forintot tud megspórolni, 24 százalékuk 10-20 ezer forint közötti összeget. Ez azt jelenti, hogy 20 év munkával, az átlag 2,4-3 millió forint megtakarítást ér el. Ezzel szemben, Paál Zoltán szerint, ahhoz, hogy valakinek 50 ezer forint nyugdíja legyen, 10 milliós megtakarítással kell rendelkeznie mikor nyugdíjba megy. A kutatás számai szerint jelentős életszínvonal-esés nélküli nyugdíjas évekhez a nyugdíjba vonulás előtti jövedelem 70 százaléka szükséges.

"Aki úgy gondolja, hogy van megtakarítása, sajnos annak sincs. Nem elég eljutni az előtakarékosságig, nem árt tudni, hogy mekkorának kell lennie, hogy megfelelő legyen, mert az állami nyugdíjrendszer semmit nem fog tudni megoldani" - tette hozzá Paál Zoltán.

Kovács Erzsébet egyetemi tanár is kiemelte, hogy a jelenlegi rendszer nem tartható fent, a kormány intézkedései kapcsán pedig elmondta: semmi olyan változtatás nem látszik, ami igazi reform lenne. Arról sem szólnak a hírek - tette hozzá, hogy az öregségi nyugdíj ma 1,7 millió embert érint, de a nyugdíjasok 3 millióan vannak, tehát előbbi, csak a probléma egyik része.

"A bizalom helyreállítása lenne a legfontosabb, mert az emberek akkor raknak félre, ha bíznak a rendszerben. A jelenlegi állapotot jól tükrözi, hogy a magánynyugdíjpénztárakkal történt események után a reálhozamot mindenki kézhez akarja kapni és nem további megtakarításokban gondolkodik" - fogalmazott.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2011.
április
25. 08:32

"Soha ekkora bizonytalanságban nem voltak az emberek a nyugdíjjal kapcsolatban"

"Soha ekkora bizonytalanságban nem voltak az emberek a nyugdíjjal kapcsolatban" Nőtt a munkanélküliek száma, félkatonai szervezetek alakultak, és sok munkavállaló kevesebbet keres az új adórendszer miatt, mint egy évvel ezelőtt - mondta Kormos Kata, az MSZP szóvivője vasárnap egy telefonos sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
március
06. 21:00

„Korszerűsíteni kell a nyugdíjrendszert”

„Korszerűsíteni kell a nyugdíjrendszert” A fenntartható nyugdíjrendszer megteremtéséhez közösen kell fellépniük az Európai Unió tagállamainak – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a magyar elnökségi honlapnak, az eu2011.hu-nak adott, vasárnap közölt interjúban.
Tovább
2011.
március
22. 13:22

2040-ben robban a magyar nyugdíjbomba

2040-ben robban a magyar nyugdíjbomba Az elmúlt időszakban, ha megnézzük a statisztikákat, az inflációval korrigált díjbevétel 2007 óta csökkent, és 1996 óta kevesebb mint a kétszeresére nőtt. Lassú erózió indult el a díjbevételek terén – mondta Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a Portfólió.hu biztosítási konferenciáján.
Tovább
2011.
február
07. 17:15

A munkaképes korúak mindössze fele dolgozik

A  munkaképes korúak mindössze fele dolgozik Magyarország a hárommillió nem foglalkoztatott országa. A magas adók, a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága, a növekvő szociális feszültségek mind-mind visszavezethetők arra, hogy az aktív korosztályokban csak minden második embernek van munkája.
Tovább
2011.
április
28. 19:52

A demográfiai, a foglalkoztatási és a politikai kockázat miatt is fontos az öngondoskodás

A demográfiai, a foglalkoztatási és a politikai kockázat miatt is fontos az öngondoskodás A majdani nyugdíj kalkulálásánál megjelent a politikai kockázat is a demográfiai és a foglalkoztatási kockázat mellett, ezért egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy a magán öngondoskodásból származó nyugdíj határozható meg a legpontosabban - mondta Csonka István, a Groupama Garancia Biztosító vezérigazgató-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
Tovább
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2011.
február
10. 06:13

A nyugalmas öregkor csak vágyálom?

A nyugalmas öregkor csak vágyálom? Miután egyre kevesebb az aktív dolgozó, a nyugdíjas pedig egyre több, így a végső nyugdíj összege is egyre kisebb lesz.
Tovább
2011.
május
06. 15:29

Az elöregedő társadalomhoz kell igazítani a nyugdíjrendszert

Az elöregedő társadalomhoz kell igazítani a nyugdíjrendszert Néhány európai uniós tagállamban, így Magyarországon is a nyugdíjrendszert az elöregedő társadalomhoz kell igazítani, ahhoz a helyzethez, hogy míg a járulékfizetők száma csökken, addig a nyugdíjasoké nő - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter egy budapesti konferencián pénteken.
Tovább
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
2011.
január
15. 10:51

Bizonytalan a nyugdíjkassza egyensúlya

Bizonytalan a nyugdíjkassza egyensúlya A megtisztított nyugdíjalap kiadásaira elegendő lehet a cégek járulékbefizetése, ám akkor arra kell választ találnia a kormánynak, miből finanszírozza az alapból kikerülő ellátások ezermilliárdját.
Tovább
2010.
december
21. 12:07

Elkerülhetetlen a nyugdíjrendszer átalakítása

Elkerülhetetlen a nyugdíjrendszer átalakítása A nyugdíjrendszer második pillérének megszüntetése szükséges, és szakmailag indokolható lépés a PSZÁF elnöke szerint. Szász Károly az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a magánkasszák működtetése drága volt, s a vagyonkezelésért fizetett díjak vizsgálata során jogszabálysértést is megállapított a felügyelet.
Tovább
2010.
április
01. 20:58

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk A magyarok több mint fele - 59 százaléka - nincs tisztában az állami nyugdíj mértékével, illetve a magán- és önkéntes nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatos lehetőségekkel, szabályozásokkal, tennivalókkal, és összességében úgy érzi, hogy nem képes megbirkózni a nyugdíjas éveikre való felkészüléssel – derül ki az Aviva Csoport tavaly készült felméréséből. A szakemberek szerint nem lehet a mindenkori kormányra várni, az emberekben kéne tudatosítani az öngondoskodás fontosságát.
Tovább
2011.
május
03. 11:01

Gyemekeink nem tudják, mi a nyugdíj-előtakarékosság

Gyemekeink nem tudják, mi a nyugdíj-előtakarékosság A világválság arra is felhívta a figyelmet, mennyire hiányosak a pénzügyi ismereteink. De különféle hazai kutatások is alátámasztják: nehezen igazodunk el a banki fogalmak – THM, betéti kamat, portfólió, alaptőke, lízing, biztosítás, hitelkártya satöbbi – között, másrészt sokszor rosszul mérjük föl a család pénzügyi teherbíró képességét és a kockázatokat. Mindez pedig könnyen vezet rossz döntésekhez, akár eladósodáshoz, amelyből netán már kiút sincsen. Szakértők állítják: a társadalom pénzügyi szemléletének átformálása nyilván nem megy egyik napról a másikra. Ugyanakkor az új pénzügyi kultúra kialakításához mindenekelőtt a fiatalabb korosztályok ismereteinek a megalapozása szükséges.
Tovább
2010.
november
30. 18:17

Ijesztő példák az állami nyugdíjra - 5 év és vége a tb-nek?

Ijesztő példák az állami nyugdíjra - 5 év és vége a tb-nek? Az eltérített magánpénztári járulékok sem fedezik az első pillér hiányát - írja a Stabilitás Pénztárszövetség közleménye. Öt éven belül a társadalombiztosítás helyzete ismét ellehetetlenülhet - állítja a sajtóanyag.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART