2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

nyugdíjpénztár Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.

„Még nem tudunk semmit, attól függ, hányan maradnak nálunk, de úgy tűnik, a többség biztosan visszalép az állami nyugdíjrendszerbe. Az is lehet, hogy összeolvad a pénztár valakivel, de mindez csak később derül ki” – ezt mondta az egyik legnagyobb magánnyugdíjpénztár telefonközpontosa arra a kérdésre, hogy egyáltalán 2011 februárjában létezni fog-e még a kassza.

Merthogy a kérdés nem csak az, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz-e hol maradni. A kormány ugyanis úgy tűnik, nem bízott abban, hogy a mézesmadzag és a korbács felmutatása után mindenki önként visszatér az állami nyugdíjrendszerbe, így olyan keretek közé szorította a pénztárakat, amelyek között nem tudnak működni.

Ha úgy vesszük Matolcsyék kedveznek a maradni kívánó pénztártagoknak, mivel az tény, hogy a kötelező kasszák valóban drágán működtek. Ezért az elszabadult, nagyon magas költségeket 2007-ben maximalizálták (a működési és likviditási fordíthatóakat akkor hat százalékban), majd fokozatosan leszorították a mai 4,5 százalékos szintre.
Pazarlóan működött, de ennyiből akkor sem jönnek ki

A kormány nyugdíjrendszer államosításáról szóló törvényjavaslata szerint viszont a pénztárak első körben a működési és likviditási tartalékaikból gazdálkodhatnak. Ha ez kimerül, akkor a 14 hónapos moratórium alatt, azaz 2010 novembere és 2011 decembere között a tagok számlájáról havi 265 forintot vonhatnak le, de csak ha hozamot termelnek. 2012 után viszont a jelenlegi működési költségszint egyötödét használhatják fel, azaz működésre legfeljebb a befizetések 0,9 százalékát költhetik szemben a mai 4,5 százalékkal. A vagyonkezelési költségeket pedig 0,2 százalékban maximalizálták.

Mindez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az átlagos havi 10 ezer forintos tagdíjbefizetésből 450 forintot fordítottak a kasszák fennmaradásukra, 2012 után azonban ez az összeg kevesebb lesz, mint 100 forint. Ebből kell fizetni az alkalmazottak béreit, vezetni az egyéni számlákat (amely nem ugyanaz, melyet az állam most egyéni számlaként be akar vezetni, hiszen napi szinten követni lehet a hozamokat, az eddigi befizetéseket), működtetni az ügyfélközpontokat és eleget tenni a törvényi előírásoknak. A pénzintézeteknek ugyanis a törvény felügyeleti díj fizetését írja elő, amely a nyugdíjpénztárak esetében a fix díjat és a pénztári vagyon bizonyos százalékát jelenti.

„Hogy mire elég 90 forint? Még a közüzemi számlák kifizetésére sem. De még arra sem, hogy a törvény által előírt éves értesítőt kiküldjük” – kommentálta az egyik pénztári forrásunk. Hogy mi lesz a törvény életbe lépése után, azt nem tudja, jelenleg ugyanis minden kassza a napokban számolja ki, hogy mekkora tagság mellett tud biztonságosan működni.

Összeolvadnak a pénztárak

„Lesznek pénztárak, lesz hol maradni. Az viszont biztos, hogy mind a 18 pénztár nem marad meg, inkább öt, de az is lehet, hogy több” – mondta a Hírszerzőnek a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára. Juhász Istvánné szerint elképzelhető a pénztárak összeolvasása, esetleges végelszámolás is, de egyikük sem kezdeményez felszámolást maga ellen. Juhász Istvánné szerint egyébként nincs olyan költség, amelyből faragni ne lehetne, szerinte a kasszák első körben a marketing és tagbeszervezési büdzsét fogja csökkenteni, anélkül ugyanis lehetne működni, de letétkezelők és professzionális könyvelők nélkül nem.

A pénztárak egyébként azt tervezik minden lehetséges fórumon jogorvoslatot kérnek, és hisznek abban, hogy nem lesz visszafordíthatatlan a folyamat ellehetetlenítésük. Eddig az Alkotmánybírósághoz fordultak három beadvánnyal, peticíót intéztek az Európai Parlamenthez, s ha hazai jogorvoslati lehetőségek kimerülnek, a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2010.
november
16. 22:17

Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP az elutasított népszavazási kérelem miatt

Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP az elutasított népszavazási kérelem miatt Alkotmánybírósági kifogással kíván élni az MSZP, miután az Országos Választási Bizottság hétfőn első fokon, nem jogerősen elutasította az ellenzéki párt nyugdíjvédő népszavazásának három kérdését. A három benyújtott népszavazási kérdés elutasításának indoklása az ellenzéki párt álláspontja szerint nem áll meg - olvasható az MSZP keddi közleményében.
Tovább
2010.
november
17. 21:02

Az ombudsman a nyugdíjpénztári törvények módosítását javasolja

Az ombudsman a nyugdíjpénztári törvények módosítását javasolja A nyugdíjpénztárak a jelenlegi intézményi formában, a hatályos jogszabályok alapján nem képesek arra, hogy a pénztártagoknak életük végéig járadékot folyósítsanak - állapította meg Szabó Máté országgyűlési biztos a nyugdíjpénztárak átfogó vizsgálatában.
Tovább
2010.
november
21. 07:52

Bírálja a magyar nyugdíjrendszer átalakítását a Világbank vezető közgazdásza

Bírálja a magyar nyugdíjrendszer átalakítását a Világbank vezető közgazdásza A Világbank szakértője szerint a magyar nyugdíjrendszer önkéntes megtakarításokra támaszkodó pillérjét kellene megerősíteni. A vezető közgazdász rámutatott, hogy a hagyományos nyugat-európai modellek a társadalom elöregedése miatt egyre kevésbé fenntarthatóak, és egyre nagyobb deficitet generálnak, ezért reformra szorulnak.
Tovább
2010.
október
21. 10:34

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket Az állam többet nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztáraknak - mondta Orbán Viktor kormányfő egy televíziós interjúban. Most 2,8 millió ember tagja a 18 magánnyugdíjpénztárnak, akik összesen havonta 30 milliárd forintot fizetnek be az APEH-hez, amely tovább küldi az összeget a pénztárakba; az állam pedig ugyanekkora összeget betesz az állami nyugdíjkasszába. Korábban a miniszterelnök annyit mondott, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket csak 14 hónapig irányítja az állami nyugdíjkasszába.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
november
30. 14:20

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank sajtótájékoztatóján.
Tovább
2010.
november
25. 09:26

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak Részletesen beszámoltak a világ vezető gazdasági lapjai és internetes oldalaik a magyarországi nyugdíjrendszer szerdán bejelentett változásairól. Egyöntetűen ellehetetlenülő magyar nyugdíjpénztárakról írnak.
Tovább
2010.
október
26. 07:15

Ki fizeti a nyugdíjakat 2012-től? Titkok, tervek, remények

Ki fizeti a nyugdíjakat 2012-től? Titkok, tervek, remények Leáldozni látszik a magán-nyugdíjpénztárak ideje Magyarországon. A kormány minden jel szerint részlegesen vagy teljes egészében államosítani fogja a nyugdíjrendszert. Vajon ki fogja fizetni a nyugdíjakat 2012-től? A változásokkal jól vagy rosszul járunk? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ.
Tovább
2010.
november
10. 08:15

Lázár: Az állami nyugdíjrendszerben is lesznek egyéni számlák

Lázár: Az állami nyugdíjrendszerben is lesznek egyéni számlák Heteken belül rendezné a járulékok sorsát a magán-nyugdíjpénztári befizetések felfüggesztésének idejére a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a kormány szeretné meggyőzni arról az embereket, hogy az államnál nagyobb biztonságban van a pénzük. Úgy vélte: az állami rendszer akkor lehet vonzó, ha a befizetések követhetőek, vagyis szükség van az egyéni számlás rendszerre.
Tovább
2010.
november
18. 09:58

Lemondott a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke

Lemondott a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke Lemondott a magán-nyugdíjpénztári szektor száz százalékát tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség elnöki posztjáról Nagy Csaba, aki az OTP-pénztárak vezetője is - értesült a Napi Gazdaság.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2010.
április
21. 18:12

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk Miközben a magyarok fele szerint az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról, azt mindössze 3%-uk hiszi, hogy nyugdíjba vonulásukkor biztosítja majd részükre a megfelelő mértékű juttatást. Ennek ellenére igen alacsony azon aktív korúak aránya is, akik rendszeresen tesznek félre nyugdíjas éveikre.
Tovább
2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.
Tovább
2010.
november
11. 10:30

Semjén: Az állami nyugdíjrendszer jövedelmezőbb

Semjén: Az állami nyugdíjrendszer jövedelmezőbb Ami Magyarországon van, az csak a volt szocialista országokban megszokott - közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magánnyugdíj-pénztárakra kialakított konstrukcióval kapcsolatosan csütörtökön a köztévében.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART