2011.
január
04. 18:25

Nyugdíj: egyre többen lépnek ki a szolidaritás közösségéből

Selmeczi Gabriella Kedden délelőttre 5713-ra nőtt a magánpénztáruknál maradók száma. A pénztártagoknak összesen 20 munkanapjuk maradt arra, hogy leadják nyilatkozatukat, ha maradni akarnak a pénztári rendszerben. Selmeczi Gabriella eközben újabb gyanúsítással támadta be a pénztárakat.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) legfrissebb összesített adatai szerint január 4-én délelőtt 11 óráig 5713-an nyilatkoztak arról, hogy maradnak a magánnyugdíjkasszájuknál. Tehát a tegnapi ismert adathoz képest újabb 1413 magyar munkavállaló kiszerződött a "szolidaritás közösségéből", ami összességében nagyjából azt mutatja, hogy a korábbi tendenciának megfelelően nő az átlépők száma, ugyanis az újabb összesítésben már benne van a december 31-i (akkor délután kettőig tartottak nyitva az ügyfélszolgálatok), és a január 3-i adat is.

Ha marad ez a tendencia, a kijelölt helyszíneken gond nélkül tudják fogadni a nyilatkozókat, eddig átlagosan 2-3 percet kellett fordítani egy ügyfélre. Még akkor sem várható fennakadás, ha januárban esetleg nagyobb hullámban érkeznek az ügyfelek, mert még akkor is be tudnak állítani újabb munkatársakat - mondta a Hírszerzőnek hétfőn Szőke Lovas Zsuzsa, az ONYF sajtótitkára.


Selmeczi ismét megvádolta a pénztárakat

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott a Magyar Nemzetnek adott, kedden megjelent interjújában kétségét fejezte ki a magánnyugdíjpénztárak által közölt egyenlegek valóságtartalmával kapcsolatban, és tart attól, hogy lesznek még botrányos fejlemények az átadás-átvétel után. Jelezte: számon tartják, feljegyzik a feladatokat, mivel eddig úgy érzékelte, hogy falakba ütköznek, bármilyen kérdést tesznek fel a pénztáraknak. "Ha kell, törvényt fogunk módosítani azért, hogy ellenkezés esetén kötelező legyen beszámolniuk minden egyes elköltött forintról, nemcsak a befektetett pénzzel, hanem a működési költséggel kapcsolatban is" - fogalmazott.

A megbízott néhány hónappal ezelőtt, a pénztári megtakarítások államosítása körüli vita kipattanásakor azzal támadta a pénztárakat, hogy "eltőzsdézték" a tagok befizetéseit. Ezt követően Selmeczi Gabriella a nyugdíjak biztonságáért aggódva több alkalommal felhívta a pénztártagok figyelmét, hogy a kormánynak egyre több információja van arról, hogy a magán-nyugdíjpénztári befektetések nincsenek jó kezekben, folyamatosan veszteségeket szenvednek el, és a tagoknak a biztonságot nyújtó állami rendszert ajánlotta. A megbízott következő érdekes felvetése az volt, amikor a pénztárakat azzal vádolta meg, hogy 500 milliárd forint hiányzik a tagok vagyonából, és a bűncselekmény gyanúja sem zárható ki a pénztárak gazdálkodásának vizsgálata során.

Azonban kiderült, hogy Selmeczi Gabriella félreértette a tanulmányt, amire hivatkozott. A pénztárak egyébként jelezték, hogy állnak a vizsgálat elé. December közepén a küzdelembe kormányoldalon beszállt az Állami Számvevőszék és megállapította: a magánpénztári rendszer nem átlátható, kiszámíthatatlan és ha bedől egy pénztár, a tagok futhatnak a pénzük után, mert a mögéjük állított garanciaalap nem képes kifizetni a nagyobb veszteségeket. Utóbbi megállapítással az a probléma, hogy az állam által felállított garanciát nyújtó intézmények forrásai jellemzően nem elégségesek egy nagyobb kötelezettség kifizetésére, mindig az államnak kell végső soron garanciát nyújtania. Selmeczi Gabriella az interjúban elmondta azt is, a nyugdíjvédelmi törvények egytől egyig alkotmányosak, tisztességesek és hosszú távon kiszámítható nyugdíjrendszert garantálnak mindenkinek. A pénztárak azonban ezt ellenkezőképpen látják és több panaszt is benyújtottak az Alkotmánybíróságnak.

A megbízott azon kijelentéséhez, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetése hosszú távon kiszámítható rendszert garantál mindenkinek, annyit érdemes hozzátenni, hogy a pénztári megtakarítások államosítása rontja a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát, ugyanis a jövendő nyugdíjak negyedét elvileg a pénztárak fizették volna, ez a kötelezettség azonban ismét visszaszáll az államra. Ez 2060-ban már az akkori GDP 2,5 százalékát kitevő pluszkiadást jelent majd az államnak, vagyis az akkori munkavállalóknak, illetve adófizetőknek.

2012-től egyéni számlák lesznek

A megbízott megismételte a kormány korábbi ígéretét, mely szerint az állami pillérben egyéni számlavezetés és egyéni nyilvántartási rendszer lesz. Selmeczi Gabriella azt ígérte: a számlavezetés a visszalépés pillanatában elindul, de a naprakész és személyre szóló nyilvántartási rendszer csak 2012. január elsejével áll fel. Az egyéni számlákon a tervek szerint a szolgálati időt és a bevallott járulékokat tartják majd nyilván. A munkavállaló nem a felhalmozott nyugdíjvagyonukat tudja majd nyomon követni, hanem azt, hogy mekkora nyugdíjjogosultsága áll fenn adott pillanatban (vagyis azt, hogy az aktuális nyugdíjmegállapítási szabályok, valamint a szolgálati évek és a befizetett járulék alapján mekkora nyugdíjra számíthat).

A megszerzett jogosultságot a házastárs vagy élettárs örökölheti majd, de az egyenes ági leszármazottak nem (vagyis, a szülők halála esetén a gyermekek legfeljebb a szokásos árvaellátást kaphatják majd, szüleik nyugdíjjogosultságát nem). A kormány ezzel próbálja kompenzálni azt az alapvető különbséget az állami és a magán-nyugdíjpénztári rendszer között, hogy utóbbiban a befizetések örökölhetőek, a tag dönti el, ki legyen a kedvezményezett, az állami rendszerben viszont nincs és továbbra sem lesz ilyen örökölhetőség.
 

Forrás: Hírszerző

Vissza
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2010.
december
15. 06:29

A magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet

A  magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet Felkészületlenül érte a Stabilitás Pénztárszövetséget a magánpénztárak megszüntetésének ötlete, de ennek bejelentése óta és a törvény elfogadása ellenére is alkotmánybírósági és uniós beadványokkal próbálják megakadályozni a második pillér megszüntetését - számolt be Juhász Istvánné, a Stabilitás főtitkára hétfőn a Budai Liberális Klub rendezvényén. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT egykori elnöke pedig úgy vélte: a magánpénztárak megszüntetésével a magyar tőkepiacnak is "vége" lehet.
Tovább
2010.
december
22. 18:15

A nyugdíjbiztosító ismertette a pénztárválasztás részleteit

A nyugdíjbiztosító ismertette a pénztárválasztás részleteit A magán-nyugdíjpénztári tagnak 2011. január 31-ig személyesen kell nyilatkoznia a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál illetve az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságnál (ONYF), ha a magán-nyugdíjpénztári tagságát fenn kívánja tartani - hangzott el szerdán az ONYF budapesti tájékoztatóján.
Tovább
2010.
december
10. 10:08

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár A Napi Gazdaságnak adott interjújában Andor László munkaügyi biztos azt mondta, hogy nem jó ötlet a nyugdíj-megtakarítások átcsatornázása, főleg akkor, ha abból folyó kiadásokat finanszíroz a kormány. A biztos aránytalanságokat lát a választási opciók kapcsán, miközben úgy véli, hogy fájó lesz a kijózanodás, hiszen az állam a jövőben nagyobb terhet vállalt magára a rövid távú előnyökért cserébe.
Tovább
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
november
21. 07:52

Bírálja a magyar nyugdíjrendszer átalakítását a Világbank vezető közgazdásza

Bírálja a magyar nyugdíjrendszer átalakítását a Világbank vezető közgazdásza A Világbank szakértője szerint a magyar nyugdíjrendszer önkéntes megtakarításokra támaszkodó pillérjét kellene megerősíteni. A vezető közgazdász rámutatott, hogy a hagyományos nyugat-európai modellek a társadalom elöregedése miatt egyre kevésbé fenntarthatóak, és egyre nagyobb deficitet generálnak, ezért reformra szorulnak.
Tovább
2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
november
29. 22:20

Fidesz: mindenki jól jár a változtatásokkal

Fidesz: mindenki jól jár a változtatásokkal A Fidesz szerint mindenki, vagyis a mai nyugdíjasok, illetve az állami nyugdíjrendszerbe most visszalépők is jól járnak a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvénymódosításokkal - mondta Selmeczi Gabriella a párt vezérszónoka, a javaslat hétfő esti általános parlamenti vitájában.
Tovább
2010.
november
18. 09:58

Lemondott a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke

Lemondott a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke Lemondott a magán-nyugdíjpénztári szektor száz százalékát tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség elnöki posztjáról Nagy Csaba, aki az OTP-pénztárak vezetője is - értesült a Napi Gazdaság.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2010.
november
24. 21:06

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező rendszerben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. A pénztárak szerint ez zsarolás és Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Tovább
2010.
november
22. 20:06

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány A magyar kormány nyugdíjpénztár-intézkedéseiről közöl bíráló cikket hétfői kiadásában a Financial Times. Nem értik, miért nincs nagyobb tiltakozás az "elkobzás" ellen
Tovább
2010.
október
26. 09:24

Nyugdíjpénztárak - Rövid vita után megszavazták

Nyugdíjpénztárak - Rövid vita után megszavazták Elfogadta az Országgyűlés a kormány javaslatát, amely a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremti az alapját annak, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.
Tovább
2010.
november
30. 23:51

Selmeczi: megvan-e a pénztári vagyon ?

Selmeczi:  megvan-e a pénztári vagyon ? A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerint felmerül az a gyanú, hogy súlyos milliárdok tűntek el a magánnyugdíjpénztárakból, ezért meg kell vizsgálni, mekkora a magánpénztári vagyon, megvan-e, ahogy azt a Stabilitás Pénztárszövetség állítja. Selmeczi Gabriella szerint 500 milliárd forint hiányzik.
Tovább
2010.
december
17. 09:39

Selmeczi: Nyugat-európai mintájú nyugdíjrendszer jön létre

Selmeczi: Nyugat-európai mintájú nyugdíjrendszer jön létre Az állami szervek készen állnak, hogy közbelépjenek, ha probléma van. Aki visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, arra úgy tekintenek, mintha korábban ki sem lépett volna a magánnyugdíjpénztárba - fejtette ki többek közt a nyugdíjügyi miniszterelnöki megbízott a Ma reggel pénteki műsorában.
Tovább
2010.
november
11. 10:30

Semjén: Az állami nyugdíjrendszer jövedelmezőbb

Semjén: Az állami nyugdíjrendszer jövedelmezőbb Ami Magyarországon van, az csak a volt szocialista országokban megszokott - közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magánnyugdíj-pénztárakra kialakított konstrukcióval kapcsolatosan csütörtökön a köztévében.
Tovább
2010.
december
20. 11:27

Új Szó: Állami lopás Magyarországon

Új Szó: Állami lopás Magyarországon Rövid két hónap alatt sikerült megtennie az Orbán-kormánynak azt, amit Robert Ficónak és társaságának négy év alatt sem - szól a pozsonyi napilap kommentárja a magyarországi nyugdíjrendszer átalakításáról.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART