2011.
december
01. 17:35

Nyugdíj előtt inkább a biztonság számít

Címkék:
malacpersely Attól függően, hogy ki milyen idős, változnak a céljai, az igényei, az álmai és eltérően vélekedhet arról is, hogy hogyan és mibe fektesse a pénzét. Aki fiatal, még úgy gondolja, hogy megéri kockázatosabb befektetést választania, hiszen ha minden jól alakul, nagy nyereségre tehet szert, ha pedig valami gond adódna, még számos lehetősége nyílik, hogy korrigálja a veszteséget. A nyugdíj előtt állók többsége azonban már másképp gondolja.

A legtöbben megbízható helyen szeretnék tudni a pénzüket, és azt szeretnék, hogy a sok év alatt összegyűjtött megtakarításuk biztonságban legyen, el ne vesszen, hogy amikor szükség lesz rá, felvehessék azt. Számos megoldás közül választhatnak azok, akik számára a biztos anyagi gyarapodás, illetve a megtakarításaik reálértékének megőrzése a legfontosabb.

Az egyik legnépszerűbb teljesen kockázatmentes megtakarítási mód a bankbetét. Igaz ugyan, hogy a banki kamat nem túl magas, ám nagy előnye, hogy semmilyen kockázattal sem jár, nem kockáztatjuk sem a tőkénket, sem a kamatot, és biztosak lehetünk abban, hogy a választott futamidő lejártakor a teljes összeget kézhez kapjuk. Szintén jól kiszámítható és biztos befektetési forma az állampapír. A hozam ugyan ebben az esetben sem túl magas, de nagy előnye, hogy teljesen kockázatmentes, mivel az állam garantálja, hogy a futamidő lejártakor visszafizeti a befektetett pénzt és a hozamát. Konzervatív befektetők számára készültek az állampapírba fektető befektetési alapok is, amelyek túlnyomórészt alacsony kockázati szintet képviselő állampapírokat, jelzálogleveleket, vállalati kötvényeket és egyéb kamatozó értékpapírokat tartalmaznak.

Szintén a konzervatív megtakarítási formák kedvelőinek lehet jó megoldás a nyugdíjelőtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztári tagság. Igaz ugyan, hogy mindkét termék hosszútávú befektetési formának számít, de aki idejében nekilát az öngondoskodás ezen formájának, biztosíthatja idős napjaira az anyagi biztonságot.

Mi az a céldátum-alap?

Létezik egy olyan hosszútávú megtakarítási forma is, amely megfelel a megbízhatóság és kiszámíthatság követelményének, ráadásul ezen túl egyéb előnyöket is hordoz magában. A céldátum-alap legfontosabb célja, hogy egy adott időpontra, általában a nyugdíjba vonulás időpontjára időzíti a befektetés lejártát, és ezen időpontra igyekszik a legnagyobb nyereséget elérni. A céldátum-alap működési elve, hogy minél távolabb vagyunk az általunk kiválasztott céldátumtól, annál bátrabb befektetési formákba fekteti a tőkét, ám ahogy közeledünk a lejárat időpontjához, egyre jobban csökken az alap kockázatvállalási kedve. A céldátum-alap legfontosabb feladata a lejárat előtti néhány évben már kizárólag a befektető pénzének védelme, hogy nehogy az ügyfél egy kockázatosabb ügylettel elveszítse az évek-évtizedek alatt felhalmozott megtakarításai nagy részét.

Forrás: narancsjuice.hu

Vissza
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

Öngondoskodás önvédelemből A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART