2011.
május
22. 09:22

Nyugdíj: félelmetes tüntetés készülődik a Fidesz ellen?

Címkék:
tűzoltók tüntettek Noha a rendszerváltás óta meglehetősen keveset sztrájkoltak a magyarok, a Fidesz politikája ellen tiltakozók egyik fő fegyverévé válhat a munkabeszüntetés vagy a demonstráció. Elemzők szerint a készülő felsőoktatási törvény, valamint az egyetemi összevonások könnyen mozgósíthatják a rendvédelmi dolgozóknál egyébként nagyobb érdekérvényesítő képességgel rendelkező egyetemi és főiskolai hallgatókat is. A tömegben vegyipari dolgozók, mozdonyvezetők,BKV-sok, pedagógusok és nővérek is lehetnek.

Csak hétfőn, a fegyveresek érdekvédelmi fórumán jelentik be, mire jutottak a kormány és a sztrájkbizottság egyeztetésein, a végeredményt viszont sejteni lehet. Alig van esély a megállapodásra, a kabinet ugyanis a kiszivárgott hírek szerint biztosan visszahívja dolgozni az 57 év alatti, már nyugdíjban lévő rendvédelmieket. Akik nem vállalják a munkát, egész ellátásukat elveszíthetik. Ezt a sztrájkbizottság nem fogadja el, így könnyen újabb demonstrációkra kerülhet sor.

Eközben országos sztrájkhullám indulhat, a vegyipari dolgozók, a mozdonyvezetők, a BKV-sok, a pedagógusok és a nővérek is tiltakoznak a kormány munkavállalókat sújtó intézkedései ellen

Ha a kormányzati oldal nem áll elő mindenki számára elfogadható elképzeléssel, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma (RÉF) ülést követően azonnal bejelentik - a civil szervezetekkel és ágazati szakszervezetekkel egyeztetett - tiltakozásuk módját, időpontját és helyszínét - közölte a sztrájkbizottság.

Az eredményes sztrájk, illetve tüntetés lehetősége az olyan szakszervezetek számára adott, amelyek a nemzetgazdaság, illetve az ország működőképessége szempontjából nélkülözhetetlen közszolgáltatásokat végző munkavállalók érdekeit képviselik - mondta Gyömöre Máté a Magyar Progresszív Intézet elemzője. Szerinte emiatt azok a szakszervezetek, amelyek komoly fennakadásokat okozhatnak, sikeresen alkalmazhatják a nyomásgyakorlás eszközét.

A Magyar Progresszív Intézet elemzője emlékeztetett: ilyen volt a tavalyi év elején a BKV-sztrájk is, amelyik napokig megbénította a budapesti közlekedést, s a szakszervezetek részéről alapvetően sikeres megmozdulásnak számított. Az azonban kétségtelen tény, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta kifejezetten alacsony a sztrájkban töltött órák száma, s ez igaz a '90-es évekre is, holott az igazán nagy átalakítások (elbocsátások, privatizáció, az életszínvonal drasztikus csökkenése) az előző évtized során mentek végbe.

Gyömöre Máté szerint kérdéses, hogy a mostani megmozdulások mennyire lehetnek sikeresek. "Egyelőre két dolgot látni: egyrészt egy rendkívül fontos közszolgáltatást végző munkavállalók vonulnak az utcára, másrészt viszont eddig a rendvédelmi dolgozók akciója mégsem tűnik eredményesnek" - fogalmazott.

Ugyanakkor paradox módon mégis úgy néz ki, hogy a kormány egy nehezen megnyerhető helyzetbe "lavírozta" magát. Ha engednek a rendvédelmi dolgozók követeléseinek, akkor kénytelenek lennének feladni korábbi álláspontjukat, ami nyilvánvaló "arcvesztéssel" járna, miközben a tüntető rendőr, illetve tűzoltó a társadalom széles rétegéből szimpátiát válthat ki. Főleg úgy, hogy a rendvédelmi dolgozók könnyen egy platformra kerülhetnek az egyetemistákkal.

A készülő felsőoktatási törvény, valamint az egyetemi összevonások könnyen mozgósíthatják a rendvédelmi dolgozóknál egyébként nagyobb érdekérvényesítő képességgel rendelkező egyetemi és főiskolai hallgatókat is. Mindez pedig nem csak azzal a veszéllyel járhat a Fideszre nézve, hogy népszerűsége tovább csökken, hanem azzal is, hogy a párttal hagyományosan jobban szimpatizálók körében is jelentősen esik a támogatottságuk - fejtegette Gyömöre Máté.

Forrás: nepszava.hu

Vissza
2011.
május
13. 16:55

Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat

 Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat "Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető" - áll abban a javaslatban, amelyet a fideszes Lázár János és Balsai István terjesztett az Országgyűlés elé pénteken.
Tovább
2011.
május
15. 18:47

"Humánkatasztrófa" előtt áll az ország a szakszervezetek szerint

"Humánkatasztrófa" előtt áll az ország a szakszervezetek szerint Több szakszervezet tiltakozik amiatt, hogy a korkedvezményes nyugdíj csökkenthetővé, szociális ellátássá alakíthatóvá, munkaképesség esetén pedig megszüntethetővé váljon. Az érdek-képviseleti szervezetek az indítvány visszavonását, továbbá egyeztetést sürgettek, és arra is figyelmeztettek, hogy a szerzett jogok elvétele tovább fokozhatja a társadalmi feszültséget.
Tovább
2011.
május
17. 18:46

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra"

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra" Az LMP, egy kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslatában azt kezdeményezi: a parlament szólítson fel három minisztériumot arra, hogy egy széles körű egyeztetés után dolgozzák ki a nyugdíjkoncepciót - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Scheiring Gábor és Vágó Gábor. A párt elképzelései szerint a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó javaslatot a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, a Belügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak december 1-ig kellene beterjeszteni.
Tovább
2011.
április
25. 08:32

"Soha ekkora bizonytalanságban nem voltak az emberek a nyugdíjjal kapcsolatban"

"Soha ekkora bizonytalanságban nem voltak az emberek a nyugdíjjal kapcsolatban" Nőtt a munkanélküliek száma, félkatonai szervezetek alakultak, és sok munkavállaló kevesebbet keres az új adórendszer miatt, mint egy évvel ezelőtt - mondta Kormos Kata, az MSZP szóvivője vasárnap egy telefonos sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
május
06. 06:21

Giga-tüntetés: a mozdonyvezetők is csatlakoznak

Giga-tüntetés: a mozdonyvezetők is csatlakoznak A rendvédelmi dolgozók áprilisban kezdtek figyelemfelkeltő demonstrációt, hogy kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát követeljenek, és a jelenlegi hivatásos állományúak változatlan feltételek mellett vonulhassanak nyugdíjba.
Tovább
2011.
május
17. 08:54

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról A korkedvezményes nyugellátás csökkentéséről, a munkaképesség esetén pedig megszüntethetőségéről tárgyal ma az Országgyűlés. Szó lesz még a Btk. kormány által javasolt kiegészítéséről és a társasházakról szóló törvénymódosítási kezdeményezésről is.
Tovább
2011.
május
19. 20:30

Türelmet kér Orbán - egyelőre nem lesz döntés nyugdíjügyben

Türelmet kér Orbán - egyelőre nem lesz döntés nyugdíjügyben A szociális konzultáció lezárásáig nem születnek olyan kormányzati döntések, amelyek érintik a szakszervezetek által felvetett ügyeket; a konzultáció után a kormány kész a tárgyalásra - közölte Orbán Viktor.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART