2012.
július
08. 20:16

Nyugdíj: hány forintot ér egy gyerek?

Címkék:
tömeg Jövőre az új számítási módszer alapján a nőknek 20–30 százalékkal kevesebb nyugdíjat lehet megítélni, és az ellátórendszer évtizedek múlva fenntarthatatlanná válhat. A szakértők új – a gyerekvállalást is kezelő – nyugdíjrendszerről vitatkoznak.

A nyugdíjrendszer jelentős felülvizsgálatra szorul, ugyanis változatlan feltételek mellett a következő évtizedekben tragikusan felborul az ellátás egyensúlya. Míg jelenleg 100 (15–64 év közötti) aktív korúra 24 idős jut, addig 2050-re közel 50. Az is probléma, hogy a 2013-tól érvényes nyugdíjszámítási módszer átalakítja a nők és férfiak nyugdíjarányát. Csak a keresetet veszi alapul: a nőknek a mostani arányokhoz képest 20–30 százalékkal kevesebb nyugdíjat állapít meg. Döntően amiatt, mert kiesnek a munkából vagy könnyebb munkakört vállalnak a szülés, gyereknevelés és a családi terhek miatt. A gyermekvállalás és nyugdíj témáját vitatták meg a kutatók az országos nyugdíjfolyósító és a Corvinus Egyetem rendezte tanácskozáson - tudta meg a delmegyar.hu

A konferencián Giday András közgazdász és Szegő Szilvia, az SZTE Gazdaságtudományi Karának docense összevetette a négy legjelentősebb – a gyermekvállalásra is figyelő – elképzelést a jelenlegi rendszerrel. A most érvényes klasszikus modell a nyugdíjjárulék-befizetés és kereset alapján számol; a gyerekvállalást legfeljebb 1–2 százalékig ismeri el a nyugdíjösszegben.

A gyerekfedezetű nyugdíj modellje – amelyet Giday András és Szegő Szilvia dolgozott ki – a gyerekek felnevelését és a munkaerő-piaci helyzetét veszi alapul. A javaslat a pénzkereső tevékenység mellett 15–20 százalékos hányadban beszámítaná a gyermeknevelést és a kapcsolódó háztartási munkát is. Az állami rész mellett a pluszjuttatást abból kapná a nyugdíjas szülő, hogy családon belül neki forgatnák vissza a gyerekei által befizetett járulékok egy részét. Az előterjesztők számítása szerint egy kétszülős, kétgyermekes család a keresetek után összesen 70 millió forint járulékot fizet be az élete során, a gyerekekbe pedig 65 millió forintot „fektet be". – Mindig a produktív generáció tartja el az idős generációt, de ezt mi részben a család szintjére vinnénk le – mondta Szegő Szilvia. – Vagyis nemcsak a nagy felosztó-kirovó rendszeren át kerülne a fiatal generáció pénze a nyugdíjasokhoz, hanem egy kisebb rész közvetlenül a család fiataljainak járulékbefizetéseiből jutna a szülőknek. A gyermekfedezetű nyugdíj figyelembe venné a gyerekek számát és a keresetét is. A jelenlegi fizetések és járulékok alapján az anya (vagy mindkét szülő fele-fele arányban) egy gyerek után havi 12 ezer, két gyerek után 24 ezer, 3 gyerek után 36 ezer forinttal kapna több ellátást. Ezáltal a gyerekfedezetű nyugdíjrész az átlagellátás összegének nagyjából a hatodát tenné ki, a női nyugdíj összegének pedig a harmadát. Finomítható a rendszer például azzal, hogy tekintetbe veszi a gyermekvállalásba jelentős befektetést tevő gyermekteleneket.

A harmadik modell: Botos Katalin és Botos József a fiatalokba való „befektetést" pontozná, a gyerekek által megszerzett iskolai végzettség alapján. Legalább középfokú végzettség kellene a pontok kiérdemléséhez. Ez a javaslat – a Giday–Szegő-javaslattal szemben – erősebben ösztönözne továbbtanulásra, és kevésbé a munkavállalásra.

A Barankovics Alapítvány elképzelése az szja-ból biztosítana ellátást, nem a járulékalapból. Tehát nem a svéd modell felé halad, ahol csak a befolyt járulékot lehet szétosztani. Elismeri a gyermekvállalást, ösztönzi – elsősorban a magasabb keresetűeknél – a munkavállalást és keresetnövelést.

A konferencia résztvevői végül arra a következtetésre jutottak, hogy mielőtt kidolgozott reformként működtethetők lennének a különféle elképzelések, vagy azok ötvözete, modellezni és felmérésekkel ellenőrizni kell azokat.

Forrás: Tőzsdefórum

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART