2011.
június
05. 08:41

Nyugdíj: szörnyű jövő közeleg

Címkék:
Nyugdíjfolyósító Igazgatóság Magyarországon egyre többen látják úgy, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer önmagában hosszú távon nem biztosít megfelelő életszínvonalú idős kort, ezért mindenképpen szükséges a pénzügyi öngondoskodás valamilyen formája. Ezt támasztja alá a Generali-Providencia Biztosító legutóbbi felmérése is, melyben többek között a válaszadók pénzügyi tudatosságát, megtakarítási és öngondoskodási hajlandóságát vizsgálták.

Az Eurostat előrejelzése alapján, Magyarországon a jelenlegi 24 százalékról 2030-ra 34 százalékra, míg 2040-re már 40 százalékra emelkedik a 65 éven felüliek aránya. Az egész Európára jellemző demográfiai bomba egyik legsúlyosabb hatása a nyugdíjrendszer működésében mutatkozhat meg a következő évtizedekben.

A Generali reprezentatív kutatásából kiderült, hazánkban is egyre többen ismerik már fel a demográfiai helyzetből és a járulékfizetők alacsony számából fakadó veszélyeket. A megkérdezettek 62 százaléka például biztos abban, hogy várható nyugdíja nem lesz elegendő a kívánt színvonalú életvitelre, és csupán 5 százalék gondolja, hogy nyugdíjából kellő módon meg tud majd élni.

A megkérdezettek 72 százaléka szerint 2010-ben romlott a saját háztartásuk anyagi helyzete. A válaszadók szerint ahhoz, a majdani nyugdíjasok megfelelő ellátást kapjanak, emelni fogják a nyugdíjkorhatárt és a járulékokat, egyre kevesebb nyugdíjat tud kifizetni az állam, az egyén pedig vagy tovább dolgozik, vagy előtakarékossággal készül fel a nyugdíjas éveire.

Mindezek ismeretében nem meglepő az sem, hogy a kutatásban résztvevők több mint fele (53 százalék) már gondolkodott azon, miből fog megélni idős korában. Azok a válaszadók, akik már aktívan foglalkoztak a nyugdíjas éveikről való gondoskodással, leginkább a házi, vagy a bankszámlán történő megtakarítást részesítik előnyben (30 százalék) annak ellenére, hogy a spórolás ezen formája csekély, illetve semmilyen kamatot nem nyújt számukra. 28-28 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik életbiztosítást kötöttek, vagy önkéntes magánnyugdíjpénztárba léptek. A nyugdíj melletti munkát illetve és az ingatlanbefektetést viszonylag kevés válaszadó tartotta kivitelezhető megoldásnak az időskori pénzügyi függetlenség eléréséhez.

A kutatásból kiderült az is, hogy az emberek kezdik megérteni, az előrelátás és a tudatos pénzügyi gazdálkodás nélkül nehezen tervezhetőek és finanszírozhatóak az életük fontosabb állomásai. Ezzel párhuzamosan növekvő pénzügyi tudatosságára enged következtetni az is, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő befektetések összege és a szerződések száma lassú emelkedésnek indult az elmúlt egy év során.

"Felmérésünk során arra a megállapításra jutottunk, hogy az emberek jelentős része nem bízik már a tisztán állami ellátásban, tudja, hogy saját erejéből is gondoskodnia kellene időskori anyagi függetlenségéről" - ismertette Paál Zoltán, a Generali ügyvezető igazgatója.

A lehetséges nyugdíjcélú megtakarítások ismertségét is vizsgálta a kutatás, ami szintén érdekes eredményeket mutatott. A megtakarítási formák közül messze kiemelkedett az említések során az önkéntes nyugdíjpénztár (55 százalék) és a nyugdíjcélú életbiztosítás (36 százalék), de minden negyedik megkérdezett az egyszerű bankbetétet is felsorolta, mint lehetséges megtakarítási formát.

A nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők 60 százaléka havonta 5-10 ezer forint közötti összeget tud félretenni erre a célra, 24 százalékuk pedig 10-20 ezer közötti összeget spórol meg, havi 20 ezer forint feletti összeget pedig 16 százalékuk képes jelenleg megspórolni.

"Minél korábban kezd el valaki félretenni a nyugdíjas éveire, annál kisebb havi terhet jelent számára a takarékoskodás. Pályakezdőként havi 5-10 ezer forint közötti összeggel is megalapozhatjuk a nyugodt idős kort. Ezzel együtt arra törekszünk, hogy minél előbb tudatosuljon a fiatalokban is, hogy az öngondoskodást nem lehet elég korán elkezdeni." - tette hozzá Paál Zoltán.

Forrás: nepszava.hu

Vissza
2011.
január
31. 20:37

95 ezren maradtak a pénztárakban

 95 ezren maradtak a pénztárakban Az este hat órai zárás előtt fél órával 95 016 pénztártag nyújtott be nyilatkozatot arról, hogy a magánnyugdíjrendszerben kíván maradni - jelentette az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2011.
március
22. 13:22

2040-ben robban a magyar nyugdíjbomba

2040-ben robban a magyar nyugdíjbomba Az elmúlt időszakban, ha megnézzük a statisztikákat, az inflációval korrigált díjbevétel 2007 óta csökkent, és 1996 óta kevesebb mint a kétszeresére nőtt. Lassú erózió indult el a díjbevételek terén – mondta Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a Portfólió.hu biztosítási konferenciáján.
Tovább
2010.
november
23. 10:36

A foglalkoztatáson múlik a "nyugdíjbéke"

A foglalkoztatáson múlik a "nyugdíjbéke" Miközben a felmérések szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok harmada-fele is visszaléphet az állami tb-kassza "védernyője" alá, közép- és hosszabb távon kérdéses, mennyire képes szavatolni az állam az időskori járandóságok értékállóságát és a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát - írja a keddi Világgazdaság.
Tovább
2010.
január
24. 07:33

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség A nemzedékek közti együttműködésről hazánkban mostanában főleg mint „nyugdíjkérdésről”, legújabban mint „nyugdíjkatasztrófáról” beszélnek. Ezeken a hasábokon szándékosan kerülünk minden napihírt, mélyebb kapcsolatokra, hosszabb lélegzetű folyamatokra figyelünk.
Tovább
2011.
április
23. 08:08

A nemzeti jövedelem nagy része nyugdíjra megy

A nemzeti jövedelem nagy része nyugdíjra megy Egy friss felmérés szerint Olaszország a bruttó nemzeti össztermékének 14 százalékát fordítja a nyugdíjak fizetésére. Nem sokkal alacsonyabb ez a szám Ausztriában sem, ahol ez az OECD 30 iparilag fejlett országa között a második legmagasabb, és eléri a 12 százalékot. A legszűkmarkúbbak a britek 5,7 százalékkal mindjárt a Szlovákok 6,2 százaléka előtt. Franciaországban ez a mutató 12,4, Németországban 11,4. Az OECD átlaga 7,2 százalék.
Tovább
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2011.
február
21. 22:56

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni Tavaly ugyan beindult a növekedés a gazdaságban, de ez még nem látszódott a munkaerőpiacon. 2008 a pénzügyi szektor szempontjából, 2009 a gazdasági növekedés szempontjából, 2010 pedig a foglalkoztatás szempontjából volt katasztrófa - mondta Andor László, foglalkoztatási, szociális ügyi és társadalmi befogadásért felelős biztos a Joint Venture Szövetség rendezvényén.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART