2011.
május
23. 06:03

Nyugdíj: zsíros üzlet az UniCreditnek

Unicredit A magán-nyugdíjpénztári történet ironikus fordulataként egy külföldi központú bank kezelheti majd az állami kézbe kerülő pénztári vagyon jelentős részét. Egy hatalmas, de igen gyorsan lebonyolított állami tender eredményeként az UniCredit Bankba utalják a magán-nyugdíjpénztárak az állami rendszerbe átlépő tagok vagyonából a nemzetközi részvényeket.

Körülbelül 400 milliárd forint. A magánpénztári vagyonból ekkora összeg feküdt nemzetközi részvényekben. Angol, amerikai, német, francia, olasz, japán, de orosz, brazil, kínai és mexikói részvényekbe is fektettek korábban a kötelező magánnyugdíjpénztárak.

Aligha kérdéses, hogy az állam nem szeretne hosszabb távon is ezekben a pozíciókban üldögélni. Igen ám, de pontosan mit kezdjen ezekkel az állam. Ez volt a kérdés, hiszen miután a magánpénztári vagyon nagyobbik részére rátette a kezét, vészesen közeledik az a határnap (május 31.), amikor a pénztáraknak el kell számolniuk és a távozó tagok vagyonát át kell adniuk az államnak.

Alapra várva

Hamarosan feláll a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap, amely egyrészt minden tagi vagyont megkap, majd abból azt az összeget visszautalja a pénztáraknak, amelyet ők reálhozamként kifizetnek a tagoknak.

Erre nincsen sok idő, augusztus végén ugyanis már a tagoknál lesz a reálhozam – legalábbis a beígért menetrend szerint. A vagyon nagyobbik része azonban az államnál marad, amelyet részben az idei költségvetési kiadásokra, nagyobbrészt pedig államadósság-csökkentésre költ el.

A különböző vagyontárgyakkal eltérően kell bánni. Az állampapírok (ez a legnagyobb tétel) rendezése egyszerű. Az állam megkapja azokat a papírokat, amelyek éppen azt bizonyítják, hogy az állam tartozott a nyugdíjpénztáraknak. Ezeket csak meg kell semmisíteni, egy látványos mozdulattal széttépni, és már teljesült is a cél, csökkent az államadósság. Nehezebb a helyzet a magyar részvényekkel. Ezeket ugyan be tudja fogadni egy állami intézmény, a KELER Zrt. Vagyis technikailag megoldható a letétkezelés, de a részvények értékesítése érdekes és nagy szakértelmet igénylő feladat lesz.

Az állam ugyanis bizonyos részvényekből olyan nagy pakett birtokosa lesz, amelyet nem szabad hirtelen rázúdítani a tőzsdére, mert az jelentősen csökkentené az elérhető árat. Fokozatos értékesítés, esetleg külön egyeztetéssel pakettek szakmai befektető felé történő értékesítése és tőzsdei aukció jöhet szóba.

Nemzetközi terepen

Végül vannak a külföldi részvények. Itt több technikai probléma is jelentkezett. Az állam rájött, hogy ezeket a papírokat a KELER-be nem viheti, tendert írt ki a nemzetközi letétkezelésre. Ezt nyerte meg az UniCredit, amely a magyar piacon is aktív nemzetközi bankcsoportok közül hagyományosan a legjobb volt e műfajban. Május 20-án az állam, konkrétan Pleschinger Gyula, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója alá is írta azt a megállapodást, amely szerint minden nem magyar papírt az UniCredit Bankba fognak a pénztárak transzformálni.

Az pikáns adalék, hogy Szalay-Berzeviczy Attila, az UniCredit regionális értékpapír-üzletágának vezetője, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke, aki az UniCredit letétkezelői tevékenységének évek óta a legfontosabb vezetője (ezt a pozícióját még BÉT-elnökként sem adta fel) nyíltan és sokféle fórumon szapulta a második pillér kiherélését. Sokat hangoztatott véleménye szerint ugyanis sem a mostani, sem a korábbi kormányok soha nem értették meg a tőzsde és a tőkepiacok szerepét és a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos intézkedésekkel feladták az utolsó kenetet a magyar tőkepiacnak.

A magyar tőkepiac talán belepusztul, de az UniCredit mindenesetre egyelőre zsíros üzlethez jutott. Ezzel persze még nincsen pontosan kialakítva, miként lehet a külföldi papírokat eladni, nemcsak letétkezelő szükséges ehhez, hanem egy kereskedő (trader) is, aki majd apránként eladja a külföldi részvényeket. Ha esetleg a konkrét értékesítési döntéseket egy hamarosan kialakítandó grémium is fogja meghatározni, akkor is szükség lesz egy nemzetközi bankcsoportra az eladáshoz, az ÁKK nem tud közvetlenül a New York-i tőzsdén eladni. Végül lesz egy rakás kisebb és egyedi döntést igénylő metódus is.

A nyugdíjpénztárak kezében levő befektetési jegyek visszaválthatók, igaz a banki alapkezelőknél még mindig meg kell majd oldani a mögöttes papírok ésszerű értékesítését. Egy-két határozott futamidejű papírral kell az államnak vagy egyedileg megegyeznie, vagy várnia a futamidő végéig, illetve bizonyos ingatlan-jellegű pozíciók készpénzzé tétele lesz időigényesebb.

Forrás: fn.hu

Vissza
2011.
március
09. 09:11

Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

		 Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megkezdte a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának vizsgálatát; terveik szerint a munka nagyobb részével még ebben az évben végeznek - közölte a Magyar Nemzettel a nyugdíjvédelmi megbízott.
Tovább
2011.
február
22. 17:22

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint Nagyjából 1500 milliárd forintnyi magyar állampapírt von be a magyar állam a beérkező nyugdíjvagyonból, ennyivel rögtön csökken az államadósság - mondta a Bloombergnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, Búzás László. A vagyonelemeket májustól kapja meg az ÁKK, Búzás szerint a kötvények bevonásával 5,5 százalékponttal csökken majd a jelenleg 80 százalékos adósságráta.
Tovább
2010.
december
20. 18:56

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, illetve a 12 év alatt felhalmozott vagyon egy részét elkölti a kormány, akkor az növeli az államadósságot - felelte egy kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői tájékoztatón.
Tovább
2011.
március
30. 11:57

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány?

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány? A GKI Gazdaságkutató Zrt. rontott előrejelzésein: 2,5 százalékos gazdasági növekedést és 4,2 százalékos inflációt várnak 2011-ben. Ez utóbbi akár 6,5 százalék is lehetne a nyugdíjpénztári vagyonátadás nélkül.
Tovább
2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
Tovább
2010.
június
07. 15:24

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait?

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait? Határozottan elutasítja a magánnyugdíjpénztárak "államosításával" kapcsolatban felröppent kormányzati elképzeléseket a Stabilitás Pénztárszövetség, álláspontja szerint rövid távú haszonért kockáztatná a jövőt a kormány.
Tovább
2011.
május
20. 16:40

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél Az idén 7 százalékos lenne a magyar államháztartási hiány, ha a kormány a magánnyugdíj-pénztári vagyont nem irányította volna át az államháztartásba - derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium küldött a Bloomberg hírügynökség korábbi kérdéseire.
Tovább
2011.
február
23. 22:56

Magánkasszák: reálhozamra várva

Magánkasszák: reálhozamra várva Bonyolult számítások után derül majd ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mekkora reálhozamra számíthatnak, az összeget pedig várhatóan május-júniustól vehetik fel, ha erről rendelkeznek – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Tovább
2011.
április
18. 08:52

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel A kormány pénteken benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot, e szerint a pénztárak május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját három havi összeggel csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. A maradékot szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.
Tovább
2011.
február
14. 10:05

Nyugdíj: az alapkezelők bukják a bevétel harmadát

Nyugdíj: az alapkezelők bukják a bevétel harmadát A belföldi vagyonkezelési szektorban a nyugdíjpénztári vagyonok elvonása miatt az alapkezelő társaságok bevételei becslések szerint 30-35 százalékkal csökkenhetnek - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
2011.
március
24. 12:17

Nyugdíjfronton erősítenek az óriásbankok

Nyugdíjfronton erősítenek az óriásbankok A legnagyobb bankok Amerikában a kamatbevételeik csökkenése és a díjkorlátok bevezetése miatt új területeken próbálkoznak, például a nyugdíj-megtakarítások piacán. A hazai nyugdíj-előtakarékossági számlákhoz hasonló megoldások Amerikában igazi sikertörténetnek számítanak, szakértők szerint pedig néhány éven belül 1000 milliárd dollárnyi friss tőke érkezhet a 401(k) számlákra. Jelenleg alapkezelők vezetik a 401(k) piacot, a bankok csak kisebb szeletet hasítanak ki, viszont mivel több csatornán keresztül is ki lehet vonni pénzt a szektorból, ezért komoly erőforrásokat fordítanak a bankok piacszerzésre.
Tovább
2011.
február
19. 15:53

Nyugdíjmilliárdok: nagyon oda kell figyelni

Nyugdíjmilliárdok: nagyon oda kell figyelni Bár lezárult a magánnyugdíjpénztárban maradásról szóló nyilatkozattétel határideje, továbbra is sok a fontos részlet az üggyel kapcsolatban, amelyre nemcsak az állami szerveknek, hanem a lakosságnak is nagyon oda kell figyelni. A mögöttünk hagyott hét és az elvétett 2010-es államháztartási hiánycél azt is megerősítette, hogy a kormánynak nemcsak erre, hanem a készülő költségvetési intézkedéscsomag tartalmára és méretére is kiemelt figyelmet kell fordítania, elkerülendő az esetleges piaci csalódást.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART