2012.
július
15. 10:29

Nyugdíjadó

Címkék:
Matolcsy György Ha már a Századvég is a nyugdíjcsökkentést sürgeti, biztosak lehetünk benne, hogy a legbelső kormánykörökig is eljutott a hír: a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan. Közelebbről nézve: a rövid táv is necces.

Miközben a kormányzati politikának (a Közgép-csoporton kívül) látszólag a nyugellátásban részesülők a legbiztosabban definiálható kedvezményezettjei, a valóságban a nyugdíjasok a gazdasági szabadságharc első áldozatai közé tartoznak.

Azoknak az örök optimistáknak, akik még abban a hitben élnek, hogy a Fidesz megvédte a nyugdíjakat, egy rövid számolást ajánlunk: a mai aktív befizető 30-asok, 40-esek és a mostanában munkába álló generáció létszámában bő egyharmadnyi különbség van a később jövők kárára. Vagyis a húsz év múlva nyugalomba vonulók járandóságát egy náluk lényegesen szűkebb népességű korosztály befizetéseiből kellene kigazdálkodni. Ennek a matekpéldának lett volna a megoldása az öngondoskodás ösztönzése (például a magánnyugdíjrendszer formájában), és ezt szolgálhatná az egyéni nyugdíjszámla, meg a mai járulékok egy részének hosszú távú, a demográfiai tendenciákra is figyelő bölcs befektetése.

A kormány azonban az előrelátás helyett inkább bűvészkedik. A nyugdíjasoknak frontálisan nekifutni nem lehet, a nyugdíjvagyonnak viszont ezer helye van a költségvetésben – és akkor még arról az ellentmondásról nem is beszéltünk, ami a foglalkoztatási helyzet következtében csökkenő járulékbevételek és az inflációkövető nyugdíjemelési ígéretek között feszül.

A kiutat másfél éve kutatja a Matolcsy-team, nem is eredménytelenül. Az adócsökkentés kormánya által bevezetett új adók és adóemelések a legjobban épp azokat sújtják, akik viszonylag szerény, legális forrásból érkező és fix jövedelemből – például nyugdíjból – élnek. Az átlagnyugdíjas ma a jövedelmének jócskán 30 százalék fölötti részét költi adózásra, csak ezt az elvonást nem szja-nak, hanem megemelt áfának, csekk- és telefonadónak (áthárított), banki és energiaszolgáltatási különadónak hívják. A nyugdíjasok nagy átlagban rosszabbul élnek, mint két éve, miközben Orbán Viktor minisztereivel együtt hetente adja írásba: nyugdíjcsökkentésről, a nyugdíjak megadóztatásáról szó sem lehet. Szó nem is esik róla, de az állam az előnyugdíjak visszavételével és az összes nyugdíjkifizetés elinflálásával folyamatosan javítja a költségvetésnek a nyugdíjasokkal szembeni pozícióit.

A miniszterelnök gyakran emlegeti, hogy azt a kampányígéretet, amely szerint a nyugdíjasokat kiemelten kezelik, a kormány betartotta. A tények viszont azt mutatják: ebben a rendszerben a szövetségeseket mindössze annyi különbözteti meg az ellenségektől, hogy az előbbiek a Habony-művek közreműködésével, kommunikációs díszcsomagolásában kapják ugyanazokat a keserű pirulákat, amiket a többieknek ostya nélkül, olykor egy-egy gyomros kíséretében nyújtanak át.

Forrás: Népszabadság

Vissza
2012.
június
02. 15:53

Adómentes marad a nyugdíj 2013-ban is

Adómentes marad a nyugdíj 2013-ban is A jelenlegi szabályokhoz képest 2013-tól sem változik a nyugdíjszámítás módja - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága.
Tovább
2011.
november
25. 21:25

Adómentes marad az öregségi nyugdíj

Adómentes marad az öregségi nyugdíj Selmeczi Gabriella pénteken kijelentette, a Fidesz-KDNP nem hagyja életbe lépni azt az MSZP által 1997-ben elfogadott törvényt, amely 2013-tól adókötelessé tenné az öregségi nyugdíjakat. A Fidesz szóvivője hangsúlyozta: az idősek illetménye a jövőben is adómentes marad, és - a kormányfő ígéretéhez híven - megőrzi értékállóságát.
Tovább
2012.
július
03. 00:23

Adómentesek maradnak a nyugdíjak

Adómentesek maradnak a nyugdíjak A jövő évtől sem terheli adó az öregségi nyugdíjakat, miután az Országgyűlés hétfőn felülírta azt az 1997-ben hozott törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy az időskori juttatásokat 2013-tól személyi jövedelemadóval sújtsák.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART