2011.
február
03. 08:10

Nyugdíjak: Nem ez a harc lesz a végső!

Címkék:
Stabilitás Pénztárszövetség A Stabilitás – a kormányhoz hasonlóan – szintén sikerként értékelte, hogy 102 ezer pénztártag a maradásra szavazott, annak ellenére, hogy a döntéssel diszkriminációt kell elszenvednie.

Véglegesen eldőlt a vita: kétpilléres nyugdíjrendszere lesz Magyarországnak – Orbán Viktor miniszterelnök szerint ezt bizonyítja, hogy a pénztártagok 97 százaléka az állami nyugdíjat választotta. A miniszterelnök hangsúlyozta: ha ezt a lépést nem teszi meg a kormány, előállt volna az a helyzet, hogy a magyar állam nem tud nyugdíjat fizetni. Orbán elmondta: nem fejeződött be a nyugdíjrendszer strukturális reformja, a cél az, hogy a befizetések fedezzék a kifizetéseket, és az egyensúlyt még az idén meg lehet teremteni. Orbán egyúttal azt is bejelentette: még ez évben átáll az állami nyugdíjrendszer az egyéni számlás szisztémára. A nyugdíjkaszszák államosításával kapcsolatos alkotmányos aggályokra reagálva közölte: „Nem érdemes abban bízni, hogy az Alkotmánybíróság megváltoztatja az új rendszert.” Orbán visszautasította azokat a kritikákat, miszerint nem volt valós választási lehetőségük az embereknek. Megjegyezte: a pénztárakban maradó több mint 100 ezer „bátor és magabiztos” ember éppen ennek az ellenkezőjét bizonyítja.

Számos kasszatag így is lemaradhatott a nyilatkozattételről. A magán-nyugdíjpénztáraknak viszsza kell utalniuk az állami tb-rendszerbe például az elmúlt időszakban elhunyt tagok pénzét is, akik nyilatkozatot – érthetően – nem tudtak tenni, és akiknek a számlakövetelése elvileg a kedvezményezetteket illetné meg. Emellett az állam a több ezer külföldi állampolgárságú magán-nyugdíjpénztári tag számlakövetelését is valószínűleg lenyeli, úgy, hogy az illetőknek kevés esélyük lehetett a maradásról nyilatkozni, hiszen magyarul nem tudó, a világ másik pontján élőkről van szó. A Stabilitás Pénztárszövetség egyebek mellett ezekről a kérdésekről is szeretne további egyeztetést a kormánnyal és a hatóságokkal. „Állunk a kormány rendelkezésére, amikor a vagyon átadásáról és a jogszabályok rendezéséről van szó” – mondta a szövetség sajtótájékoztatóján Juhász Istvánné főtitkár. A Stabilitás egyébként – a kormányhoz hasonlóan – szintén sikerként értékelte, hogy 102 ezer pénztártag a maradásra szavazott, annak ellenére, hogy a döntéssel diszkriminációt kell elszenvednie. „Bízunk az Alkotmánybíróságban, hogy kimondja: nem lehet az állampolgárokat a szabad döntésük miatt másodrendűvé minősíteni. Ez a harc még nem ért véget” – mondta Bába Julianna, a Stabilitás elnöke. A maradó tagok várhatóan négy-nyolc magánnyugdíjpénztárat tarthatnak el, és becslések szerint 350-400 milliárd forintnyi vagyont halmoztak fel.

A sajtóeseményen szó esett a kasszák tavalyi teljesítményéről is. A pénztári alapok vagyona több mint 25 százalékkal, 3036,1 milliárd forintra hízott. A klasszikus alapok vagyonnal súlyozott átlaghozama 5,95, a kiegyensúlyozottaké 8,62, a növekedésieké pedig 10,96 százalékos lett, vagyis a 4,7 százalékos inflációhoz képest minden alapkategória reálhozamot ért el. Ennek is köszönhető, hogy a tagok többségének, 2,3-2,5 millió főnek várhatóan pozitív lesz az eddigi reálhozama. Negatív reálhozamra főleg azok számíthatnak, akik közvetlenül a válság előtt, 2006–08 között lettek pénztártagok.

Forrás: vg.hu

Vissza
2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
november
30. 14:20

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank sajtótájékoztatóján.
Tovább
2010.
december
23. 20:59

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása"

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása" ”Sajnálatosnak" nevezte a magyarországi nyugdíjreform „visszafordítását" az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette Magyarország visszaminősítését.
Tovább
2010.
december
27. 09:19

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj Kopátsy Sándor szerint a kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy elindítsa a fejlődést, amelynek kulcsa a foglalkoztatottság növelése. Az egymillió munkahely nagy részét a mezőgazdaság adhatja Kopátsy szerint, de ehhez vissza kell szerezni az orosz piacokat és fejleszteni az öntözéses termelést. A nyolcvankilenc éves közgazdász bírálta az euró bevezetését és a magyarországi devizahitelezést, valamint beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatáról is.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2011.
február
02. 08:01

Mire megy el a bezsákolt nyugdíjvagyon?

Mire megy el a bezsákolt nyugdíjvagyon? A január 31-i határidőig 102.019 magán-nyugdíjpénztári tag - a magánpénztári tagság mintegy 3,2 százaléka - nyilatkozott arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy az átlépők mennyi vagyont visznek magukkal, ugyanis a kasszák csak március 1-jétől kapják meg az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik lépnek át a tb rendszerbe. A pénz zömét az államadósság csökkentésére használják fel.
Tovább
2011.
február
01. 07:02

Nyugdíjpénztár: tömeges adategyeztetésre van szükség

Nyugdíjpénztár: tömeges adategyeztetésre van szükség Számos tag adatait tévesen tartották nyilván a magánpénztárak, így az állami rendszerbe átlépők tömegével jelentkezhetnek adategyeztetésre, hogy hozzájussanak reálhozamaikhoz - írja a Magyar Nemzet a nyugdíjbiztosító vezetőjére hivatkozva. Az átlépők vagyona egyébként - a Napi Gazdaság értesülései szerint - valamikor május-júniusban kerül át az illetékes alapokhoz. Tegnapig kevesebb mint 100 ezer tag választotta az állami nyugdíjat, a pénztárak remélte 10 százalékos maradási arány tehát illúzió volt.
Tovább
2011.
január
10. 13:07

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete havi rendszerességű tájékoztatásra kötelezett több magánnyugdíjpénztárat arról, hogy miként alakulnak a működés finanszírozására felhasználható tartalékaik.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
2011.
február
02. 17:20

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert A kormány megmentette a nyugdíjrendszert Orbán Viktor szerint, aki szerdai sajtótájékoztatóján példátlan összefogásnak nevezte azt, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. A kormányfő szerint szabad volt a választás lehetősége, a magánpénztárakban maradókat "magabiztos" és "bátor" embereknek nevezte.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART