2012.
március
19. 17:37

Nyugdíjas érdekegyeztető fórum létrehozását kéri az MSZOSZ Nyugdíjas Szövetsége

Címkék:
MSZOSZ A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) Nyugdíjas Szövetsége azt kéri Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy hozzon létre érdekegyeztető fórumot, amely lehetőséget teremtene a kormány és a nyugdíjas érdekképviseletek közötti párbeszédre.

A szövetség hétfőn juttatta el az MTI-hez a miniszterelnöknek írt nyílt levelét, amely szerint szeretnék a kormány figyelmét ráirányítani a magyar nyugdíjasok romló helyzetére, a nyugdíjas képviseletekkel történő egyeztetések hiányának veszélyeire.

Az elmúlt években a nyugdíjak reálértéke 10 százalékkal csökkent, az átlagnyugdíj aránya a nettó átlagkeresetekhez viszonyítva 71 százalékról 63 százalékra csökkent. Ezzel az aránnyal Magyarország az uniós országok között ma már a legrosszabbak közé tartozik - hangsúlyozta az érdekképviselet.

Levelükben emlékeztetnek: tavaly a kormány kinyilvánította, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét - a nyugdíjas fogyasztói árindex figyelembevételével - megőrzi. A KSH adatai alapján a tavalyi nyugdíjas fogyasztói árindex 4,4 százalék lett. Ennek ellenére a kormány 4 százalékos nyugdíjemelést hajtott végre - mutatnak rá. Hozzáteszik: a szövetség a 0,4 százalékos nyugdíjemelési kérelmére nem kapott választ.

Az érdekképviselet szerint a nyugdíjasok helyzete a társadalmi átlaghoz viszonyítva folyamatosan romlik, ami ellentétes az EU irányelveivel, a demokratikus jogállamisággal és az emberi humánummal is. A szervezet közli azt is: elvárják, hogy a kormány az idős népességet, a nyugdíjasokat is érintő törvénymódosításokat érdemi módon és időben egyeztesse a nyugdíjas képviseletekkel.

Forrás:MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART