2010.
december
18. 14:20

Nyugdíjas gyorskölcsönök

román lej Egyre több anyagi gonddal küzdő nyugdíjas kér gyorskölcsönt Romániában, a nyugdíjasok önsegélyező pénztárából. Szatmárnémetiben idén eddig több mint 5000 nyugdíjas, közel 66 millió forintnyi kölcsönt vett fel.

Ünnepváró hangulat az önsegélyező pénztáránál - a legtöbben ilyenkor jönnek ide. A megkérdezettek zöme már évek óta vesz föl kölcsönt ünnepek előtt.

Ki kell pótolni a jövedelmet, mert elég kevés - mondja Bonea Mária.

Egy kérelmező egyszerre legfeljebb 5000 lejt, vagyis 320.000 forintot kérhet. A többség azonban kisebb kölcsönt igényel.

Elmegy az ünnepre. Kell fizetni a gázt meg mindent, villanyt - mondja Rostás Iovan.

Havonta 100 új nyugdíjas iratkozik be a pénztárba. Sokan azonban szégyellik, hogy ilyen segítségre szorulnak.

"A gáz drága, és nem elég a pénz se kajára, se gyógyszerekre. Most nem tudom mit fogok csinálni, fogom fizetni csak a villanyt, a vizre elég és mondjuk a szemétre. A gázt nem tudom fizetni egyáltalán - tette hpzzá Rostás Iovan.

Azok a nyugdíjasok vehetnek föl kölcsönt, akik nyugdíjuk 1 százalékát befizetik a pénztáralapba. A pénzt sokszor már aznap megkapják.

Lucian Marisca, a Szatmárnémeti Nyugdíjas Önsegélyező Pénztár elnöke elmondta: "Az emberek rendszerint negyedévenként jönnek. Tavasszal a mezőgazdasági munkálatok elkezdéséhez, vagy az unokák részére vesznek fel kölcsönt. Nyáron gyógykezelésekre, ősszel az unokáknak taneszköz beszerzésre, télen pedig a fűtésszámlákat valamint az ünnepekkel járó költségeket fedezik".

Szatmár megye négy önsegélyező pénztárába eddig 25 ezren léptek be.

Forrás: Duna Tv

Vissza
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
október
07. 16:46

Basescu visszadobta a nyugdíjtörvényt

Basescu visszadobta a nyugdíjtörvényt Visszaküldi a parlamentnek a romániai nyugdíjtörvényt Traian Basescu román államfő, aki csütörtökön maga jelentette be, hogy méltánytalannak tartja a jogszabályban megállapított, nőkre és férfiakra egyaránt érvényes 65 éves nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2010.
június
15. 19:47

Marad a kormány, csökkennek a nyugdíjak Romániában

Marad a kormány, csökkennek a nyugdíjak Romániában Elutasította a román parlament kedden a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, ami azt jelenti, hogy a közalkalmazotti fizetéseket és a nyugdíjakat csökkentő törvénytervezetek automatikusan érvénybe lépnek.
Tovább
2010.
május
12. 21:54

Nyugdíjasok törték át a rendőrkordont Bukarestben

Nyugdíjasok törték át a rendőrkordont Bukarestben Rendőrökkel dulakodtak a kormányzati megszorítások ellen tüntető nyugdíjasok Bukarestben. Az 500 fős tömeg áttörte a kormánypalota előtti kordont is. Az összecsapásban hárman sérültek meg. Az idősek a 15 százalékos nyugdíjcsökkentés ellen tiltakoznak.
Tovább
2010.
május
07. 07:53

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában A Romániai Nyugdíjasok Országos Föderációjának tagjai tüntetni fognak jövő szerdán az elnöki rezidencia, a Cotroceni palota és országszerte a prefektúrák előtt tiltakozásképpen amiatt, hogy a kormány 15 százalékkal kívánja csökkenteni a nyugdíjalapot.
Tovább
2010.
december
11. 08:38

Nyugdíjelvonás Romániában

Nyugdíjelvonás Romániában Rossz híreket hozott ez a hét a nyugdíjasoknak Romániában: a járandóságukat újabb évre befagyasztották, és egészségbiztosítási járulékot vetettek ki minden átlagosnál magasabb nyugdíjra. Az öt és fél százalékos elvonás miatt jövőre legalább háromezer forintnak megfelelő összegtől esnek el azok a nyugdíjasok, akiknek a járandósága meghaladja az 50 ezer forintra tehető átlagot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART