2010.
október
15. 19:50

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá?

Beszélgetés a padon Ahogy telnek az évek egyre csábítóbbnak tűnnek a nyugdíjas évek nyugodt ritmusú pillanatai? A reggeli újság fotelben olvasgatása az időjárás jelentés alatt? Jól hangzik – ám nem biztos, hogy valóban ennyire élvezné dédelgetett álmát, a nyugállományt.

A felmérések furcsa módon azt mutatják, hogy az emberek döntő többsége az aktív munkával töltött éveik alatt boldogabbak, mint nyugdíjazásuk után. Jól voltam míg nyugdíjba nem mentem Ennek oka igen sok mindenben rejtőzik. Nyugdíjazás után az aktív társadalmi kapcsolatok jelentős része csökken vagy teljesen elveszik, az évtizedek óta megszokott napi rutinok értelmetlenné válnak, végleg eltűnik a mindennapi munka kihívása.

Amíg aktívan dolgozunk, elhisszük azt az uralkodó kulturális sztereotípiát, hogy a munka egy szükségszerű rossz, melyet csupán megélhetésünk, boldogulásunk érdekében végzünk el.

Ha azonban ez így volna, nyugdíjba vonulás után boldogabbaknak kellene lennünk. Ám nem így van. Nyugdíjazásunk után értjük meg az addig kényszerűnek gondolt munka értékét.Kutatók és szakemberek egybehangzóan állítják, a legtöbb ember depresszióssá válik miután nyugalomba vonul.

Ez a depresszió sokrétű jelenség.

Okozhatja anyagi kiesés (mivel nyugdíjunk rendszerint alacsonyabb, mint fizetésünk volt) és a vele érkező életszínvonal csökkenése.

Olykor hobbiról derül ki, hogy fő tevékenységként nem eléggé kielégítő, esetleg céltalannak tűnhet, s a cél nélkül értelmét veszíti. A tevékenységre vágyó lélek kielégületlenül szenved, az önbecsülés megtépázódik. Érdekes módon e problémákkal, a nők sokkal könnyebben megbirkóznak, mint férfi sorstársaik. Talán a mindennapos házkörüli teendők megszokott rutinjának köszönhetően, mely átvezeti ezen a hullámvölgyön őket.

Idővel a házastársi kapcsolatok is feszültté válhatnak, a megszokottnál több együttlét, súrlódásokhoz vezethet. Gyakran a partnerek úgy érzik, kevés közös pont van érdeklődési körükben, megváltozott társuk személyisége. Sajnos e problémák eredményeképpen, igen magas a nyugdíjasok között a válások száma.

Mit tehet a nyugdíjas, hogy boldogabb legyen?

A szakemberek mindenekelőtt azt javasolják, semmiképpen ne hagyjuk abba a munkát azonnal és véglegesen. Ha módunkban áll maradjunk munkahelyünkön részmunkaidőben, könnyített munkában, vagy keressünk más helyen egy hasonló pár órás állást. Ha kedvünk és anyagi helyzetünk megengedi, végezzünk önkéntes vagy karitatív munkát. Indítsunk be kisvállalkozást, vagy ami még örömtelibb, próbáljuk meg vállalkozásunkat hobbinkkal összekötni.

Ha nem is a munkában, de keressünk olyan tevékenységeket, melyek megfelelően igénybe veszik szervezetünket minden nap, mind mentálisan, mind fizikálisan.

A legfontosabb egy új és helyes gondolkodásmód elsajátítása!

A nyugdíjazás nem inaktivitásunk kezdete, hanem átmenet egy másik intenzív, ám de kevéssé megerőltető életszakaszba.
 

Vissza
2010.
május
01. 13:37

Nők, akiknek ötven felett kezdődik az élet

Nők, akiknek ötven felett kezdődik az élet A klimaxhoz és az azutáni időszakhoz, a nyugdíjazáshoz és az özvegységhez általában nem pozitív képeket kapcsolunk. Pedig vannak olyan nők, akik éppen mindezen túl kezdenek el igazán élni: utaznak, hobbiknak hódolnak, arcuk kisimul, kedvük megjavul. Bizonyos szempontból persze szerencsések, de példájuk talán erőt adhat másoknak is.
Tovább
2010.
március
04. 17:49

Tíz tipp az időskori étvágytalanság ellen

Tíz tipp az időskori étvágytalanság ellen Hasonlóan az élet más területeihez, idős korban az étkezés is jelenthet kihívást. A kor előrehaladtával az ízlelőbimbók érzékelési képessége tompul, a gyógyszerek sem csinálnak jó étvágyat, sőt, még fogproblémák is súlyosbíthatják az étvágyatlanságot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART