2012.
június
10. 13:18

Nyugdíjas, ne szavazz!

Címkék:
Gottfried Ludewig Gottfried Ludewig, a német kereszténydemokraták ifjúsági szervezetének vezetője érdekes választójogi reformon agyal: korlátozná a nyugdíjasok és munkanélküliek szavazati jogát tartományi és országos szinten egyaránt. Igen, komolyan gondolja: körbe is küldte az ötlet dokumentációját.

A terhet viselők erősítését célzó három tétel azt a gondolatot fejti ki, hogy a jóléti állam finanszírozóinak nagyobb befolyásra van szükségük. A megoldás a brosúra szerint dupla szavazati és választójog. A nyugdíjasok és munkanélküliek kárára, vagy épp ellenében – ahogy tetszik.

A huszonöt éves politikuspalánta a meghökkentő dolgozattal vitát akar provokálni a szociális rendszer visszásságairól – ebből a vitát borítékolni lehet, bár valószínű, hogy más témákat is kifejtenek majd. Ezt ő is sejti: levelében leszögezi, hogy a szövetségi alkotmánybíróság valószínűleg nem hagyja majd jóvá az ötletet, de ez egy másik kérdés.

Külső politikai támogatással sem érdemes számolnia: a német liberálisok első reakciójukban az alkotmány azon passzusára emlékeztettek, mely szerint minden szavazat egyenlő értékkel bír. Sőt, némi csipkelődést is elhelyeztek a reakcióban (esetleg az oktatási rendszer kritikáját, ne adj' isten mindkettőt): dühítő, hogy egy huszonöt éves diákszövetség-vezető nincs tisztában az alaptörvénnyel – jegyezték meg. Az ötlet pedig egyenesen az idősek és munkát keresők arcul csapása –márpedig a választók cselekvőképtelenné nyilvánítása nem megoldás a problémákra.

Forrás: azta.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART