2011.
április
05. 10:20

Nyugdíjas női életszerepek

Címkék:
nyugdíjas nők Más sors vár a nyugdíjas nőkre, mint a férfiakra. Hogyan és miben találják meg női szerepüket, fontosságukat, tevékenységük értelmét kenyérkereső foglalkozásuk után? Erről beszélgettünk három olyan győri hölggyel, akik a magán- és a közéletben is fontos szerepet alakítottak ki maguknak.

Bári Olga egy győri nyugdíjasklub városszerte jól ismert elnöke, már tizenöt éve tevékenykedik ebben a mozgalomban. Pedagógus és kollégiumi nevelő volt a Petz-iskolában, képviselőként dolgozott a városi közgyűlésben. A kultúra értő szervezője. Egyedül él otthonában, kiváló lehetőségnek érezte, hogy szervezőként csatlakozzon a nyugdíjasok közösségteremtéséhez.
- Jó érzés egy közösséghez tartozni, másoknak segíteni. Emberekkel találkozunk, kicsit elfeledkezünk a gondokról. Feladatom van, jövök-megyek mások érdekében, egyáltalán nem érzem magamat magányosnak - mondja Olga néni.


Merkli Józsefné, Eta néni úgy fogalmazott: nem akart állandóan porcicákat kergetni otthon, ezért csatlakozott a klubhoz. A korábban a Kölcseyben matematikát tanító tanár most nagyrészt kirándulásokat szervez a klub tagjainak számára.
- Jártunk már Horvátországban, Erdélyben, Kárpátalján, Lengyelországban is - sorolja. - Persze Magyarország szép helyeire is ellátogatunk. Legtöbbször négy napra megyünk el kirándulni, de előfordult már, hogy nyolc napot is eltöltöttünk a tengerpartnál.


Czifrik Ferencné tizenkét éve segít a nyugdíjasklub dolgaiban. Ő is pedagógusként dolgozott, a Balassi-iskola igazgatóhelyettese volt, most pedig könyvel a klub számára.
- Öt unokám van - mondja büszkén -, elveszik az időm, energiám jelentős részét, amit persze egyáltalán nem sajnálok. De hiányzott a társasági élet, a rendszer az életemből. A klubtól megkaptam ezeket a lehetőségeket. Jó érzés volt újra csinosan kiöltözni, emberekkel találkozni. A naptáram újra tele van időpontokkal, eseményekkel - lelkesedik.
Kirándulásokat, előadásokat, szavaló- és népdalversenyeket, sportjátékokat, koncerteket és táncos rendezvényeket szerveznek. A havonta megjelenő újságjukban erről részletes információkat és élménybeszámolókat közölnek. Nyugdíjas-egyetemre járnak, a Jedlik-iskolában pedig a számítógép használatára tanítják meg őket az ottani diákok.


- A programokat nem magunk miatt, hanem másokért szervezzük. Ez egy társadalmi, önkéntes munka, amit szívesen végzünk, mert nekünk is jó érzés, ha másoknak örömet okozunk - mondja Olga néni.
- Akadnak problémáink, mert néha nehezen találunk termet, esetenként nehézkes a szervezés, időként túlvállaljuk magunkat. Elkeserít minket az is, hogy kevés fiatal nyugdíjas csatlakozik hozzánk - teszi hozzá Czifrikné Erzsi néni.
- Így van, de ennek ellenére nőként is jó Győrött nyugdíjasnak lenni - mondja mosolyogva Eta néni.

Forrás: Győri Nap

Vissza
2011.
március
29. 07:02

A hetvenes, nyolcvanas éveink a legboldogabbak

A hetvenes, nyolcvanas éveink a legboldogabbak A köznapi hiedelemmel szemben nem hogy nem érnek véget "legjobb éveink" a fiatalság elmúlásával, éppenséggel az idősebb korban egyre növekszik a megelégedettség és az optimizmus - idézte hétfőn különböző tanulmányok megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.
Tovább
2011.
március
30. 05:20

A merész hobbifotós előtt állt meg a vonat

A merész hobbifotós előtt állt meg a vonat Megállásra kényszerített egy EC expresszvonatot egy 81 éves német hobbifotós látványos felvételekre vadászva. A Berlinből Nürnbergbe tartó expresszvonatnak pontosan a sínek között álló nyugdíjas nő előtt sikerült megállnia.
Tovább
2010.
június
16. 20:25

A nyugdíjas turistáké a jövő

A nyugdíjas turistáké a jövő 2030-ra 8,3 milliárdra nő a Föld népessége, a világ nagy részében nő az átlagéletkor, fokozódik a migráció, és mindez gyökeresen átalakítja a turizmust. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) és a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) együttműködésében készült tanulmánykötet a turisztikai iparág számára kíván referenciát, tájékozódási pontot nyújtani, hogy az érintettek megértsék a demográfiai folyamatokat, és képesek legyenek ezekre reagálni.
Tovább
2010.
augusztus
08. 09:15

Bokrétázó Babinénik a pesti tereken

Bokrétázó Babinénik a pesti tereken Ahogy telnek az évek, úgy változik Budapest látképe. Míg korábban a hajléktalanok által épített barikádokon keresztül kellett az utca emberének áttörnie magát, ma már inkább a nyugdíjasok bokrétái-portékái mellett kell elhaladnunk lesütött szemmel reggelenként.
Tovább
2011.
február
20. 06:52

Idős modellek járták a New York-i divathét kifutóját

Idős modellek járták a New York-i divathét kifutóját Modern Muses vagyis Modern Múzsák volt a magyar származású tervező, Adrienne Vittadini bemutatójának a címe a New York-i divathéten, amelyben azzal lepte meg a világot, hogy nem fiatal és nagyon vékony modelleken mutatta be a ruháit, hanem a modellszakmából kiöregedett, de ismert és szép modelleken. A helyszíni beszámolók szerint a hatás elsöprő volt, különösen, hogy már egy pár napja tart a divathét, és a nézők kezdenek ráunni az egy síkon mozgó modellekre.
Tovább
2011.
március
21. 20:45

Kertészkedő nép a magyar

Kertészkedő nép a magyar Majdnem minden harmadik magyar foglalkozik szabadidejében a kertjével, dísznövények vásárlására a jövedelméhez képest sokat költ. A hobbikertészet ugyan kevéssé kutatott terület, de a rendelkezésre álló adatok szerint Magyarország az európai élbolyban van ezen a területen. A magyar emberek szabadidejükben - a barátokkal való találkozás után - legszívesebben a növényeik és kertjük ápolásával szeretnek foglalkozni. Az itthon évente dísznövényekre fordított fejenkénti 7000 forint - a magyar jövedelmekre vetítve - jelentősnek számít, régiónkban csupán Csehország áll hasonló szinten.
Tovább
2010.
március
09. 15:29

Nyugdíjasoknak szóló médiát akarnak a nyugdíjasok

Nyugdíjasoknak szóló médiát akarnak a nyugdíjasok Vajon nyugdíjuk megőrzi-e vásárlóerejét? Uniós összehasonlításban hogyan értékelhető a magyar nyugdíjrendszer? Miért nincs Magyarországon kimondottan a nyugdíjasokhoz szóló média? Ezekről a kérdésekről is szó esett az Idősügyi Tanács szervezte képzések során.
Tovább
2011.
március
27. 15:20

Pörkölt mellé: Ki mit tudon versenyeznek a nyugdíjasok

Pörkölt mellé: Ki mit tudon versenyeznek a nyugdíjasok Táncra perdülnek, vérbő tarantellát járnak, szólóéneket adnak elő és mazsorett előadásban lóbálják a pom-pomokat: egy hévízi vállalkozó országos Ki mit tudot szervezett nyugdíjasoknak és a hatalmas érdeklődésen maga is meglepődött. Az ötödik elődöntőn elsöprő többségben a nők, egy 79 éves asszony pedig megmutatja, hogy az előző esti buli után is ki lehet verni a rezet. Az [origo] a helyszínen álmélkodott a 70 körüliek vitalitásán.
Tovább
2011.
február
04. 07:07

Szörfözni is megtanultak a nyugdíjasok

Szörfözni is megtanultak a nyugdíjasok Torna, kártyacsata, számítógépes tanfolyam, csak néhány azon tevékenységek közül, amelyek a szegedi, eszperantó utcai Senior Centerben várják a szépkorúakat. Egyedülálló kezdeményezés ez a szervezet és épület, amely összefogja a csongrádi megyeszékhelyen működő közel 100 nyugdíjasklubot. Kisebb-nagyobb klubhelyiségeik mellé méltó, közös otthont kaptak.
Tovább
2010.
október
27. 16:31

Zsémbes öregasszonyok, boldog öregemberek

Zsémbes öregasszonyok, boldog öregemberek Egy új tanulmány szerint az öregedés nem mindenki számára örömteli perspektíva, de a férfiak sokkal jobban kezelik az idő múlását, mint a nők. A férfiak számára a nyugdíjazás véget vet a taposómalomnak, a nők azonban gyakran úgy érzik, hogy kezdetét veszi a szenvedés és a magány.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART