2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Címkék:
falusi néni Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.

A 30 ezer forint alatti kategóriába tartozók közül 19 803-an kapnak saját jogú nyugdíjat. Ebbe a körbe tartozik az öregségi nyugdíj, a rokkantsági (rokkantsági és baleseti rokkantsági) nyugdíj és a foglalkoztatáspolitikai nyugdíj.

A rendszeres ellátás jellégétől függően, ugyancsak a saját jogú nyugdíjakhoz (ezen belül vagy az öregségi nyugdíjhoz, vagy a rokkantsági nyugdíjhoz), vagy pedig a rendszeres hozzátartozói nyugellátásokhoz sorolják a szolgálati nyugdíjakat minden olyan esetben, amikor nem mutatják ki külön, az államközi egyezményes nyugdíjakat és a külföldre folyósított nyugdíjakat.

Idén szeptember végéig a nyugdíj jellegű kifizetések 61,14 százaléka tartozott az öregségi nyugdíj kategóriába, az erre előirányzott keretet 65,70 százalékban merítették ki az év első 6 hónapjában. A magyar nyugdíjasok közel 56 százaléka még mindig postai úton, a fennmaradó 44 százalék bankszámlára történő átutalással kapja meg az ellátását.

30 ezer forint alatti özvegyi nyugdíj kifizetés 16 320 esetben történt. Ebbe a sorba tartoznak a házastársnak, élettársnak, elvált személynek és külön élő házastársnak életkorára, rokkantságára, az elhalt jogán eltartott gyermekek számára tekintettel járó hozzátartozói nyugellátások.

Árvaellátás jogcímen összesen 45 665 tételt folyósítottak, a kiutalások számának csökkenése a nyugdíjfolyósító szerint az iskolakezdés miatt csak átmenetinek tekinthető. Árvaellátás az elhunyt nyugdíjas, illetve nyugdíjban nem részesülő, de nyugdíjjogosultságot szerzett elhunyt személy gyermekének, örökbe fogadott gyermekének, meghatározott feltételek mellett testvérének, unokájának járó ellátás.

A hozzátartozói nyugellátásokra (özvegyi nyugdíj, árvaellátás) az év első kilenc hónapjában 223,4 milliárd forintot fizettek ki, ami az összes nyugdíjjellegű kiadás 11,52 százalékát jelenti. A fenti három ellátásfajta összesen 81 788 tételt érintett, ami a 30 ezer forint alatti nyugdíjszerű kifizetések 31,43 százalékát teszik ki.

Ennek megfelelően az ellátások 68,57 százaléka az egyéb ellátások kategóriába tartozik, de vegyük sorra, hogy milyen ellátásfajták tartoznak ebbe a sorba. Az egyéb ellátások közé tartozik a mezőgazdasági szövetkezeti járadék, a baleseti járadék, a megváltozott munkaképességűek járadékai, a rokkantsági járadék, a házastársi pótlék és a más kategóriába nem sorolható egyéb nyugdíjak járadékok.

Mit lehet ma kihozni havi 30 ezer forintból?

30 ezer forintból ma Magyarországon két alkalommal tele lehet tankolni egy átlagos üzemanyagtartállyal felszerelt személygépkocsit. Ha egy másfél szobás panellakás rezsiköltségeit összeadjuk, akkor azt talán még fedezheti ez az összeg (más kérdés, hogy mit eszik az illető), de egy kétszobás lakásnál a havi rendszeres közüzemi kiadások már szinte biztosan meghaladják a havi 30 ezer forintot.

Ha valaki az ellátás feléből valahogy mégis ki tudja hozni a közüzemi kiadásait, akkor naponta kevesebb, mint 500 forintja marad a megélhetésre. Amennyiben csak élelmiszerre költ az illető, akkor ezt a keretet egy kiló kenyérrel, egy liter tejjel és némi felvágottal már ki is meríti. Ha maradt még a tegnapiból, akkor talán vehet magának egy negyedkilós tésztát, hétvégére esetleg 50 deka sertéscombot is megengedhet magának.

Forrás: penzcentrum.hu

 

Vissza
2009.
november
11. 11:43

Kétszázasokkal fűthetnek az idősek Gyulán

A Magyar Nemzeti Bank a bevont papír kétszázasokból mintegy negyven tonna bankjegybrikettet készít, amit - a többi elhasználódott, megrongálódott bankjeggyel együtt – jótékony célra ajánlottak fel.
Tovább
2009.
október
05. 11:47

Több mint harmincezren kaptak méltányossági nyugdíjemelést

Szeptember végéig 20 ezer nyugdíjas kapott egyszeri segélyt, 36 ezren részesülhettek havi 2 és 5 ezer forint közötti méltányossági nyugdíjemelésben, 866 ember méltányossági nyugdíjban - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a méltányossági nyugdíjemelésben részesültek közül mintegy 9 ezren ezelőtt még soha nem kaptak ilyen segítséget. Az emelés egy főre jutó átlaga közel 3.200 forint volt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART