2011.
június
21. 13:52

Nyugdíjas reálhozam: így juthatunk a pénzünkhöz

millió forint Reálhozamot hozott a posta - énekelhetik hamarosan egyre többen, de nem mindenki. Hogyan kapják meg az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők a reálhozamot és hogyan ellenőrizhetik azt?

Az Országgyűlés által 2010. év végén elfogadott új szabályozás értelmében a magán-nyugdíjpénztári változások következményeként az a munkavállaló, aki korábban magán-nyugdíjpénztári tag volt, 2011. január 31-éig választhatott, hogy a szabályozás változásából következően automatikusan visszalép az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, vagy külön nyilatkozat megtételével kijelenti, hogy magán-nyugdíjpénztári tag marad.

Annak a magán-nyugdíjpénztári tagnak, aki nem nyilatkozott a pénztárban maradási szándékáról, magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonya 2011. március 1-jével megszűnt és automatikusan visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe.

Matekozzunk egy keveset!

A magánnyugdíjpénztári vagyonból a visszalépett tag a hozamgarantált tőke feletti összeget vagyis a reálhozamot és a tagdíj-kiegészítés összegét igényelheti vissza - hívja fel rá a figyelmet a PSZÁF.

A hozamgarantált tőke összegét a pénztárak a törvényben meghatározott módon számítják ki. Ez pedig a következőképpen néz ki: a tag egyéni számláján jóváírt tagdíj és tagdíj-kiegészítés összegét felszorozzák a jóváírás hónapjára vonatkozó, KSH által közzétett inflációs rátával.

Ezt követően a pénztár megvizsgálja, hozamgarantált tőke kisebb vagy nagyobb mint az egyéni számlán szereplő összeg. Ha a hozamgarantált tőke összege kisebb, akkor a különbözet – hozamgarantált tőke feletti összeg – kerül kifizetésre a volt pénztártag részére olyan módon, ahogy arról a pénztártag rendelkezett.

 

Hogyan jutunk hozzá a pénzünkhöz?

A magánnyugdíjpénztári tag háromféle visszafizetési mód közül választhatott - emlékeztet a pénzügyi felügyelet -, ezek pedig a következők.
Egy összegben adómentesen felveheti azt a pénztártól (lakcímre kiutalással, banki átutalással).Vagy átutaltathatta azt önkénes kölcsönös nyugdíjpénztári számlájára. Az átutalt összeg teljes adómentességet élvez, valamint az átutalt összeg 20%-a, de maximum 100 ezer forint adójóváírásként érvényesíthető a 2011. évi bevallásban. Figyelem, azok, akik 2020. január 1-jéig betöltik a nyugdíjkorhatárt, 130 ezer forint adójóváírást érvényesíthetnek. És végül a harmadik megoldás az volt, hogy kérhette a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben (TB-ben) létrejövő egyéni számláján annak jóváírását.

Hogyan vehető fel a visszalépett tagnak járó összeg?

A pénztárak 2011 márciusában levélben keresték meg azokat a tagokat, akik még nem nyilatkoztak az igénybevétellel kapcsolatban, és kérték, hogy jelezzék, milyen módon szeretnének hozzájutni a felvehető összeghez. A volt magán-nyugdíjpénztári tagok 2011. május 31-éig tehettek nyilatkozatot, és adhatták meg az utaláshoz szükséges adatokat (lakcím, bankszámlaszám, önkéntes nyugdíjpénztár neve, adószám, tagi azonosító, stb.).

Amennyiben a tag nem nyilatkozott, a magánnyugdíjpénztár a pénzt automatikusan a tag – a pénztári nyilvántartásban szereplő – lakcímére utalja ki a Magyar Postán keresztül. A volt tagnak járó összeget 100.000 forintig a postai kézbesítő személyesen fizeti ki a lakcímen. Az első sikertelen próbálkozást követően a kézbesítő értesítőt hagy a címzettnél, amely alapján a tag a postai értesítőn szereplő postán veheti át a pénzt. A 100.000 forint feletti összegek esetében a volt pénztártag a postai kézbesítőtől kapott értesítő alapján a postán veheti át a neki járó összeget.

Mi történik, ha nem veszi át a tag a postán kiutalt összeget?

Az értesítést követő 10 munkanapon túl az át nem vett összeget a posta visszaküldi a magánnyugdíjpénztárhoz, amely azt a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalja át. Az összeg a tag társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájára kerül.

Hogyan lehet ellenőrizni a kiutalt összeget?

A pénztárak a kiutalást követően elkészítik a tagokkal kapcsolatos elszámolásokat, majd rövid határidőn belül a tagok részére megküldik a számlaértesítőket. A számlaértesítőben a volt pénztártag pontos információkat kap az egyéni számlájáról és az őt megillető tagi kifizetés összegéről is.

A számlaértesítő tartalmával, adategyeztetéssel, illetve a tagot megillető összeggel kapcsolatosan a tag a volt magánnyugdíjpénztáránál érdeklődhet. A magánnyugdíjpénztárak telefonos és személyes elérhetőségei az egyes pénztári honlapokon vagy ezen a honlapon találhatják meg az érdeklődők.

A volt magán-nyugdíjpénztári tagok tehát legkésőbb 2011. augusztus végéig számíthatnak a kifizetésekre. Vannak olyan magánnyugdíjpénztárak, melyeknek egyes portfólióiban nem képződött reálhozam, ezeknél az érintettek nem számíthatnak ilyen jellegű kifizetésre.

A vonatkozó szabályok értelmében számlaértesítőt minden visszalépő tag kap légkésőbb 2011. augusztus 31-éig, így az is, aki a kalkuláció alapján nem részesül tagi kifizetésben.

Forrás: Privátbankár
 

Vissza
2011.
február
23. 22:56

Magánkasszák: reálhozamra várva

Magánkasszák: reálhozamra várva Bonyolult számítások után derül majd ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mekkora reálhozamra számíthatnak, az összeget pedig várhatóan május-júniustól vehetik fel, ha erről rendelkeznek – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Tovább
2011.
április
18. 08:52

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel A kormány pénteken benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot, e szerint a pénztárak május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját három havi összeggel csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. A maradékot szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2011.
június
18. 07:08

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak Sok a bizonytalanság a kötelező nyugdíjpénztári befizetések reálhozamával kapcsolatosan. Szakemberek óva intenek attól, hogy valaki előre elköltse, vagy elkötelezze magát a pontos összeg ismerete nélkül.
Tovább
2011.
február
01. 07:02

Nyugdíjpénztár: tömeges adategyeztetésre van szükség

Nyugdíjpénztár: tömeges adategyeztetésre van szükség Számos tag adatait tévesen tartották nyilván a magánpénztárak, így az állami rendszerbe átlépők tömegével jelentkezhetnek adategyeztetésre, hogy hozzájussanak reálhozamaikhoz - írja a Magyar Nemzet a nyugdíjbiztosító vezetőjére hivatkozva. Az átlépők vagyona egyébként - a Napi Gazdaság értesülései szerint - valamikor május-júniusban kerül át az illetékes alapokhoz. Tegnapig kevesebb mint 100 ezer tag választotta az állami nyugdíjat, a pénztárak remélte 10 százalékos maradási arány tehát illúzió volt.
Tovább
2011.
június
09. 07:42

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú A legfrissebb felügyeleti adatok szerint a magánnyugdíjpénztárakba az idei első negyedévben a szankciók dacára majdnem négyszázan léptek újonnan be, a kasszák tagjaik vagyonát 64 milliárd forint feletti összeggel gyarapították, aminek túlnyomó többsége végül az államhoz kerül.
Tovább
2011.
január
10. 13:07

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete havi rendszerességű tájékoztatásra kötelezett több magánnyugdíjpénztárat arról, hogy miként alakulnak a működés finanszírozására felhasználható tartalékaik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART