2013.
január
11. 16:17

Nyugdíjasok hozzátartozói ellen indult per

Címkék:
paragrafus Több lakó családtagja nem segíti idős hozzátartozóját, holott az alaptörvényben benne van, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.

Pert indított egy hódmezővásárhelyi idősotthon több lakó hozzátartozója ellen, mert a családtagok nem segítenek anyagilag, a bent lakó időseknek pedig nincs annyi nyugdíjuk, amennyiből ki tudnák fizetni a havi térítési díjat. Az otthon úgy döntött: az alaptörvényre hivatkozva nyújt be keresetet, hogy a hozzátartozóktól beszedhesse a díjtartozásokat. Az alaptörvény ugyanis kimondja: a nagykorú gyermekek kötelesek szüleikről gondoskodni.

99 300 forint a havi térítési díj a hódmezővásárhelyi idős otthonban. A legtöbb lakó ezt nem tudja nyugdíjából kifizetni, nekik családjaik pótolják a hiányzó összeget. Ám vannak olyanok, akiknek nem segítenek a hozzátartozók, igaz, különböző okokból.

"Nem volt megfelelő a szülőkapcsolat vagy anyagi nehézségek adódnak. Minden egyes középgenerációs családra, úgy gondolom, nagyon nagy teherviselés hárul, hiszen mi vagyunk azok, akik gyermekeinket is neveljük és a szüleinkről is kötelesek vagyunk gondoskodni" – nyilatkozta Bálint Gabriella, a Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ főigazgatója.

A lakók már csaknem 24 millió forint díjtartozást halmoztak fel. Az intézmény úgy döntött: a hozzátartozóktól próbálja meg behajtani a pénzt. Az alaptörvényre hivatkoznak, amely szerint a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.

"Olyan esetben, ami álláspontunk szerint gyakran előfordul, ha a gyermek képes arra, hogy szülőjét eltartsa, és így a térítési díjat teljes összegben kifizesse, ebben az esetben szeretnénk ezt az igényt érvényesíteni" – közölte Kiss Zoltán ügyvéd.

A perekben érintett hozzátartozók közül csütörtökön senki nem jelent meg a bíróságon. Ők azzal védekeznek, hogy nincs pénzük támogatni idős szüleiket. A bíróság február 7-én hozhat döntést az ügyben.

Forrás: MTI/Híradó

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART