2011.
március
28. 11:09

Nyugdíjasok, kismamák gyógyszerei is drágulnak

patika Áprilistól több gyógyszer ára emelkedik jelentősen, miután az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csökkenti az ún. kombinációs készítmények társadalombiztosítási támogatását - írja a Magyar Nemzet. Ezzel a lépéssel 4 milliárd forintot spórolhat a kormány, ugyanakkor az intézkedés nem része a reformprogramban szereplő (a gyógyszerkasszát érintő) 120 milliárd forintos elvonásnak.

Több száz készítmény drágul

A kombinációs készítmények olyan gyógyszerek, amelyek egy tablettában két különféle hatóanyagot tartalmaznak. A betegeknek így nem kell két gyógyszert szedniük, hanem elegendő csak egyet - emlékeztet a Magyar Nemzet, amely úgy értesült, hogy áprilistól több száz ilyen terméknek csökken a társadalombiztosítási támogatása.

A döntéshozók felülvizsgálták ezt a gyógyszerkört és indokolatlannak találták, hogy összegszerűen több támogatást kapnak ezek a szerek, mint amennyit a két hatóanyagot tartalmazó külön-külön tartalmazó gyógyszerek együttesen.

A napilap birtokába került szakmai anyagok azzal számolnak, hogy az idei év hátralévő részében ezzel a lépéssel 4 milliárdot spórol a kormány, az ilyen készítmények tavalyi 16-17 milliárd forintos forgalma alapján 25%-os költségnövekedéssel lehet számolni. Ha a betegek nem állnak át másik készítményre, akkor ezt a különbözetet nekik kell megfizetniük.

Ez nem a csomag része

A cikk szerint ez a 4 milliárd forintos megtakarítás nem áll közvetlen összefüggésben a Széll Kálmán Tervben szereplő, két év alatt 120 milliárd forintos elvonási tervekkel. A kombinációs készítmények felülvizsgálatáról még tavaly döntött az egészségügyi államtitkárság. Szócska Miklós államtitkár ugyanis már korábban közölte, hogy az idei évben 17-22 milliárd forintos kiigazító lépésekre lesz szükség annak érdekében, hogy tartható legyen a 2011-es, 350 milliárd forintra tervezett gyógyszerkassza. A 4 milliárd forintos megtakarítás tehát ennek a része, és minden bizonnyal további intézkedésekre lesz szükség, ezek azonban egyelőre nem ismertek.

Mint ismert, a kormány a reformprogram keretében azt tervezi, hogy 2012-ben 83 milliárd forintos megtakarítást, 2013-ban további 37 milliárd forintos spórolást valósít meg a gyógyszerkasszában.

Forrás: Portfólió

Vissza
2010.
december
08. 11:36

Az időseket ritkábban küldik szakrendelésre

  Az időseket ritkábban küldik szakrendelésre Egy új kutatás szerint az életkor, a nem és a vagyoni helyzet határozza meg, milyen valószínűséggel küld valakit specialistához a háziorvosa.
Tovább
2010.
december
28. 09:15

Gyógyszer, ami tetszik a betegeknek

Gyógyszer, ami tetszik a betegeknek A mai klinikai gyógyszervizsgálatokban gyakran használnak placebót, mely ránézésre megkülönbözhetetlen a hatásos tablettától, de hatóanyagot nem tartalmaz. Ennek ellenére a látszólagos kezelés is lehet hatásos - olvasható ausztrál kutatók erről írott tanulmányában, melyet a The Lancet közölt.
Tovább
2009.
november
15. 09:02

Gyógyszerek 60 fölött

Gyógyszerek 60 fölött Az orvosnak a 60–65 év feletti pácienseknél több olyan anatómiai, élettani sajátosságot is figyelembe kell vennie, ami eltér a fiatalabb korú emberekétől.
Tovább
2011.
március
20. 13:40

Gyógyszerek és az időskor

Gyógyszerek és az időskor Hatvanöt év felettiek kapják az összes felírt gyógyszerkészítmény mintegy 40%-át az USÁ-ban. Nos, az arány nálunk sem nagyon térhet el ettől… Az időskori gyógyszerelés nehézségeit fokozzák a korral járó élettani változások, az idősebbek "törékennyé" válása, könnyebben esnek áldozatául bármely betegségnek, és a több betegség – ezzel együtt több gyógyszer - egyidejűségének problémája is.
Tovább
2011.
január
29. 10:32

Mindenkinek jár majd az ingyenes egészségügyi ellátás

Mindenkinek jár majd az ingyenes egészségügyi ellátás A kormányszóvivő szerint mindenkinek jár majd az ingyenes egészségügyi ellátás. Nagy Anna az RTL Klub híradójában azokra a hírekre reagált, amelyek szerint nem kaphatnak ingyenes egészségügyi ellátást nyugdíjba vonulásuk után azok, akik úgy nyilatkoznak, hogy magánnyugdíjpénztár-tagok maradnak, és nincs legalább 15 év szolgálati idejük.
Tovább
2011.
március
27. 14:30

Súlyos gondot okoz az időseknek a gyógyszervásárlás

Súlyos gondot okoz az időseknek a gyógyszervásárlás Egy felmérésből kiderül: a gyógyszeres kezelésre szoruló betegek 37 százalékának jelent komoly terhet a gyógyszerek kifizetése. A Szinapszis Kft. a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készítette kutatását, melynek során a felmérést végző szakemberek a gyógyszerek árával kapcsolatos attitűdre, a vásárlási szokásokra és a lehetséges problémákra voltak kíváncsiak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART