2012.
augusztus
29. 14:43

Nyugdíjasok lepik el a német álláspiacot

Címkék:
Brandenburgi kapu Német kormányzati adatok szerint az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt a nyugdíjas munkavállalók száma, a maximum havi 500 dollárt kereső részidős alkalmazottak 60 százalékkal többen, összesen 761 ezren vannak. Szakértők szerint az okok között hozható fel elsősorban, hogy az állami nyugdíj túlságosan alacsony a megélhetéshez, azonban sokan egyszerűen csak azért vállalnak munkát, mivel a munkaerőpiacon akarnak maradni - írja a Spiegel International.

A 2000-es évek óta 60 százalékkal, 761 ezerre nőtt azoknak a száma, akik a nyugdíj mellett olyan kisebb energiát igénylő részidős állást vállalnak, amely havi szinten 500 dollárnál nem fizet többet (mai árfolyamon 110 ezer forintnak megfelelő összeg). Külön érdekesség, hogy ezek közül 120 ezerre tehető azoknak a száma, akik elmúltak 75 évesek. A kedvezményes adózás alá eső jövedelemhatár felett, vagyis havi 500 dollárnál nagyobb fizetésért dolgozók száma 1999 óta a duplájára 154 ezerre emelkedett, közel felük pedig teljes munkaidős állásban van idős kora ellenére.

Szakértők szerint több okkal is magyarázható, hogy ilyen drasztikusan nőtt a részidős nyugdíjas foglalkoztatottak száma. Sokan az alacsony nyugdíjakat teszik felelőssé, ugyanis míg a 2000-es évek elején 35 éves munkaviszony mellett átlagosan 1021 eurót keresett egy nyugdíjas havonta, 2011-ben viszont az időközben végrehajtott reformok miatt ez az összeg 953 euróra csökkent. A kormány szerint azonban ez csak az állami nyugdíjat mutatja, az egyéb forrásokból (tőkejövedelem, vállalati nyugdíjprogramok) származó járandóság szignifikánsan emelkedett az időszak alatt.

Egy munkaerőpiaci szakértő, Holger Schäfer szerint a nyugdíj nagyságán kívül más tényezők is motiválják a munkavállalást. A felmérések szerint az idős foglalkoztatottak többsége magasan képzett, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül a nyugdíj a fő motivációs tényező. Némileg ellentmond ennek, hogy a részidős munkák között nagyon sok olyat találunk (például újságkihordókat, bolti eladókat), ami egyértelműen arra utal, hogy a kereset kiegészítése a fő cél.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART