2010.
december
26. 23:13

Nyugdíjasok miatt ugrottak egymásnak

a szlovén parlament épülete December 23-án ünneplik Szlovéniában a függetlenség és egység ünnepét, húsz évvel ezelőtt ezen a napon döntött úgy a választók 88,5 százaléka, hogy Szlovénia független állam legyen. Az ünnepségekkel kapcsolatban azonban a jobboldali ellenzék néhány prominens képviselője a kormányerőket kritizálta, ráadásul a nyugdíjkérdés továbbra sem jutott nyugvópontra, sőt a DeSUS ismét a koalícióból való kilépéssel fenyegetőzött.

Több szempontból sincs egység Szlovéniában az év végi ünnepek alatt. Karácsony előtt néhány nappal emlékezett az ország a húsz évvel ezelőtti népszavazásra, amely döntő lépés volt az ország függetlenné válási folyamatában, ugyanis ez adott jogalapot az elszakadási tárgyalások megkezdésére, majd a függetlenség kikiáltására és a jugoszláv hadsereggel való szembeszállásra a tíznapos háborúban 1991 június-júliusában.

A kerek évforduló ünneplésére az egykori DEMOS (Demokratska opozicija Slovenije – Szlovén Demokratikus Ellenzék) képviselői idén is hivatalosak voltak a különböző állami megemlékezésekre. A DEMOS széleskörű szövetségének szétbomlása után jöttek létre a mai pártrendszer alapjai, viszont a ma jobboldali ellenzékben politizáló egykori miniszterelnökök Lojze Peterle és Janez Janša arra hivatkozva, hogy a kormány kisajátítja az ünnepet egyes megemlékezéseken nem vettek részt. Milan Kučan egykori köztársasági elnök viszont azt hangsúlyozta, pontosan ezért a szabadságért és demokráciáért harcoltak egykor közösen a ma széthúzó felek.

Még a kerek évforduló napján, december 23-án újabb szavazást tartottak a nyugdíjasokról és a mozgáskorlátozottakról szóló törvénnyel kapcsolatban. A lépésre azért volt szükség, mert a munkavállalói érdekképviselők, élükön a legnagyobb szakszervezeti szövetséggel, a ZSSS (Zveza svobodnih sindikatov Slovenije – Szabad Szlovén Szakszervezetek Szövetsége) vezetőjével, Dušan Semoličcsal vétót nyújtottak be a törvény ellen az Országos Tanácsban. Az országgyűlés ugyan 49-30 arányban ismét elfogadta a rendelkezést, ám a szakszervezetek népszavazást kezdeményeznek. A 23-i szavazás érdekessége az volt, hogy a DeSUS, a nyugdíjasokat képviselő párt, a kormánykoalíció tagjaként ismét nem támogatta a vitatott jogszabály elfogadását.

A DeSUS egyre szélesebb körben óhajtja érvényesíteni folyamatosan növekvő társadalmi támogatottságát – a legnagyobb, jobboldali ellenzéki párt mellett jelenleg ez a második legerősebb formáció – és egyre gyakrabban hangoztatja annak lehetőségét, hogy kilép a koalícióból. Ennek lehetősége már a nyugdíjreformmal kapcsolatban is felmerült, a legutóbbi törést pedig az önkormányzati miniszter kinevezése okozta. A korábbi tárcavezetőnek ittas vezetés vétsége miatt kellett a minisztérium éléről távoznia, a DeSUS miniszter-jelöltje pedig hétfőn találkozik majd Borut Pahor kormányfővel, aki a személyes találkozó után dönthet a nyugdíjas-párt jelöltjének kinevezéséről.

Forrás: Kitekintő
 

Vissza
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
2010.
december
12. 19:47

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben A lengyel pénzügyminisztérium hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor.
Tovább
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
szeptember
28. 20:22

Befagyasztják a nyugdíjakat Szlovéniában

Befagyasztják a nyugdíjakat  Szlovéniában Szlovéniában jövőre befagyasztják a nyugdíjakat és a közszolgálati dolgozók fizetését a költségvetési hiány csökkentése céljából. Borut Pahor szlovén kormányfő kedden közölte: az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a központi költségvetés GDP-arányos - vagyis a hazai össztermékhez (GDP) mért - hiánya 2011-ben 1 százalékponttal 4,5 százalékra mérséklődjön.
Tovább
2010.
április
30. 14:39

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban A Financial Times Deutschland (FTD) értesülése szerint az athéni kormány kész egy 24 milliárd euró összegű takarékossági program megvalósítására.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
november
11. 11:33

Futótűzként terjed a hír! Felkerekednek a nyugdíjasok?

Futótűzként terjed a hír! Felkerekednek a nyugdíjasok? Miután Szlovákiában futótűzként terjed a hír, hogy Ausztriában 783 euró a nyugdíjminimum, és az odaköltözők kérhetik a pénzük kiegészítését, nyugati szomszédunk attól tart, hogy a kiegészítés miatt több EU-s országból elindulhat az országba tartó "nyugdíjturizmus".
Tovább
2010.
december
20. 11:56

Horvát nyugdíjalap lett az INA 3. legnagyobb részvényese

Horvát nyugdíjalap lett az INA 3. legnagyobb részvényese Vihar egy pohár vízben, ami az elmúlt héten történt az INA-részvényeivel a horvát tőzsdén - jelentette ki a Mol vezérigazgatója a horvát Jutarnji List napilap hétvégi számában megjelent interjúban.
Tovább
2010.
december
08. 21:40

Kaotikus nyugdíjpolitika Közép-Európában

Kaotikus nyugdíjpolitika Közép-Európában Korábban beszámoltunk arról, hogy Magyarország és Bulgária váratlan lépésével új helyzetet teremtett az európai nyugdíjvitában. Az Euractiv Hálózat munkatársai annak jártak utána, hogyan alakulnak a frontvonalak a decemberi EU-csúcsértekezlet előtt, ahol a téma nagy valószínűség szerint legmagasabb szinten is előkerül. A visegrádi országok egymással teljesen ellentétes úton járnak. A Bizottság és Magyarország tárgyalásainak légköre "minden csak nem kellemes".
Tovább
2010.
május
30. 18:53

Nyugdíjas kedvezmények Szlovákiában

Nyugdíjas kedvezmények Szlovákiában Szlovákiában a nyugdíjasok több kedvezményre jogosultak, melyek által némileg csökkenthetik kiadásaikat. Egyes kedvezmények törvényből eredően járnak, másokat a helyi önkormányzatok hagyhatnak jóvá.
Tovább
2010.
december
11. 08:38

Nyugdíjelvonás Romániában

Nyugdíjelvonás Romániában Rossz híreket hozott ez a hét a nyugdíjasoknak Romániában: a járandóságukat újabb évre befagyasztották, és egészségbiztosítási járulékot vetettek ki minden átlagosnál magasabb nyugdíjra. Az öt és fél százalékos elvonás miatt jövőre legalább háromezer forintnak megfelelő összegtől esnek el azok a nyugdíjasok, akiknek a járandósága meghaladja az 50 ezer forintra tehető átlagot.
Tovább
2010.
december
20. 11:27

Új Szó: Állami lopás Magyarországon

Új Szó: Állami lopás Magyarországon Rövid két hónap alatt sikerült megtennie az Orbán-kormánynak azt, amit Robert Ficónak és társaságának négy év alatt sem - szól a pozsonyi napilap kommentárja a magyarországi nyugdíjrendszer átalakításáról.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART