2010.
február
24. 19:51

Nyugdíjasok tüntettek Franciaországban

Címkék:
Párizs Hét szakszervezet felhívására nyugdíjasok ezrei vonultak szerdán utcára Párizs mellett mintegy ötven francia városban, nyugdíjemelést és az egészségügyi ellátások biztosításának garantálását követelve.

A nyugdíjasok "gyermekeik és unokáik" érdekében a 60 éves nyugdíjkorhatár megtartását is egyik fő követelésükként jelölték meg.

A szakszervezetek szerint a 65 millió lakosú Franciaországban 14 millió nyugdíjas él. Negyedüknek havi nyugdíja kevesebb, mint 900 euró. Franciaországban a szegénységi küszöb jelenleg 817 euró.

A CGT szakszervezet szerint a Párizsban a nemzetgyűlés előtt tartott tüntetésen mintegy kétezren vettek részt. Vezetőik szerint a nyugdíjasok 12 százaléka úgynevezett élelmiszerbankokból, illetve szegénykonyhákon étkezik.

Marseille-ban a rendőrség szerint ötszázan, a szervezők szerint 1.500-an követeltek a "XXI. századhoz méltó nyugdíjat". Toulouse-ban 600 és 3.000 közé volt tehető a tüntetésen résztvevők száma. Avignonban négyszáz nyugdíjas skandálta, hogy "elege van a nyomorból". Megmozdulások voltak még többek között Strasbourgban, Nantes-ban és Dijonban is.

Xavier Darcos szociális, család- és munkaügyi miniszter arra emlékeztetett, hogy a kormány tervei szerint 2012-ig 400 ezer nyugdíjas havi 150 eurós nyugdíjemelésre számíthat.

Az újraelosztáson alapuló francia nyugdíjrendszer megtartása érdekében Nicolas Sarkozy államfő két héttel ezelőtt megkezdte az egyeztetéseket a szociális partnerekkel az átfogó nyugdíjreformról.

A legnagyobb vita a nyugdíjkorhatár emelése körül várható. Az Európai Unió tagállamai közül Franciaországban az egyik legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár, 60 év, amelyet a kormányzat és a munkáltatók akár 65-re is megemelnének. Ezt azonban eleve kizárták a szakszervezetek és az ellenzék is.

A kétszintű francia nyugdíjrendszer az újraelosztás (felosztó-kirovó rendszer) szolidaritási elvén alapul: az aktív munkavállalók által befizetett járulékból biztosítja az állam a jelenlegi nyugdíjasok kifizetéseit. A munkáltatók a társadalombiztosítás kasszájába befizetendő kötelező alapjárulék mellett a foglalkoztatási ágazatonként szerveződő kiegészítő nyugdíjpénztárakba is kötelezően fizetnek járulékot, amelynek elosztását szintén szolidaritási alapon állapítják meg. A több mint harminc kiegészítő pénztár egy része állami, egy része pedig magánkézben van.

A nyugdíjreform a francia kormány fő céljai közé tartozik 2010-ben az óriási deficit miatt, amely az állami központi nyugdíjpénztár tavalyi 8 milliárd eurós hiánya után idén a 10 milliárd eurót is elérheti, s reform nélkül a kormány számításai szerint 2050-re 70 és 100 milliárd euró között mozoghat. A szolidaritási elven alapuló rendszer legfőbb buktatója ugyanis, hogy míg 1970-ben egy inaktív franciára még 3,8 aktív jutott, a társadalom elöregedésével ma már csak 1,45 dolgozó jut, 2050-ben pedig ugyanannyi nyugdíjas lesz, mint aktív.
 

Forrás: Népszava

Vissza
2010.
január
01. 16:47

"A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában

 "A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában Augusztusig, azaz az idei tanév végéig még minden tanügyi dolgozó megtartja az állását, utána viszont a közoktatásban finanszírozott állások száma 321 ezerről 306 ezerre csökken - döntötte el a román kormány.
Tovább
2009.
november
14. 07:46

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés Németországban legközelebb 2012-ben számíthatnak járulékemelésre a nyugdíjasok. A válság a kancellár szerint még nem tetőzött, a terheket pedig mindenkinek vállalni kell, így az időseknek is.
Tovább
2009.
december
09. 10:16

Szlovákia is öregszik

Szlovákia is öregszik Öt éven belül kiegyenlítődik a fiatalok és az idősek aránya a szakértők szerint - a folyamatot csak a születések számának növekedése lassítaná. Az átlagéletkor az utóbbi 15 évben két évvel nőtt, száz fiatalra már most is nyolcvan idős jut.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART