2011.
június
03. 09:40

Nyugdíjasok vállalták a sugárszennyezett atomreaktor kijavítását

Yamada "Dolgozni megyünk oda, nem meghalni." Nyugdíjasok dolgoznának a katasztrófa sugárzó helyszínén. Azt mondják, inkább ők menjenek oda, mint a fiatalok.

Szakképzett Veteránok Hadtestének nevezi Yasuteru Yamada azt a csoportot, amit emailen és Twitteren verbuvált. Tagjai főként nyugdíjas mérnökök és atomerőműben dolgozó szakemberek. A csapat, ahol mindenki hatvan éven felüli, vállalja, hogy a sugárzó zónában dolgozva segítenek a leolvadt erőmű kijavításában. Yamada azt mondja, hogy a radioaktív erőműben dolgozni nem bátorság, hanem logikus lépés: "73 éves vagyok, még körülbelül 15 évig élek. Ha sugárfertőzést kapok, 20-30 év múlva alakulna ki a rák. Ezért mi, öregek kevesebb eséllyel betegszünk meg, mint a fiatalok, akiknek ott kell dolgozniuk."

A fukusimai erőművet a remények szerint januárban le tudják állítani. Egyelőre nincs elég munkás a helyszínen: a japán kormány nemrég emelte a katasztrófa elhárításában dolgozók megengedett sugárdózisát az eddigi több mint kétszeresére. "Nem kamikazék vagyunk" - mondta Yamada. "Mi vissza fogunk jönni. Dolgozni megyünk oda, nem meghalni." A kormány hálás a csoportnak, de egyelőre nem kéri a segítségüket.

Forrás: Dívány

Vissza
2011.
március
18. 14:59

Elbiciklizett a cunami elől az idős nő

Elbiciklizett a cunami elől az idős nő Az egyedül élő nyolcvanhárom éves nő, amikor meghallotta a cunamit jelző figyelmeztető szirénákat, azonnal biciklire pattant, és eltekert a környékről – írja a CNN.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART