2013.
január
23. 00:51

Nyugdíjat emelnek Romániában

Címkék:
Victor Ponta Négy százalékkal nőnek a nyugdíjak Romániában, a minimálbér is várhatóan emelkedik. A nyugdíjak emeléséről kedden döntött a Victor Ponta vezette román kormány, amely sürgősségi rendeletet fogadott el. Ezt visszamenőleges hatállyal is alkalmazni fogják, hiszen az emelés január 1-jétől érvényes.

Romániában 2010-től, a megszorító intézkedések óta be vannak fagyasztva a nyugdíjak, azóta most először növeli a kormány az öregségi járandóságokat.

Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, hogy a minimálbért is megemelik 800 lejre (53 800 forint) a jelenlegi 700 lejről (47 100 forint). Elsőként február 1-jén fog nőni 50 lejjel a minimálbér, majd júliusban újabb 50 lejjel.

A román kormány ezeknek a kiadásoknak a fedezése érdekében módosította az adótörvényeket, így a keddi kormányülésen máris elfogadták azt a három különadót, amit a gáz- és olajkitermelőkre, gáz- és áram-szolgáltatókra, valamint a természeti és ásványi kincsek kitermelésével foglalkozó társaságokra vetnek ki február 1-jétől. Ezek a különadók 2014-ig hatályosak.

A bukaresti kabinet februártól a sör jövedéki adóját is növelte 10 százalékkal, áprilistól pedig a cigaretta jövedéki adójának újabb drágulása is esedékes. A kormány a gazdák adózását is módosította úgy, hogy mintegy 600 ezer gazda esetében egy kisebb mértékű, de egységes adót vezet be az adócsalás visszaszorítása érdekében.

A román kormány az idén összesen 2,9 milliárd lej (194 milliárd forint) plusz bevételre számít az adóemelésekből.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART