2011.
április
02. 15:46

Nyugdíjazás vagy újrapályáztatás várhat a bírákra

Címkék:
talár A jelenlegi hetvenéves bírói nyugdíjkorhatárt az általános nyugdíjkorhatárhoz, 62 évhez igazítanák. Jövőre így több, az előző rendszerben is aktív szakembert küldhetnének nyugdíjba. Ugyancsak felvetődött kormánypárti körökben az a lehetőség, hogy minden bírói státust újrapályáztatnának. A szakmai felháborodás előre kódolt lehet ezekkel a lépésekkel. Ez történt ugyanis az igazságszolgáltatási reformokon átesett több kelet-európai országban is. A múlttal való szakítás jegyében az immár demokratikusan választott törvényhozás Szerbiában 2009 decemberében hajtotta végre a bírák és ügyészek újraválasztását.

A Snezana Malovic igazságügy-miniszter irányította művelet során 2483 bíró közül csak 1500-at választottak újra, a többi posztra új embereket neveztek ki, mellőzve számos köztiszteletben álló bírót. Az érintettek az alkotmánybíróságot és az Európai Bizottságot is megkeresték panaszukkal, s végül elérték, hogy megismételjék az eljárást.

A volt Csehszlovákia utódállamai közül Szlovákiában lényegében semmi sem történt ebben az ügyben, a bírók kinevezése életfogytig szól, és azt csak fegyelmi vétség esetén vonhatják vissza.

Csehországban a közelmúltban nyilvánosságra hozták, hogy ki volt a kommunista párt tagja – igen magas az arány –, ezt azonban semmilyen módon nem szankcionálták.

Hasonló a helyzet Lengyelországban is.

Romániában a bírók kérdése örök vitatéma az unióval, Brüsszelben meg vannak győződve arról, hogy a bírói kar tagjainak jó része együttműködött a Securitatéval. Ott ugyan hoztak egy lusztrációs törvényt, amely a bíróságok vezető posztjaitól öt évre eltiltotta volna a nómenklatúra tagjait, ám a jogszabályt a román alkotmánybíróság tavaly nyáron megsemmisítette.

Forrás: Magyar Hírlap

Vissza
2010.
január
01. 16:47

"A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában

 "A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában Augusztusig, azaz az idei tanév végéig még minden tanügyi dolgozó megtartja az állását, utána viszont a közoktatásban finanszírozott állások száma 321 ezerről 306 ezerre csökken - döntötte el a román kormány.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART