2012.
február
27. 16:36

Nyugdíjbefagyasztásra, szolidaritási adóra készül Prága

Címkék:
Prága Összesen 23,6 milliárd koronát (250 milliárd forint) készül zárolni a cseh kormány az idei költségvetési kiadásokból, miután a vártnál gyengébb növekedés miatt egyébként nem lesz tartható a tervezett 3,5 százalékos GDP-arányos hiány - közölte tegnap újságírókkal Miroslav Kalousek pénzügyminiszter. Az államháztartás tartós rendbetétele, a 3 százalék alatti hiánycél elérése érdekében további lépéseket is megvitattak a gazdasági kabinetben, hírek szerint ezekkel Petr Necas miniszterelnök is egyetértett.

Az idénre tervezett 105 milliárdos hiányhoz képest jövőre további 42,2 milliárd, 2014-ben 84,4 milliárd koronát kell megtakarítania valahogy a hárompárti cseh kormánynak - mondta el Kalousek, hozzátéve, hogy a deficit kordában tartása érdekében javasolni fogják a nyugdíjak befagyasztását is 2013-tól 2015-ig. Az általános forgalmi adó kulcsa egységesen 19 vagy 20 százalék lesz a mostani 14 és 20 százalék helyett - korábbi tervek szerint jövőre 17,5 százalékon egységesítették volna (még az is lehet, hogy a könyvekre és a gyógyszerekre megmarad a 14 százalék). A magasabb árfakulcstól jövőre 18-20 milliárd korona pluszbevételt várnak.

A személyi jövedelemadó kulcsa a mai 15 százalékról 16-ra nő, emellett bevezetnek egy ideiglenes szolidaritási adót is: a havi 100 ezer korona (1,1 millió forint) fölötti jövedelmekre jövőre 31 százalékos adót vetnének ki, a következő két évben ez 32 százalékra menne fel. Szóba került emellett egyes szociális ellátások eltörlése is - idézte a Bloomberg Kalouseket - és csökkentenék az önfoglalkoztatottak által levonható kedvezmények körét is.

Az exportvezérelt cseh gazdaság már tavaly recesszióba került, idén legjobb esetben is stagnálni fog, noha a kormány 1-1,2 százalékos növekedéssel számolt. A lassulás miatt mintegy 14 milliárd koronával (kb. 155 milliárd forint) kevesebb adóbevétellel számol már a pénzügyi tárca.

Forrás: napi.hu

Vissza
2011.
november
06. 09:05

A csehek egy évvel halasztanák a kulcsreformokat

A csehek egy évvel halasztanák a kulcsreformokat A cseh kormány megegyezett a két kulcsfontosságú ügy, az adó- és a nyugdíjrendszer reformjának lehetséges egy éves halasztásáról. A reformok eredetileg 2013-tól léptek volna életbe.
Tovább
2011.
szeptember
09. 17:50

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre A cseh alsóház kormánypárti többsége tegnap jóváhagyta a nyugdíjreformot, amely 2013-tól indul. Ekkorra magán-nyugdíjpénztárak alakulnak, amelyekbe a harmincöt évnél fiatalabb személyek önkéntes alapon léphetnek be.
Tovább
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART