2010.
szeptember
14. 13:04

Nyugdíjból él Heves megye negyede

Címkék:
falusi néni Heves megyében magas a nyugdíjból élők aránya, meghaladja a lakosságszám negyedét. A nyugdíjak elmaradnak az országos átlagtól, de még inkább az itteni átlagkeresetektől.

Országszerte közel hárommillióan részesülnek nyugdíjban, járadékban, nyugdíjszerű ellátásban, nekik havonta 250 milliárd forintot folyósítanak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint hazánkban 1,7 millióan öregségi nyugdíjasok, a részarányuk növekvő. Rokkantsági nyugdíjat 750 ezren kapnak, minden második közülük nyugdíjkorhatár alatti. A 2008-as szabályváltozások miatt abban az évben többen mentek előrehozott nyugdíjba.

Mérséklődött a hozzátartozói nyugdíjban, árvaellátásban, egyéb juttatásban részesülők száma. Heves megyében a 314 ezres népességből minden ellátást beleértve százezren kaptak nyugdíjat vagy járadékot idén januárban. A nyugdíjasok összetételén is látszik az adott vidék gazdasági, egészségügyi helyzete, hiszen ahol jobbak az élet- és munkakörülmények, ott tovább dolgoztak az emberek. Több szolgálati idővel és magasabb nyugdíjjal vonultak vissza az aktív munkától, nem siettek korengedményes nyugdíjba, nem százalékoltatták le magukat.

A fővárosban és környékén csupán minden negyedik ember részesül ellátásban, Békésben viszont az ott élők 35 százaléka. Hevesben százezerből hetvenezer öregségi nyugdíjas. A legtöbb korhatár alatti rokkant Tolna, Békés, Szabolcs és Csongrád megyében van, a 12,7 százalékos országos átlag helyett 17–18 százaléknyian.

Átlagnyugdíj: Heves országosan a nyolcadik

Az ellátások havi átlaga idén januárban 83 ezer 700 forint volt. Az átlagnyugdíj a fővárosban meghaladta a 104 ezer forintot, Szabolcsban nem érte el a 67 ezer 700-at. Heves 81 ezer 400 forinttal a megyék között a nyolcadik. Az öregségi és öregségi jellegű nyugdíjak a nettó átlagkereset 78 százalékát teszik ki. A Veszprém megyei nyugdíjak közelítenek legjobban (81 százalék) az ott dolgozók nettó keresetéhez. Heves megye a maga 72,5 százalékával a sor végéről a hatodik.

 

Segítenek a szépkorúakon a klubok, a szövetség

Az idősek családi és társadalmi segítségre is szorulnak. Szűkebb pátriánkban több mint száz klub és egyesület működik, őket fogja össze a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetsége. A szervezet elnöke, Bujdosó Sándorné elmondja: ma különösen nehéz azoknak, akik jórészt a rendszerváltozás után dolgoztak, főként minimálbérre bejelentve, ők most minimálnyugdíjat kapnak. A szövetség az akciókban való részvétellel, fogyasztóvédelmi, kulturális, szabadidős tevékenységével igyekszik segíteni a szépkorúakon. Egyes klubok zöldség- és gyümölcsbeszerző utakat is szerveznek tagjaiknak, hogy így juthassanak olcsóbb élelmiszerhez.

Hevesben 15 ezren tartoztak ebbe a kategóriába. A nyugdíjasok, járadékosok között többen vannak a nők (nekik jellemzően kevesebb a szolgálati idejük), a hozzátartozói nyugdíjasok 96 százaléka is a szebbik nem tagjai közül kerül ki. A korbetöltött rokkantsági nyugdíjasok között a férfiak vannak többen.

Forrás:heol.hu

Vissza
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2009.
december
04. 15:50

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor Jobban élvezik a munkát az emberek idősebb korukban, a pozitív hatás azonban sokkal erősebb a férfiaknál, mint a nőknél. A nagy-britanniai University of Portsmouth együttműködésben egy magán pszichológiai intézettel, az emberek életminőségét vizsgálta a munkában töltött évek során.
Tovább
2010.
augusztus
12. 10:31

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot A nyugdíjrendszerünk bajait nem lehet kizárólag a rendszer keretein belül orvosolni. A terebélyesedő demográfiai és foglalkoztatási nehézségek kívülről érkező problémák, ezeket a mindenkori nyugdíjrendszernek automatikusan kellene kezelnie. A mai szisztéma csak átmenetileg tartható fenn, hosszabb távon a külső hatásokra már nem tud jól reagálni, így az újabb kiigazítások elkerülhetetlenek lesznek.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2010.
augusztus
31. 12:08

Hányan kapnak nyugdíjat?

Hányan kapnak nyugdíjat? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság 2010. januárjában 2 millió 980 ezer személy részére összesen 249,4 milliárd forint nyugdíjat, járadékot, illetve nyugdíjszerű ellátást folyósított. Az ellátottak a népesség 29,8%-át tették ki, számuk 1,7%-kal csökkent a 2009. januárihoz képest, miközben a folyósított ellátások összértéke 4,1%-kal növekedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Tovább
2010.
május
18. 13:12

Hol élnek jobban a nyugdíjasok?

Hol élnek jobban a nyugdíjasok? A romló gazdasági körülmények, megszorító csomagok kihatással vannak az öregségi és korkedvezményes nyugdíjakra is. Az európai országokban egyre többen érik el a nyugdíj korhatárt és így a kifizetések is jelentősen nőnek. A helyzet lassan tarthatatlanná válik, így sürgős változtatásokra van szükség a nyugdíjrendszerekben.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART