2011.
május
22. 13:41

Nyugdíjcél: mi van, ha valami közbejön?

Címkék:
malacnyugdíj Bár a nyugdíjcélú termékek alapesetben az időskor anyagi biztonságának megteremtését szolgálják, nem árt azzal is számolnunk, hogy a felhalmozás időszakában érhet minket a jövőt alapvetően befolyásoló tragédia.

A nyugdíjcélú termékek célja a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtése, így elsősorban a felhalmozási, megtakarítási oldalon kell ezen termékeknek erősnek lenniük. Ugyanakkor a többi hasonló célú terméktől épp a váratlan helyzetek, tragédiák enyhítését szolgáló biztosítási fedezet különbözteti meg, épp ezért Zolnay Judit, az Aviva Életbiztosító értékesítési és marketing-vezérigazgatóhelyettese szerint egy nyugdíjcélú unit-linked megoldás, amely mind a megtakarítási, mind pedig a biztosítási elemet tartalmazza, része kell hogy legyen egy több lábon álló öngondoskodási programnak.


Juhos András, az Uniqa Biztosító személybiztosításokért felelős igazgatósági tagja szerint a társaság unit-linked szerződéseihez kötött kiegészítő biztosítások aránya 20 százalék felett van.


Gaál Csaba, a CIG Pannónia Életbiztosító vezérigazgatója szerint amikor öngondoskodásról beszélünk, akkor arról az eshetőségről sem szabad megfeledkezni, hogy mi történik akkor, ha egy váratlan esemény következtében korábban kell nyugdíjba mennie valakinek (pl. rokkantsági nyugdíj), s így a nyugdíjas évekre szánt összegnek korábban kell rendelkezésre állnia. E célból − a családról vagy rokkantság esetén önmagunkról való gondoskodás okán − kockázati típusú biztosítást is érdemes beemelni a megtakarítási portfólióba.


A K&H Biztosítónál az ügyfél választhat olyan konstrukciót, amelybe beépítve szerepelnek váratlan helyzetekre kidolgozott kockázati elemek, de opcionálisan választhat olyan konstrukciót is, amelybe egyéni igényei szerint emelhet kockázati elemeket. Az ügyfeleknek egyértelműen bemutatjuk, hogyan lehet külön "kezelni" a megtakarítási és a valós kockázati védelmet jelentő életbiztosításokat − mondja Bartha Viktória, az Aegon életbiztosítási vezérigazgató-helyettese.


Az ügyfél meggyőzése nem könnyű. Csata Dénes, a Signal Biztosító vezérigazgató-helyettese szerint az ügyfelek gyakran a kockázati fedezetek díját egyoldalúan, megtérülést csökkentő tételként értelmezik, és nem érzik szükségesnek a biztosítási oldal gondos kialakítását. Mivel az ügyfél a megtérülést helyezi előtérbe, a biztosítási közvetítő sem erőlteti a biztosítási oldalt, hiszen éppen neki kell az éves egyenlegértesítő kiküldése után az "ügyfél színe elé kell járulnia" és elmagyaráznia, miért nem az elvárt módon gyarapodott a befektetés értéke. Az ING Biztosító a fenti dilemma feloldása céljából vezette be néhány évvel ezelőtt Kronosz nevű termékét, amely egyrészt vonzó befektetési lehetőséget nyújt euróban, másrészt a befizetett összegre garanciát vállal, és emellett olyan biztosítási védelmet is nyújt, hogy egy váratlan tragédia esetén a kedvezményezettek mindenképpen megkapják azt az összeget, ami a tartam végén a befizetésekből összegyűlt volna − emlékeztet Kovács Zsolt vezérigazgató.


A Generalinál minden megtakarítási termék esetében 10 egészség és baleset kockázat közül választhat a szerződő biztosított, s a nyugdíjprogram esetében speciálisan nyugdíj célra kialakított kockázati védelmi csomagot is ajánlanak. A Groupama Garancia Biztosító Garancia Nyugdíjkiegészítő Programjában az ügyfelek a rugalmasan választható megtakarítási időszak mellé életbiztosítási, illetve igény szerint kiegészítő kockázati védelmet is választhatnak.


A biztosítás lényege, hogy nem akkor kell megkötni, amikor már ég a ház, hanem akkor, amikor még egészben van. Életbiztosítást sem akkor kell a biztosítottal aláíratni, amikor a halálos ágyán fekszik, hanem akkor, amikor még egészséges és teljesítőképességének csúcsán van - ilyenkor ráadásul még alacsonyabb is a biztosítási díj. Sajnos ritkán halunk meg egészségesen, ha ez történik, akkor általában a halál oka egy baleset (erre is kínálnak különböző konstrukciókat a biztosítók), előbb-utóbb mindenkinek lesz valami apró baja, betegsége. Ha ezeket az alapvetéseket az ügyfelek elfogadják, akkor a kockázati biztosítások is értékesíthetők, az ügyfél igényétől függően önálló vagy kiegészítő biztosítás formájában – véli Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító vezérigazgatója.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

Öngondoskodás önvédelemből A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.
Tovább
2010.
szeptember
27. 10:11

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól Egy friss felmérés szerint a gazdag angolok 60 százaléka a bizonytalanságok miatt tovább kíván dolgozni, és csak akkor akar elmenni nyugdíjba, ha az már nem halogatható tovább. A Barclays Wealth felmérése alapján megállapítható, hogy a gazdagok nagyon pesszimistán ítélik meg a helyzetüket, pedig ez a valóságban koránt sincs így.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2011.
május
11. 19:26

A nyugdíj és a suszterszék

A nyugdíj és a suszterszék A két gyermekhez és szakmához kötött nyugdíjtervvel a kormány valójában a lakosságot szondázza, de a lényegről, hogy milyen nyugdíjrendszert akar a Fidesz-KDNP, még mindig nem tudunk semmit - mondta Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Nem a nyugdíjnál kell elismerni a gyerekvállalást, arra ott van pl. a családi pótlék - hangsúlyozta a politikus.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART