2010.
március
29. 18:04

Nyugdíjcélú takarékoskodásra életciklus alap

Címkék:
millió forint Az elkövetkezõ idõszak egyik meghatározó befektetési alap terméke a nemzetközi piacon a céldátumra optimalizált életciklus alap (Target-date Fund) lehet, a termékek hazai térnyerése elõtt azonban még számos kérdés áll.

A konstrukció a Pioneer Alapkezelõ szerint választ ad arra a lakossági igényre, hogy a nyugdíjcélú megtakarítást a befektetési idõszak elején magasabb hozamot biztosító befektetésekben, a végére viszont egyre biztonságosabb eszközökben kezeljék.

 

Az alapkezelõ sajtóközleménye ismerteti: a nyugdíjra elõtakarékoskodó emberek dilemmája, hogy minden élethelyzet sajátos, és ahhoz, hogy optimális öngondoskodási programot követhessen, mindenkinek saját egyéni életpályájára kellene optimalizálnia a befektetési stratégiáját. A piacokon viszont egyedi kockázatú értékpapírok, illetve szabványosított kollektív megtakarítási eszközök, például befektetési alapok léteznek, amelyekbõl mindenkinek saját magának kellene összeraknia megtakarítási programját, erre azonban kevesen alkalmasak és hajlandóak. A megtakarítás felhalmozási idõszakát a céldátumra optimalizált alapokkal egyénesíteni lehet, ez az elsõ lépés a személyre szabás útján.


A magyarországi magánnyugdíjpénztárak esetében a kötelezõen választható portfólió rendszer bevezetése éppen az egyéni életpályára szabhatóság igényét próbálta kiszolgálni, egy még egyszerûbb, három portfóliós rendszer bevezetésével - fejtette ki Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelõ elnök-vezérigazgatója. A jogszabály határozta meg, hogy a nyugdíjpénztári tag megtakarítása a hátralévõ befektetési idõszak hossza alapján milyen kockázatú portfólióba kerüljön, ha önmaga nem akar errõl aktívan dönteni.


Ebben a konstrukcióban nem a portfólió változik az idõ függvényében, hanem a befektetõ pénze vándorol egy elõre meghatározott program szerint a portfóliók között, a nyugdíjas korig hátralévõ futamidõtõl függõen. Végsõ soron a választható portfóliós rendszer is egy, a megtakarítás hátralévõ futamidejére optimalizált életciklus alapot modellez, eléggé elnagyoltan.


A piaci fejlõdés új iránya a befektetések személyre szabása annak figyelembevételével, hogy az egyedi lakossági megtakarítók minél kevesebb döntéshozatalra kényszerüljenek a befektetések kialakításában, vagy a különbözõ kockázatok kezelésében - emelte ki Vízkeleti Sándor. Hozzátette:
az alap kezelõjének kell a befektetési és piaci kockázatokat kezelnie az ügyfelek számára a termék életciklusa alatt, és hogy ezt a szolgáltatók mennyire az ígéreteiknek megfelelõen végzik, azt a pénzügyi felügyeleteknek kell a megtakarítók érdekében ellenõrizniük.


Amennyiben a hazai nyugdíjpénztári rendszer, illetve az öngondoskodás más intézményi formái fennmaradnak, a céldátumra optimalizált alapok megjelenése elkerülhetetlennek látszik, és a mai választható portfólió megoldásnál egy sokkal inkább ügyfélbarát és egyénre szabható megoldás is kialakítható lesz. A konstrukció hazai térnyerésének elvitathatatlan erénye lehetne, hogy a helyes megtakarítási szerkezet és ügyfélportfólió kezelés irányába tolhatja a rendszert és a hazai megtakarítói társadalmat - vélik a Pioneer szakértõi.


A jelenlegi megtakarítási szokásokat, illetve a szabályozás állandóságába vetett bizalom hiányát ismerve viszont talány, hogy a céldátumra optimalizált alapok által igényelt hosszú távú megtakarítási szemléletmód hogyan fog elfogadottá válni a hazai öngondoskodási piacon.


Az életciklus alapok elõre meghatározott, gyakran mechanikusan végrehajtott, folyamatosan változó eszközallokációs stratégiát követnek, valamilyen elõre definiált cél elérése érdekében. A stratégiát tipikusan a hosszú távú megtakarításokra, nyugdíj elõtakarékoskodásra találták ki a 90-es években, de tömeges elterjedésük az elmúlt évtizedben indult meg.


Iparági elemzõk azt feltételezik, hogy 2018-ra az Egyesült Államokban a Defined Contribution (DC), azaz a befizetés-meghatározott nyugdíjalapokba érkezõ befizetések közel 50 százaléka a céldátumra optimalizált alapokba fog érkezni, és az ezekben kezelt vagyon a 2008. év végi 311 milliárd dollárról 10 év alatt 2,6 trillió dollárra emelkedhet.

Forrás: Pioneer

 

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2009.
december
07. 09:27

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból Egy év alatt közel hetvenezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, sokan főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - cselekedtek így - számol be a Napi Gazdaság.
Tovább
2009.
december
01. 20:17

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.
Tovább
2010.
január
28. 10:04

Jelentős a szórás a nyugdíjpénztárak teljesítményénél

Jelentős a szórás a nyugdíjpénztárak teljesítményénél Elérkezik az az időszak, amikor a magánnyugdíjpénztárak növekedésének motorját a befektetéseken elért nyereségek és nem a befizetések jelentik - mondta el Nagy Csaba, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a szervezet tájékoztatóján. A kasszák a válság miatt elszenvedett veszteségeiket gyorsabban kompenzálták az előzetesen vártnál, 2009 végére a kétéves időszakot 57 milliárd forint nyereséggel zárták. A szektor tehát a válságot követően hosszú távú növekedési pályára állt.
Tovább
2010.
március
10. 10:13

Megoldás a nyugdíjválságra?

Megoldás a nyugdíjválságra? A magyar nyugdíjrendszert állandó módosítgatásai ellenére változatlanul a felosztó-kirovó elv vezérli (a mai nyugdíjak 97,1 százaléka, a leendők legalább háromnegyede az első pillért terheli). Az elv egyszerű, s arra a 120 évvel ezelőtti születése idején helytálló feltételezésre épül, hogy ha sok aktív dolgozó fizet viszonylag kevés nyugdíjjárulékot, akkor abból kevés nyugdíjas viszonylag sok járadékot kaphat.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART