2012.
szeptember
11. 09:09

Nyugdíjcsökkentés kizárva: a spanyolok nem adnának bármit az EU pénzéért

Címkék:
Mariano Rajoy A spanyol miniszterelnök szerint kormánya még nem döntött arról, hogy kér-e pénzügyi segélyt az euróövezeti mentőalapból. Mariano Rajoy ugyanakkor egy hétfő éjszakai televíziós nyilatkozatban meggyőződését fejezte ki, hogy az Európai Unió egy esetleges segély fejében elfogadható, illetve ésszerű feltételeket szabna.

A nagy érdeklődéssel várt televíziós nyilatkozat az első volt azóta, hogy a konzervatív miniszterelnök több mint kilenc hónapja kormányra jutott. Rajoy nyomatékosan leszögezte: nem fogadná el, hogy Madrid számára előírják a kiadások csökkentésének konkrét területeit, és nem egyezne bele a nyugdíjak csökkentésébe sem. Azt ugyanakkor rögtön hozzáfűzte: nem is számít arra, hogy a nemzetközi hitelezők ilyen feltételeket szabnának.

100 milliárd megvan, adhatunk még valamit?

Spanyolország esetében az euróövezeti tagállamok már korábban döntöttek arról, hogy az országnak egy legfeljebb 100 milliárd euró összértékű bankmentő csomagot folyósítanak. Az utóbbi hetekben ugyanakkor felerősödtek azok a nézetek, amelyek szerint maga az ország is uniós segítségre szorulhat.

Televíziós nyilatkozatában Rajoy miniszterelnök ezt egyáltalán nem cáfolta, de hangsúlyozta, hogy döntés még nem született. Hozzátette, hogy az euróövezeti, illetve az uniós pénzügyminiszterek szeptember 14-15-re tervezett találkozója előtt nem is várható ilyen döntés.

Hatalomra kerülése óta a néppárti kormány már eddig is számos kiadáscsökkentő intézkedést hozott, lefaragott többek közt a munkanélküliek támogatásából, noha a dél-európai országban már az aktív lakosságban 25, a fiatalok körében pedig az 50 százalékhoz közelít a munkanélküliek aránya. Interjújában Rajoy az egyik legfontosabb célkitűzésnek nevezte a költségvetési hiány 2,8 százalékra faragását 2014-re a mostani 6,3 százalékról.

Fogy a türelem

Egy friss közvéleménykutatás eredményei szerint mindenesetre Rajoyéknak gyorsan megoldást kell találniuk az ország problémáira. A spanyolok többsége ugyanis elkerülhetetlennek tartja az euróövezeti mentőalapok igénybevételét, a megkérdezettek ötöde pedig visszatérne a pezetához.

A terebélyesedő válság miatt a szavazók egyre türelmetlenebbek Mariano Rajoy konzervatív kormányfővel szemben, a kutatás szerint 73 százalékuk úgy véli, hogy a miniszterelnök nem végez jó munkát.

Korábban ugyanakkor olyan szakértői vélemények is napvilágot láttak, amelyek szerint Madridnak "egyelőre nem sürgős", hogy segélyt kapjon. Júniusban született döntés arról, hogy a spanyol bankszektor uniós forrásból (ESM) tetemes támogatást kap, a folyósítás körülményeiről még folynak a tárgyalások.

Forrás: MTI/Privárbankár

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART