2010.
november
03. 05:53

Nyugdíjdilemma: 890 milliárd forintért megy a harc

millió forint Közel 530 milliárd forintot „hoznak vissza” jövőre az államkasszába a magánnyugdíjpénztáraktól visszalépők, legalábbis a kormányzati számítások szerint. A 2011-es költségvetés tervezetéből kiderül: a járulékok átirányítása mellett – amely a már sokat emlegetett 360 milliárd forinttal javítja a tb-alapok, ezen keresztül pedig a büdzsé helyzetét – további 529 milliárd forint kerülhet át az államháztartásba akkor, ha a tagok mintegy fele visszatér az első pillérhez.

Összesen tehát közel 890 milliárd forinttal javítják az államháztartás egyenlegét a visszalépők az előzetes számítások szerint, ez szinte teljes egészében a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz kerül. Ezalól egy 78 milliárd forintos tétel a kivétel, ez ugyanis a központi költségvetés bevételének számít, ám valójában itt is nyugdíjjellegű kifizetések forrásáról van szó: többek között a különböző mezőgazdasági és ipari, például a bányászjáradékok finanszírozásáról. A „lényeg” tulajdonképpen nem is az, hogy a központi költségvetésnél is mutatkozhat néhány tízmilliárd forintos javulás a visszalépéseknek hála, hanem az, hogy a járulékok visszaterelésével és a tagok visszatérésével ténylegesen egyensúlyba kerül a nyugdíjkassza.

Az állam ugyanis évek óta – tulajdonképpen a magánkasszákat életre hívó 98-as nyugdíjreform óta – egyre nagyobb összegekkel járul hozzá a tb-kassza költségvetéséhez. Ez az összeg az idén – a költségvetési előirányzat szerint – már 1206,8 milliárd forintot takar, ebből 907,6 milliárd forintot a büdzsé az első kilenc hónapban már át is utalt a nyugdíjalapnak. Tévedés lenne azt hinni, hogy ez a tetemes szám teljes egészében a magánkasszák „rovására” írható, az ugyanis, hogy a tb-járulékból 8 százalék október 31-ig a pénztárakhoz került, „csupán” 350-360 milliárd forintos kiesést okozott. A fennmaradó hiány a járulékok változásának és a tb-kassza eredendő deficitjének köszönhető. Éppen ez a helyzet szűnik meg a tervek szerint 2011-ben, amikor is a bevételek – egy alig 415 milliós, a büdzséből származó, elszámolásból eredő tételt leszámítva – teljesen fedezni fogják a kiadásokat. Az idősek megnyugtatására azonban egy kormányzati háttéranyag is leszögezi: ha a számítottnál kevesebben lépnek vissza a tb-kasszába, a nyugdíjak folyósítására természetesen fennakadás nélkül sor kerül, csak éppen a hiányzó milliárdokat – ahogy eddig is –, az adóbevételekből kell finanszírozni.

Amennyiben viszont a kormányzati számításoknál is többen lépnek vissza az első pillérbe a következő hónapokban, az így szerzett bevétellel a kormány az államadósság mértékét kívánja lefaragni. Elemzők szerint a jelenleg valamivel 80 százalék alatt tartózkodó GDP-arányos államadósság-mutató akár 70 százalék környékére is csökkenhet egy tömeges visszalépési hullám esetén. Időközben kezdenek kiderülni a vagyonkezeléssel kapcsolatos részletek is. A 2011-es költségvetési törvényjavaslat ugyanis egy az államháztartás helyzetét kiegyensúlyozó alapot emleget: valójában idekerül a magánkasszákból viszszalépők vagyona, és ez az alap utalja át aztán a megfelelő összegeket a központi költségvetésnek vagy a tb-kasszának.

Míg tehát az idén visszalépett egykori kasszatagok egyenlegjavító hatását a költségvetés az adóssággal kapcsolatos bevételek között számolta el, jövőre mindez külön soron jelenik meg a büdzsében. A vagyon kezelését a tervek szerint az Államadósság-kezelő Központra bízzák, az esetleges ingatlanvagyon-elemek pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz kerülnek. Ami az értékpapírok eladását illeti: azzal a kormány is tisztában van, hogy a jelenleg még a magánnyugdíjpénztárak kezelésében lévő részvények, kötvények egy hullámban történő értékesítése nemcsak az árakat nyomná le, hanem komoly piaci zavarokat is okozna. Ezért a már említett, hamarosan életre hívandó alap csak fokozatosan teszi pénzzé azt az 530 milliárd forintot, amelyre a büdzsének jövőre szüksége van. Mindez pedig együtt járhat az államadósság csökkenésével is, hiszen a tagok vagyonának egy jelentős része magyar állampapírokban van: ahogy az idén visszalépett pénztári tagok esetében, úgy ezeket az államkötvényeket a jövőben is el lehet számolni.

Forrás:vg.hu

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
augusztus
27. 18:44

A bankadó viheti el a nyugdíjemelést

A bankadó viheti el a nyugdíjemelést Ha a költségvetési egyensúly érdekében kivetett bankadó miatt lassul a gazdaság, azt a nyugdíjasok is megsínylik, mivel elmaradhat a nagyobb nyugdíjemelés, így 25-31 milliárd forinttól esnek el jövőre - írta az index.hu pénteken.
Tovább
2010.
augusztus
12. 10:31

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot A nyugdíjrendszerünk bajait nem lehet kizárólag a rendszer keretein belül orvosolni. A terebélyesedő demográfiai és foglalkoztatási nehézségek kívülről érkező problémák, ezeket a mindenkori nyugdíjrendszernek automatikusan kellene kezelnie. A mai szisztéma csak átmenetileg tartható fenn, hosszabb távon a külső hatásokra már nem tud jól reagálni, így az újabb kiigazítások elkerülhetetlenek lesznek.
Tovább
2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
Tovább
2010.
október
13. 17:20

A pénztártagokat viselheti meg a legjobban a megszorítás?

A pénztártagokat viselheti meg a legjobban a megszorítás? A hazai nyugdíjpénztárak számára nem túl fényes bejelentés érkezett a kormányfő részéről, Orbán Viktor szavaiból arra lehet következtetni, hogy 2010 november és 2011 december vége között a magánnyugdíjpénztárakhoz nem utal az APEH járulékokat, a 8 százalékos rész pedig az állam markát ütheti. Ezt azért sem lenne egyszerű megvalósítani, hiszen a pénztárak működése a befizetéseken áll vagy bukik. A szektor számára további negatív tényező, hogy a visszalépés lehetőségét is meg akarja nyitni a kormány, bár azt még nem lehet tudni, hogy milyen feltételekkel.
Tovább
2009.
december
07. 09:27

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból Egy év alatt közel hetvenezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, sokan főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - cselekedtek így - számol be a Napi Gazdaság.
Tovább
2009.
december
01. 20:17

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.
Tovább
2010.
június
22. 09:44

Magyar nyugdíjak, német pontok: mi lesz 2050-ben?

Magyar nyugdíjak, német pontok: mi lesz 2050-ben? Súlyos gondok várnak az idősekre a következő évtizedekben Magyarországon. Bár a nyugdíjrendszer pénzügyileg stabil, a nyugdíjak elértéktelenedése és az időskori elszegényedés tömegessé válása fenyeget. A hvg.hu magyar és német szakértőket hallgatott meg, mit lehet tenni az elöregedő társadalomban.
Tovább
2009.
december
17. 19:09

Normakontroll a nyugdíjpénztárak ügyében!

Normakontroll a nyugdíjpénztárak ügyében! Két év sem telt el azóta, hogy az MSZP-SZDSZ kormány privatizálni akarta - az emberek felhatalmazása nélkül - az egészségbiztosítást - olvasható a Fidesz elnökségének közleményében.
Tovább
2010.
október
15. 19:50

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá?

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá? Ahogy telnek az évek egyre csábítóbbnak tűnnek a nyugdíjas évek nyugodt ritmusú pillanatai? A reggeli újság fotelben olvasgatása az időjárás jelentés alatt? Jól hangzik – ám nem biztos, hogy valóban ennyire élvezné dédelgetett álmát, a nyugállományt.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART