2011.
július
08. 10:11

Nyugdíjdöbbenet: végül mégis a maradók járnak jól?

Címkék:
Stabilitás Pénztárszövetség Utólag kiderülhet, hogy azok jártak jól, akik maradtak a magánnyugdíjpénztáraknál - kommentálta az utóbbi hetekben megjelent kormányzati terveket az mfor.hu által megkérdezett nyugdíjszakértő.

Az elmúlt hetekben kiszivárgott egy tanulmány, mely a kormány nyugdíjelképzeléseit taglalja. Azt hangsúlyozni kell, hogy döntés egyelőre nincs az ügyben, mindössze egy szakértői anyagról van szó. A legfontosabb változás, hogy a jelenlegi 10-ről 20 százalékra emelkedne a munkavállalói nyugdíjjárulék, ezzel összhangban a munkaadói járulék a jelenlegi 24-ről 14 százalék környékére csökkenne. Öregkori ellátás azonban csak a 20 százalékos részért járna, a másik amolyan szolidaritási adó lenne, melyből a nyugdíjrendszer kilengéseit fedeznék.

"Ezekről a tervekről nem ártott volna a magán-nyugdíjpénztári döntés előtt tudni, így első ránézésre ugyanis könnyen lehet, hogy azok járnak majd jól, akik maradtak a magánkasszájuknál" - mondta az mfor.hu kérdésére Zaupper Bence, az AonHewitt nyugdíjszakértője. Hozzátette: miközben a magánpénztáraknál valódi befektetésekről beszélhetünk, az állami egyéni számlán csak virtuálisan jelenik majd meg a járulék. Ráadásul a tervezetben a kormány azzal számol, hogy évente az inflációnak megfelelő mértékben korrigálja a befizetéseket, a magánkasszák többsége viszont az elmúlt években az infláció feletti hozamot produkált átlagosan.

"Akkor lehetne azt mondani, hogy ez a tervezett rendszer fenntarthatóbb, mint a mostani, ha lenne mögötte egy kezdeti induló tőke. Erről azonban egyelőre nem hallani, a magán-nyugdíjpénztári vagyon jelentős részét már felhasználta a kormány az államadósság csökkentésére" - vélekedik Zaupper.

Az év elején, amikor dönteni kellett a nyugdíjpénztári tagoknak, akkor többen bírálták a kormány lépését amiatt, hogy semmit nem lehetett tudni a kormány jövőbeli terveiről, így lényegében vakon kellett dönteni. A most megjelent tervek függvényében talán ez sem véletlen, hiszen könnyen lehet, hogy ezekkel a feltételekkel többen maradtak volna, mint a végső százezres szám.

Ráadásul ha megvalósulnak a tervek, akkor azzal legfontosabb ütőkártyájukat vesztik el azok, akik az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához akartak fordulni nyugdíjügyben. A leginkább támadható pont ugyanis az volt, hogy ugyanazért a befizetett járulékért egyeseknek járt volna állami ellátás, másoknak pedig nem. A kormány a jelek szerint ezt a gordiuszi csomót is átvágta: senkinek nem jár ellátás a munkaadói járulék után.

"Egyelőre nagyon nehéz összehasonlítani, hogy a tervezett változás következtében mekkorák lennének az átlagos nyugdíjak. 2013-ra egyébként is be volt tervezve egy módosítás, ami csökkentette volna az ellátások összegét, kérdés, hogy a tervezetben szereplő megoldással még rosszabbul járunk, vagy nagyjából ugyanazt a hatást fogja elérni" - emelte ki Zaupper Bence.

Az AonHewitt szakértője szerint azért vannak pozitív elemek is a megjelent tervezetben: az például fenntarthatóbbá teheti a rendszert, hogy a jövőben a várható élettartam változásával automatikusan emelnék a nyugdíjkorhatárt. Azaz ha mondjuk egy évvel nőne a várható élettartam, akkor nem kellene külön dönteni, hanem automatikusan egy évvel emelkedne a korhatár is. Kérdéses azonban a korhatár - a várható élettartammal párhuzamos - emelésének társadalmi fogadtatása - teszi hozzá.

"Van egy olyan törekvés a kormány részéről, hogy a nyugdíjjárulékon belül legyen elkülönítve, mire mennyit költenek. Ez is pozitív, hogy átláthatóbbá akarják tenni a rendszert, nem egy nagy közös kalapban gondolkodnak" - hangsúlyozta Zaupper Bence. A szakértő hozzátette: a tervezet egyik fontos változtatása a jelenlegi rendszerhez képest, hogy a nyugdíjkorhatár előtt nem nyugdíjnak, hanem jövedelempótló támogatásnak hívnák az ellátást. Emellett nem dolgozhatna az ember, ellenkező esetben felfüggesztenék az ellátást, illetve nem lenne kötelező évente emelni, mint a nyugdíjat. A tervezet szerint az emelés elmaradásával évente kétmilliárd forintot spórolhatna az államkassza százalékonként.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2011.
február
23. 22:56

Magánkasszák: reálhozamra várva

Magánkasszák: reálhozamra várva Bonyolult számítások után derül majd ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mekkora reálhozamra számíthatnak, az összeget pedig várhatóan május-júniustól vehetik fel, ha erről rendelkeznek – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Tovább
2010.
december
30. 14:46

Magánnyugdíj: egy ezrelék marad

Magánnyugdíj: egy ezrelék marad Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság sajtótitkára szerint eddig 3090-en jelezték, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradnának. Ez a hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag mintegy egy ezreléke.
Tovább
2011.
április
18. 08:52

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel A kormány pénteken benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot, e szerint a pénztárak május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját három havi összeggel csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. A maradékot szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.
Tovább
2011.
június
29. 09:52

Nyögdíj lesz az állami

Nyögdíj lesz az állami Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, s az így felhalmozott összeget lehetne örökölni - írja a Pénzcentrum.hu. Az egyéni nyugdíjjárulék mértéke a duplájára emelkedne.
Tovább
2011.
június
18. 07:08

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak Sok a bizonytalanság a kötelező nyugdíjpénztári befizetések reálhozamával kapcsolatosan. Szakemberek óva intenek attól, hogy valaki előre elköltse, vagy elkötelezze magát a pontos összeg ismerete nélkül.
Tovább
2011.
június
09. 07:42

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú A legfrissebb felügyeleti adatok szerint a magánnyugdíjpénztárakba az idei első negyedévben a szankciók dacára majdnem négyszázan léptek újonnan be, a kasszák tagjaik vagyonát 64 milliárd forint feletti összeggel gyarapították, aminek túlnyomó többsége végül az államhoz kerül.
Tovább
2011.
július
04. 09:56

Nyugdíjpénztárak: káosz várható a kifizetéseknél?

Nyugdíjpénztárak: káosz várható a kifizetéseknél? Múlt pénteken megindultak volna az első visszaigénylések a magánnyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszalépett tagok reálhozamánál, de a rendszer teszteléseként tervezett kisebb kisebb tételű kezdeményezések elmaradtak - írja hétfői cikkében a Napi Gazdaság, amely szerint nagyobb az esély arra, hogy a tranzakciók összetorlódjanak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART