2010.
december
11. 08:38

Nyugdíjelvonás Romániában

Címkék:
román lej Rossz híreket hozott ez a hét a nyugdíjasoknak Romániában: a járandóságukat újabb évre befagyasztották, és egészségbiztosítási járulékot vetettek ki minden átlagosnál magasabb nyugdíjra. Az öt és fél százalékos elvonás miatt jövőre legalább háromezer forintnak megfelelő összegtől esnek el azok a nyugdíjasok, akiknek a járandósága meghaladja az 50 ezer forintra tehető átlagot.

A drasztikus költségvetési megszorításokra kényszerült román kormánynak idén ez a harmadik próbálkozása arra, hogy a nyugdíjasok zsebébe nyúljon. Nyáron az Alkotmánybíróság mentette meg az időseket attól, hogy járandóságukat 15 százalékkal csökkentsék. A másik elképzelés az volt, hogy a 16 százalékos általános jövedelemadót rájuk is kivetik, de a kormánynak akkor már gyors és támadhatatlan bevételre volt szüksége, különben elbukta volna az IMF-hitelt: ezért választotta az áfaemelést. Az öt és fél százalékos egészségbiztosítással azonban mégis megsarcolják azokat a nyugdíjasokat, akiknek a 740 lejes átlagnál többet hoz a postás.

Eddig az 1000 lej – vagyis 65 ezer forint – feletti nyugdíjakból vonták le az egészségbiztosítási hozzájárulást – de nem a teljes összegre. Jövőre már minden átlagon felüli nyugdíjból a teljes összeg után tartják vissza az egészségbiztosítási hozzájárulást, tehát az ezer lej feletti nyugdíjakból is további 55 lejt vonnak le.

Az RMDSZ korábban azt állította, semmilyen újabb megszorítást nem támogat, az elvonást mégis a szövetség egyik minisztere jelentette be.

„Ez egy rendkívül kellemetlen helyzet, mert nemcsak, hogy társadalmi feszültségeket okoznak ezek az intézkedések, hanem sajnos az RMDSZ megítélése szempontjából sem valami jó dolog” – mondta Kerekes Károly parlamenti képviselő.

Az egészségbiztosításnál is súlyosabb érvágás az, hogy a nyugdíjakat immár második évre befagyasztották. Az utóbbi évben nyolc százalékos volt a pénzromlás Romániában: egy átlag-nyugdíj esetében a veszteség egy kenyér árát teszi ki naponta. A munkaügyi miniszter azt is győzelemként értékeli, hogy a nyugdíjak névértéke nem lesz kisebb jövőre.

„A nyugdíjak nem csökkennek, hiszen 2011-ben a nyugdíjpont értéke 732 lej lesz. A törvény egy korrekt nyugdíjszámítási képletet alkalmaz, amely biztosítja ennek a rendszernek a hosszú távú fenntarthatóságát” – közölte Ioan Botis munkaügyi miniszter.

A koalíciónak most sikerült elegendő képviselőt mozgósítania a nyugdíjtörvény szabályos elfogadásához. Az ellenzéknek ez jó alkalom volt arra, hogy a megszorító intézkedésekkel kapcsolatos társadalmi elégedetlenségből politikai tőkét próbáljon kovácsolni.

„Ezek után december hetedikét nyugodtan kinevezhetjük a nyugdíjasok elleni harc napjának, mert ez a romániai nyugdíjasoknak ez volt a legsötétebb napja. Az isten óvja önöket attól, hogy saját bőrükön tapasztalják meg ennek a törvények a rendelkezéseit” – hangoztatta Ioan Cindrea, a munkaügyi bizottság alelnöke.

„A nyugdíjtörvény mostani szavazása az csak egyetlen problémára korlátozódott, hogy a nők esetében a nyugdíjkorhatár csak 63 legyen, férfiak esetében az 65. Ez volt az a cikkely, amelyik módosult, miután visszaküldte az államelnök a parlamenthez a törvényt” – magyarázta Lakatos Péter parlamenti képviselő.

A nők pozitív megkülönböztetése az RMDSZ kezdeményezése volt. A korhatárt fokozatosan emelik: a férfiaknál öt éven belül, a nőknél húsz év múlva jutnak el a törvényben meghatározott új szintre. Az új jogszabály a nyugdíjpont számítását is megváltoztatja, igaz, azt is fokozatosan.

„Az inflációhoz méri, valamint egy olyan tíz évig az átlagbér növekedésének a szintjéhez. Olyan értelemben, hogy ha az infláció tegyem fel 7,5 százalékos, akkor azt figyelembe veszi és hogyha az átlagbér növekedése egyik évről a másikra – mondok egy számot – négy százalék, akkor ehhez a 7,5-höz hozzáad két százalékot” – tette hozzá Kerekes Károly.

A mai nyugdíjasok számára mindez csak megfoghatatlan ígéret, hiszen 2012 előtt biztosan nem alkalmazzák. A nyugdíjak inflációkövetése olyan elv, amelyet a gazdasági válság miatt mindig csak egy-két év múlva lehet majd bevezetni. A pilótajátékhoz hasonló román nyugdíjrendszer gazdasági válság idején képtelen a mai TB-járulékokból az előző generációk jussát méltányos szinten fedezni. A székely szólással élve az állam csak annyit tud mondani az időseknek: „Járni jár, de nem jut.”

Forrás: Duna Tv

Vissza
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
október
07. 16:46

Basescu visszadobta a nyugdíjtörvényt

Basescu visszadobta a nyugdíjtörvényt Visszaküldi a parlamentnek a romániai nyugdíjtörvényt Traian Basescu román államfő, aki csütörtökön maga jelentette be, hogy méltánytalannak tartja a jogszabályban megállapított, nőkre és férfiakra egyaránt érvényes 65 éves nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2010.
szeptember
28. 20:22

Befagyasztják a nyugdíjakat Szlovéniában

Befagyasztják a nyugdíjakat  Szlovéniában Szlovéniában jövőre befagyasztják a nyugdíjakat és a közszolgálati dolgozók fizetését a költségvetési hiány csökkentése céljából. Borut Pahor szlovén kormányfő kedden közölte: az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a központi költségvetés GDP-arányos - vagyis a hazai össztermékhez (GDP) mért - hiánya 2011-ben 1 százalékponttal 4,5 százalékra mérséklődjön.
Tovább
2010.
május
27. 20:50

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban Elemzők szerint azonban az egymilliós részvétel nem elégséges ahhoz, hogy a kormányt eltérítse attól a szándékától, hogy az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer finanszírozhatóságának érdekében megemelje a jelenleg 60 éves nyugdíjkorhatárt
Tovább
2010.
november
12. 16:30

Emelnék a nyugdíjkorhatárt az USA-ban

Emelnék a nyugdíjkorhatárt az USA-ban Az Egyesült Államokban 69 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt, ez a lépés része azon négyezer milliárd dolláros megszorító csomagnak, amelyben tíz százalékos leépítés is szerepel, adja hírül a Wall Street Journal cikke alapján az Origo.
Tovább
2010.
november
11. 11:33

Futótűzként terjed a hír! Felkerekednek a nyugdíjasok?

Futótűzként terjed a hír! Felkerekednek a nyugdíjasok? Miután Szlovákiában futótűzként terjed a hír, hogy Ausztriában 783 euró a nyugdíjminimum, és az odaköltözők kérhetik a pénzük kiegészítését, nyugati szomszédunk attól tart, hogy a kiegészítés miatt több EU-s országból elindulhat az országba tartó "nyugdíjturizmus".
Tovább
2010.
június
11. 20:06

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról Az Európai Unió megállapodásra jutott Görögországgal a nyugdíjreform menetrendjében - közölte Helsinkiben az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.
Tovább
2010.
november
16. 14:43

Kötelező lesz a magán-nyugdíjpénztári tagság Szlovákiában

Kötelező lesz a magán-nyugdíjpénztári tagság Szlovákiában A szlovák kormány kötelezővé tenné a második nyugdíjpillért a pályakezdőknek. Ez azt jelenti, hogy be kellene lépniük valamelyik magánnyugdíjpénztárba. A kötelező belépést az előző kormány eltörölte. Iveta Radicova miniszterelnök szerint azonban az öngondoskodás valamilyen formája nélkül hosszú távon fenntarthatatlan a szlovákiai nyugdíjrendszer.
Tovább
2010.
december
09. 23:48

Moszkva kitelepítené a nyugdíjasokat

Moszkva kitelepítené a nyugdíjasokat Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester telepeket hozna létre az ország több pontján, ahova kitelepítené a fővárosi nyugdíjasokat. Szavai szerint Oroszország középső része mellett szó lehet Szibériáról, vagy a távol-keleti körzetekről is.
Tovább
2010.
május
30. 18:53

Nyugdíjas kedvezmények Szlovákiában

Nyugdíjas kedvezmények Szlovákiában Szlovákiában a nyugdíjasok több kedvezményre jogosultak, melyek által némileg csökkenthetik kiadásaikat. Egyes kedvezmények törvényből eredően járnak, másokat a helyi önkormányzatok hagyhatnak jóvá.
Tovább
2010.
november
13. 13:22

Uniós nyugdíjvita: ami nálunk megszűnik, máshol teret nyer

Uniós nyugdíjvita: ami nálunk megszűnik, máshol teret nyer November 15-ig lehet hozzászólni a jövő nyugdíjairól szóló európai Zöld Könyvhöz. A szokatlanul hosszú vitára bocsátott, meglehetősen általános közpolitikai dokumentum óvatosan a Magyarországon most visszaszorulóban lévő tőkefedezeti nyugdíjpénztárak védelmében keresi az európai konszenzust. A görög államháztartás válsága nyomán ugyanis a dokumentum szerzői is úgy látták, hogy az egyik tagállam állami nyugdíjkiadásainak költségvetési hatása más tagállamokban vonhat maga után súlyos következményeket.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART