2011.
január
20. 10:03

Nyugdíjemelés! Ennél kevesebb nem lehet az ellátás

Címkék:
nyugdíjfolyósító Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a 2011. évben megállapítandó nyugellátások minimumösszegeiről, valamint a nyugellátások és a baleseti járadék 2011. januári emeléséről szóló tájékoztatóját - közölte a penzcentrum.hu.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62. paragrafusának 2011. január 1-jétől hatályos (5) bekezdése értelmében egyösszegű kifizetés esetén a következő év januárjában a nyugellátás és a baleseti járadék összegét - a tárgyévi emelés végrehajtását megelőzően - meg kell emelni az egyösszegű kifizetés összegének alapjául szolgáló, kormányrendeletben meghatározott százalékos mérték 1/12-ed részével - írta a penzcentrum.hu.

Az idézett rendelkezésre tekintettel 2011. január 1-jétől a 2010. január 1-je előtt megállapított öregségi nyugdíjak (ideértve a bányásznyugdíjat, a korengedményes nyugdíjat, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját, a szolgálati nyugdíjat, a polgármesterek öregségi nyugdíját és közszolgálati járadékát is), rehabilitációs járadékok, rokkantsági nyugdíjak, baleseti rokkantsági nyugdíjak, özvegyi és szülői nyugdíjak, árvaellátások, baleseti hozzátartozói nyugdíjak összege 0,6 százalékkal emelkedik.

Ha a saját jogú és az özvegyi, baleseti özvegyi nyugdíjat úgynevezett együttfolyósítási összeghatárban folyósítják, mert ez az érintett számára kedvezőbb, akkor ez az összeghatár 2011. január 1-jétől 72 820 forintra emelkedik.

A nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások évenkénti emelésére - szemben a fenti bekezdésben említett nyugdíjakkal - nincs törvényi kötelezettség, azok összege 2011. január hónapban nem emelkedik. A 2011. évben megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj, a rokkantsági nyugdíj, a baleseti rokkantsági nyugdíj és az árvaellátás legkisebb összege 2011. január 1-jétől nem emelkedik.

A mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékban, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékában, valamint a baleseti járadékban részesülők ellátásai szintén 0,6%-os mértékben emelkednek. Aki saját jogú nyugdíjban és özvegyi nyugdíjban is részesül, mindkét ellátása 0,6%-kal emelt összegben kerül folyósításra.

A 0,6 százalékos emelésre azok a felsorolt nyugellátásokban, járadékokban részesülő személyek jogosultak, akiknek a nyugellátások és a baleseti járadék 2010. novemberi kiegészítéséről szóló 250/2010. (X. 19.) kormányrendelet alapján egyösszegű kifizetést kellett folyósítani. Az emelés az ellátások időközi emelésének figyelembevételét előíró jogszabályi rendelkezések alkalmazása során 2010. január 1-jei hatályú emelésnek minősül.

A 0,6 százalékos emelés végrehajtását követően a fenti bekezdésben felsorolt, 2011. január 1-je előtt megállapított ellátások összegét ugyancsak 2011. január 1-jétől további 3,8 százalékkal kell emelni.

Ha a saját jogú és az özvegyi, baleseti özvegyi nyugdíjat úgynevezett együttfolyósítási összeghatárban folyósítják, mert ez az érintett számára kedvezőbb, akkor ez az összeghatár 2011. január 1-jétől 72 820 forintra emelkedik.

A nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások évenkénti emelésére - szemben a fenti bekezdésben említett nyugdíjakkal - nincs törvényi kötelezettség, azok összege 2011. január hónapban nem emelkedik. A 2011. évben megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj, a rokkantsági nyugdíj, a baleseti rokkantsági nyugdíj és az árvaellátás legkisebb összege 2011. január 1-jétől nem emelkedik.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság még ebben a hónapban minden ügyfelét levélben, személyre szólóan értesíti az előző évben folyósított ellátások összegéről, valamint a 2011. január havi emelésről ellátás-típusonkénti bontásban, továbbá arról, hogy a folyósított összegből milyen jogcímen és milyen összegben történik levonás. A levélben néhány egyéb hasznos tudnivalót tartalmazó tájékoztatás is megtalálható.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az ellátások emeléséről hivatalból gondoskodott - tehát az érintett nyugdíjas vagy járadékos személynek külön kérelmet nem kell benyújtania -, a 2011. január hónapban esedékes nyugellátásokat már a fentieknek megfelelő összegben folyósítja/folyósította, illetőleg utalta.

Forrás: InfoRadio

Vissza
2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
szeptember
05. 12:11

Mindhalálig munka: brutális változások a nyugdíjrendszerben

Mindhalálig munka: brutális változások  a nyugdíjrendszerben Egyre magasabb nyugdíjkorhatár mellett is egyre több nyugdíjast kell eltartaniuk Európa dolgozóinak, és a jövőben csak rosszabb lesz a helyzet. A következő évtized igazolhatja a korábbi borús előrejelzéseket.
Tovább
2010.
január
22. 12:52

Nincs is szükség nyugdíjreformra?

Nincs is szükség nyugdíjreformra? Az Idősügyi Tanács szerint Magyarországon nincs szükség semmilyen nyugdíjreformra és semmilyen más nyugdíjmodell bevezetésére - mondta Korózs Lajos, az Idősügyi Tanács titkára a testület csütörtöki budapesti zárt ülése után sajtótájékoztatón.
Tovább
2010.
április
21. 18:12

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk Miközben a magyarok fele szerint az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról, azt mindössze 3%-uk hiszi, hogy nyugdíjba vonulásukkor biztosítja majd részükre a megfelelő mértékű juttatást. Ennek ellenére igen alacsony azon aktív korúak aránya is, akik rendszeresen tesznek félre nyugdíjas éveikre.
Tovább
2011.
január
15. 18:04

Nyugdíjpénztár: átlépjek, vagy maradjak?

Nyugdíjpénztár: átlépjek, vagy maradjak? Nem csak a nyugdíjba vonulás feltételei változnak állandóan. Hanem a nyugdíj kiszámításának a módja is, ezért még a pénzügyi szakértők is óvatosak. Egy nyugdíjszakértő, az egyik kereskedelmi rádió reggeli műsorában mégis vállalkozott rá, hogy tanácsot adjon.
Tovább
2011.
január
08. 18:11

Nyugdíjpénztár: így váltsunk, ha kényszernek érezzük!

Nyugdíjpénztár: így váltsunk, ha kényszernek érezzük! A Stabilitás Pénztárszövetség azt javasolja a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, hogy jogaik megóvása érdekében használják az általa készített nyilatkozatmintákat.
Tovább
2010.
augusztus
17. 14:33

Nyugdíjreform elszámolása: már az unió előtt a kérdés

Nyugdíjreform elszámolása: már az unió előtt a kérdés Lengyelország kezdeményezésére kilenc uniós tagállam közösen fordult az Európai Tanács elnökéhez és az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi ügyekért felelős biztosához annak érdekében, hogy a korábban nyugdíjreformot végrehajtó tagállamok reformmal kapcsolatos költségeit az EU az elszámolásokban vegye figyelembe, közölte az NGM kedden.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART