2011.
március
29. 09:02

Nyugdíjfélelmektől nő az öngondoskodás

kalkuláció A nyugdíjrendszer átalakítása, a magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást. Az öngondoskodás erősödésétől a biztosítók az életbiztosítások, elsősorban a nyugdíjcélú megtakarítások felfutását várják.

A válság hatására az elmúlt két évben újra felértékelődtek a megtakarítások, a lakosság a korábbi, az életszínvonal gyors növelését célzó eladósodás helyett most inkább azt tartja fontosnak, hogy félretegyen jövedelméből. Emellett a nyugdíjrendszer átalakítása ráirányította a figyelmet az időskori öngondoskodás fontosságára, így az általános célú, egy váratlan élethelyzetben (például munkahely elvesztése) segítséget jelentő megtakarítás mellett mind többen foglalkoznak azzal, mivel egészíthetnék ki majdani nyugdíjukat. Ezt a szemléletváltást érzik a pénzügyi szolgáltatók is, egyre-másra jelennek meg az új termékek, köztük nem egy hosszú távú, kifejezetten nyugdíjcélú befektetési lehetőség.

Az öngondoskodás erősödéséből profitálhatnak az életbiztosítások is. A várakozások szerint azok, akik korábban a gazdaságilag kiszámítható jövőben, az állami nyugdíj által nyújtott biztonságban hittek, azoknak a válság, a gazdasági helyzet, a kormány intézkedései ráirányították a figyelmüket arra, hogy hosszú távon az öngondoskodás jelenthet kiszámíthatóságot, és ennek egyik forrása az akár az egész család számára biztonságot jelentő megtakarításos életbiztosítás lehet. Az Aegon Magyarország tapasztalatai szerint a nyugdíjrendszer átalakítása óta egyre több ügyfél érdeklődik a nyugdíjasévek anyagi biztonságát kínáló konstrukciók iránt. Ezt a hatást erősíti az adórendszer változásainak hatása is, ami sokaknál a nettó jövedelem növekedését eredményezte. Ez a többlet az életbiztosítási oldalon várhatóan az új, rendszeres díjas termékekben, illetve a meglévő biztosításokra befolyó rendkívüli díjak formájában jelenik meg. Emellett remélhetőleg kockázati jellegű fedezetekre – nagy összegű életbiztosítás, kiegészítő fedezetek betegségekre, kórházi ápolásra, műtétek esetére – is többet fordítanak a családok a felszabaduló összegekből – fogalmaztak a biztosítónál.

Így látják ezt az Avivánál is. Bartók János, az életbiztosító elnök-vezérigazgatója szerint az öngondoskodás iránti igény a válság kitörését követően érezhetően megnőtt a magyar lakosság körében. Mára megfordulni látszik az a korábban tapasztalt tendencia, hogy az emberek tisztában voltak az állami nyugdíj várhatóan alacsony értékével, de mégsem tettek azért, hogy előtakarékossággal javítsanak majdani életszínvonalukon. Az idén az életbiztosítási piac további erősödésére lehet számítani, hiszen a gazdasági helyzet és a kormány intézkedései ráirányították a lakosság figyelmét a hosszú távú öngondoskodás szükségességére. Növekedés elsősorban a befektetéshez kötött (unit-linked) biztosításoknál várható, a kedvezőbb adózási környezet többletpénzt hagy a háztartásokban, és ezeknek a forrásoknak egy jelentős része a hosszú távú megtakarításokba áramolhat. Mindemellett kockázati életbiztosítások piaca is legalább szinten marad 2011-ben – tette hozzá Bartók János. Ez a remélt bővülés rá is fér az életbiztosítások piacára. Tavaly ugyan két év csökkenés után újra nőtt a biztosításokból származó díjbevétel, ám ezt a bővülést az egyszeri díjas termékek felfutása hozta, amelyet néhány biztosítónak az utolsó negyedévben tartott értékesítési akciói eredményeztek. A rendszeres díjas biztosítások díjbevétele ezzel szemben csökkent, mert a szerződések megszűnése mellett továbbra is magas a visszavásárlások száma. Az utóbbi évek visszaváltási hullámának oka a gazdasági válság. Sokaknál a hitelek visszafizetése, a rezsiköltségek, a napi megélhetés terhei után utolsó helyre sorolódott a biztosításra fizetendő díj, vagy akár az előbbi terhek törlesztését a már összegyűjtött megtakarítás visszavásárlásával oldották meg – mondták az Aegonnál. A biztosítónál azonban arra számítanak, hogy az öngondoskodás igényének erősödésével az ügyfelek szemében felértékelődik a jövőjük anyagi biztonságát jelentő életbiztosítás, annak hosszú távú megtartása, így idén már mérséklődhet a szerződések idő előtti felmondása, visszaváltása.

Adókedvezmény nélkül is megy

Idén januárral teljessé vált az életbiztosításokhoz kapcsolódó adókedvezmények kivezetése. Egy évvel ezelőtt – a már korábban megnyirbált – adójóváírás szűnt meg, míg most a 2006 szeptembere előtt kötött szerződések esetében vette el a kormány a hozamadó-mentességet. Az Aegon szerint abban az ügyfélkörben, ahol a döntésnél komoly súlya volt az adókedvezménynek, valószínűleg ez a változás hátráltatja az öngondoskodást, ott viszont, ahol nem ez volt a fő döntési pont a biztosítás megkötésénél, ez az intézkedés nem befolyásolja a döntést. Az öngondoskodás igényének megerősödése tovább gyengítheti az adókedvezmény megszüntetésének esetleges negatív hatását, vagyis összességében emiatt nem esik vissza a biztosítási piac.

Forrás: Népszabadság

Vissza
2010.
december
15. 06:29

A magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet

A  magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet Felkészületlenül érte a Stabilitás Pénztárszövetséget a magánpénztárak megszüntetésének ötlete, de ennek bejelentése óta és a törvény elfogadása ellenére is alkotmánybírósági és uniós beadványokkal próbálják megakadályozni a második pillér megszüntetését - számolt be Juhász Istvánné, a Stabilitás főtitkára hétfőn a Budai Liberális Klub rendezvényén. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT egykori elnöke pedig úgy vélte: a magánpénztárak megszüntetésével a magyar tőkepiacnak is "vége" lehet.
Tovább
2011.
február
01. 14:33

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni Bár az elmúlt évek gazdasági eseményei miatt a magyar lakosság megtakarítási hajlandósága nőtt, a képessége csökkent. Egyre kevesebb ember és egyre nehezebben tud félretenni. Ugyanakkor ez az év nemcsak a megtakarítási hajlandóság, hanem a megspórolható összegek növekedését is hozhatja – derül ki az Aviva Életbiztosító tavaly év végén készült kutatásából.
Tovább
2011.
március
22. 10:39

A kormány "nyugdíjmentése" miatt karcsúsít az AXA

A kormány "nyugdíjmentése" miatt karcsúsít az AXA A magyarországi üzleti környezetben a közelmúltban végbement jelentős változások, valamint az AXA Kötelező Magánnyugdíjpénztárnál bekövetkezett 96 százalékos ügyfélszám-csökkenés következményeként az AXA csoport Magyarország vállalatátszervezési programot indított, amelynek keretében a csoport optimalizálja üzleti folyamatait - tudatta a cégcsoport.
Tovább
2011.
február
10. 06:13

A nyugalmas öregkor csak vágyálom?

A nyugalmas öregkor csak vágyálom? Miután egyre kevesebb az aktív dolgozó, a nyugdíjas pedig egyre több, így a végső nyugdíj összege is egyre kisebb lesz.
Tovább
2011.
február
11. 17:16

A nyugdíjügy riasztotta el a külföldieket a magyar piacról

A nyugdíjügy riasztotta el a külföldieket a magyar piacról A nyugdíjrendszer "reformjának" bejelentésére meneküléssel reagáltak az intézmények és vásárlással a kisbefektetők, a negyedév egészét tekintve viszont már nettó eladók voltak a háziasszonyok.
Tovább
2010.
november
17. 21:02

Az ombudsman a nyugdíjpénztári törvények módosítását javasolja

Az ombudsman a nyugdíjpénztári törvények módosítását javasolja A nyugdíjpénztárak a jelenlegi intézményi formában, a hatályos jogszabályok alapján nem képesek arra, hogy a pénztártagoknak életük végéig járadékot folyósítsanak - állapította meg Szabó Máté országgyűlési biztos a nyugdíjpénztárak átfogó vizsgálatában.
Tovább
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
2011.
január
15. 10:51

Bizonytalan a nyugdíjkassza egyensúlya

Bizonytalan a nyugdíjkassza egyensúlya A megtisztított nyugdíjalap kiadásaira elegendő lehet a cégek járulékbefizetése, ám akkor arra kell választ találnia a kormánynak, miből finanszírozza az alapból kikerülő ellátások ezermilliárdját.
Tovább
2010.
november
30. 14:20

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank sajtótájékoztatóján.
Tovább
2011.
február
16. 08:34

Eljött az önkéntes nyugdíjpénztárak ideje

Eljött az önkéntes nyugdíjpénztárak ideje Komoly harcra lehet számítani a következő hónapokban az önkéntes nyugdíjpénztárak között, az egykori magánpénztári tagoknak ugyanis most kell dönteniük arról, hogy mit tesznek az utóbbi években felhalmozódott reálhozammal. Az éles verseny kampányokat és új konstrukciókat hozhat, a nyugdíj előtt állók akár meg is versenyeztethetik a szolgáltatókat.
Tovább
2011.
március
22. 17:30

Havi százezres nyugdíjhoz 20 millió kell

Havi százezres nyugdíjhoz 20 millió kell Egyre nagyobbra nyílik majd az olló az állami nyugdíjak és az idősek megélhetéséhez szükséges összeg között. A demográfiai változások miatt csökkenni fog a nyugdíjak értéke – mondja Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója. Az egyéni megtakarításokra ezért nagy szükség van, és megfelelő befektetésvédelem mellett attól sem kell tartani, hogy a pénzünk egy válság során elveszíti az értékét.
Tovább
2010.
december
22. 09:17

Mennyibe kerül az állami, és mennyibe a magánnyugdíj?

Mennyibe kerül az állami, és mennyibe a magánnyugdíj? A magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos hivatalos álláspontok olyan előnyöket sorolnak a felosztó kirovó rendszer mellett, amelyek nem valóságosak. Erősen kétséges a nyugdíjak előre kalkulálhatósága, mint ahogy az "olcsóság" is vitatható. Az állami rendszerben egy főre 10 ezer forint költség esik, a magánrendszerben 6 ezer – írja a maradok.blog.hu. Az alábbiakban a cikket tesszük közzé, változatlan formában.
Tovább
2010.
december
03. 10:42

Nem lesz elég a nyugdíj

Nem lesz elég a nyugdíj Az elmúlt három évben tovább nőtt azoknak az aránya, akik nem bíznak az állami nyugdíjban: a magyarok több mint 80 százaléka nem számít arra, hogy majdani nyugdíja elegendő lesz a létfenntartáshoz. Ezzel párhuzamosan csökkent azoknak az aránya, akik szerint egyedül az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról.
Tovább
2011.
március
16. 10:05

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is , mondta egykoron Woody Allen. Mindez nyugdíjas éveinkre is áll, azaz ha életünk e szakaszát nem akarjuk nélkülözésben tölteni, tanácsos korán elkezdeni a takarékoskodást.
Tovább
2011.
február
25. 12:06

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell Akár visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, akár a nyugdíjpénztári tagságot választotta, a lakosság valamennyi rétegének szüksége lesz további megtakarításokra ahhoz, hogy a nyugdíjas éveiben biztonságban érezhesse magát és családját is.
Tovább
2010.
október
15. 19:50

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá?

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá? Ahogy telnek az évek egyre csábítóbbnak tűnnek a nyugdíjas évek nyugodt ritmusú pillanatai? A reggeli újság fotelben olvasgatása az időjárás jelentés alatt? Jól hangzik – ám nem biztos, hogy valóban ennyire élvezné dédelgetett álmát, a nyugállományt.
Tovább
2010.
december
18. 15:06

Rettenetes, hogyan gondoskodsz magadról

Rettenetes, hogyan gondoskodsz magadról A magyar polgárok tavaly átlagosan 202 dollárt (mintegy 42 ezer forintot) fizettek ki élet- és nyugdíjbiztosításra, miközben az Európai Unióban ennek átlagosan öt és félszerese, 1.111 dollárt (233 ezer forint) volt az ilyen jellegű átlagos megtakarítás – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Tovább
2011.
március
15. 05:20

Robbanás előtt: életbiztosításba menekülnek a magyarok

Robbanás előtt: életbiztosításba menekülnek a magyarok Milliárdos üzleti lehetőség előtt állnak a biztosítók, mert úgy tűnik, életbiztosításba menekülnek a hazai nyugdíjrendszerben bizalmukat vesztett emberek. A szakértők szerint a jelenlegi 1,3 millió öngondoskodó életbiztosítás a többszörösére ugorhat és jelentősen átalakulhat. A magánnyugdíjrendszer szétesése óta egyre többen érdeklődnek a nyugdíjas évekre szóló ajánlatok iránt. Megbízható portfoliót már néhány ezer forintos havi befizetés is garantálhat – olvasható a CLB biztosítási alkusz legfrissebb piaci összegzésében.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART