2010.
december
05. 08:02

Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk!

Címkék:
malacpersely A demográfiai adatok alapján belátható időn belül nem lesz fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer. A nyugdíjak reálértékének várható alakulása időskori elszegényedéssel fenyeget. A nyugdíjazással járó olykor radikális életszínvonal-csökkenés, amely szinte minden társadalmi réteget érint, az öngondoskodás különböző formáival viszont enyhíthető. Különösen hatásos lehet, ha a különböző — gyakran államilag is támogatott — megtakarítási formákat tudatosan egymásra építve készülünk nyugdíjas éveinkre.

Öngondoskodás nélkül nem megoldható a nyugdíjrendszer kérdése. A jelenlegi juttatási rendszer ugyanis nem elégséges ahhoz, hogy a nyugdíjak reálértéke megmaradjon, illetve nőjön. A nyugdíjak alakulása alapvetően demográfiai, illetve matematikai kérdés, hiszen a járulékfizetők száma és az általuk befizetett járulék biztosítja az adott időszak nyugdíjasainak jövedelmét. A demográfiai változások egy elöregedő társadalom képét mutatják, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb járulékfizetőnek kell "eltartani" a növekvő számú és nagyobb átlagéletkort megért nyugdíjas korosztályt - vélik a CIB Bank szakértői.

Az arányok eltolódása nyugdíjcsökkenést vonhat maga után, hiszen kevesebb összeget lehet majd kiosztani több nyugdíjas között. Ez a kérdés mindenkit érint, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket éppúgy, mint a középosztálybelieket, akik nyugdíjba vonulásuk után valószínűleg szintén nem tudják majd fenntartani megszokott életszínvonalukat. Ebben a helyzetben az öngondoskodás jelentheti azt a megoldást, ami rajtunk múlik, és amelynek formáját lehetőségeinknek megfelelően alakíthatjuk ki. Pénzügyeink előrelátó, tudatos kezelését érdemes mielőbb elkezdeni, akár kisebb összegű, rendszeres megtakarítással is.

Idővel, a különböző megtakarítási formákat egymásra építve hatékony portfólió hozható létre, amely akár 10-15 évig is jelentős, az alapjárandóságnál nagyobb nyugdíj-kiegészítést biztosíthat. A befektetési lehetőségek tárháza igen gazdag, különböző időtávra államilag támogatott formák közül is választhatunk, mint például az akár 35-40 éves "futamidejű" önkéntes nyugdíjpénztár, a Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), vagy az ötödik évben adómentességet biztosító tartós befektetési számla (TBSZ)-konstrukciók.

A jövőben a TBSZ számlák iránti kereslet növekedésére lehet számítani, annak ellenére, hogy a kamatadó jövőre várhatóan 16%-ra csökken. Középtávon a megtakarítással rendelkező ügyfelek 35-40%-a is TBSZ-számlatulajdonossá válhat, még akkor is, ha nem minden megtakarítás kerül át hosszabb távú befektetési formákba. A különböző megtakarítási és befektetési formák tudatos kombinációjával pedig az adózás és a hozam is optimalizálható.

Nagyon megváltozott az emberek habitusa a válság alatt, és ez nem csak a befektetési döntésekre hatott ez ki, hiszen most olyan emberek sem vásárolnak a lakást, akik megtehetnék. Az 1800-as évek végén kialakuló felosztó-kirovó rendszer a kialakulásakor biztonságban volt, hiszen alacsony volt a születéskortól várható élettartam, valamint 8 eltartó jutott 1 eltartottra - mondta el egy, a napokban tartott sajtótájékoztatón Lamboy Judit, a CIB Bank lakossági üzletágának ügyvezető igazgatója.

A felosztó-kirovó rendszer egyszerűen szólva úgy működik, hogy a mindenkori dolgozók járulékbefizetéseit fizetik ki a mindenkori nyugdíjasoknak. A rendszer mindig függ az aktuális helyzettől, a járulékfizetők és nyugdíjasok számára nagyon érzékeny a nyugdíjrendszer, az egyensúly megborulni látszik. A demográfiának köszönhetően egyre kevesebb befizető lesz, és egyre több nyugdíjas.

Számos megoldással lehet az egyensúlyt helyreállítani: járulékemeléssel, a járulékfizetői bázis emelésével (gazdaságfehérítés, gyermekvállalás ösztönzés), kisebb kezdőnyugdíjjal, magasabb nyugdíjkorhatárral vagy öngondoskodással. A problémák között lehet még hozni, hogy korábban túl sokan mentek el a hivatalos korhatár előtt nyugdíjba (4 év a különbség a tényleges és hivatalos nyugdíjba vonulási korhatár között), rossz a járulékfizetés összetétele (a járulékfizetők harmada minimálbéres), alacsony a foglalkoztatottság.

Horváth Krisztián, a CIB Bank lakossági üzletágának üzletfejlesztési igazgatója több példán keresztül mutatta be, hogy mekkora nyugdíjra számíthatunk. 35 év munkaviszony után mai értéken egy minimálbéren bejelentett munkavállaló körülbelül a mostani fizetésének 42%-át kaphatják meg. 73 ezer forintos jövedelem mellett 31 ezer forintos nyugdíjra lehet például számolni.

Egy bruttó 300 ezer forintos jövedelem mellett nagyjából mai értéken 122 ezer forintra számíthat egy átlagjövedelem feletti munkavállaló. A járulékfizetési plafon miatt egy cégvezető viszont sokkal rosszabb helyzetre számíthat, hiszen míg a bruttó bére 1,5 millió forint, addig nyugdíja 236 ezer forint lesz.

Surányi Zoltán, a CIB Bank lakossági üzletágának üzletfejlesztési szakértője szerint az elmúlt 19 évben csak betétekben közel 3%-os reálhozamot lehetett realizálni. Ha konzervatívan számolnánk, akkor 2%-os reálhozam mellett mai értéken - 15 éven keresztül - 80 ezer forint járadékot kapnánk, ha 25 évig havi 19500 forintot tennénk félre, vagy 35 évesen elkezdve 29 500 forintot tennénk félre. A fogyasztósról kell viszont lemondanom ezért, de úgyis felfoghatjuk, hogy a pazarlásról kell lemondani a megtakarítás kedvéért.

Lamboy Judit a végén még azt mondta el, hogy nagy felfutás volt tapasztalható a CIB malacpersely számlán, 60 ezren nyitottak múlt év vége óta ilyen számlát. A nyitók fele pedig korábban semmilyen megtakarítással nem rendelkezett. A tbsz-ek esetében is hasonló nyitási láz volt látható, jövőre pedig az egykulcsos jövedelemadónak hála nagyon sok friss pénz fog az embereknél megmaradni, amit meg lehet majd takarítani különféle formákban.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2009.
november
07. 15:39

A bankok egy része külön foglalkozik a nyugdíjasokkal

A bankok egy része külön foglalkozik a nyugdíjasokkal A nyugdíjasok joggal kérhetik, hogy nekik ugyanúgy személyre szabott ajánlatot tegyenek a bankok, mint a fiataloknak. Erre már több pénzintézet is felkészült, különleges ajánlatokkal várják a nyugdíjasokat. Érdemes tehát megnézni az ajánlatokat, mert egy bankváltással spórolhatunk.
Tovább
2010.
szeptember
27. 10:11

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól Egy friss felmérés szerint a gazdag angolok 60 százaléka a bizonytalanságok miatt tovább kíván dolgozni, és csak akkor akar elmenni nyugdíjba, ha az már nem halogatható tovább. A Barclays Wealth felmérése alapján megállapítható, hogy a gazdagok nagyon pesszimistán ítélik meg a helyzetüket, pedig ez a valóságban koránt sincs így.
Tovább
2010.
április
30. 14:39

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban A Financial Times Deutschland (FTD) értesülése szerint az athéni kormány kész egy 24 milliárd euró összegű takarékossági program megvalósítására.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
november
30. 14:20

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank sajtótájékoztatóján.
Tovább
2010.
május
19. 12:45

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk Idősügyi projektet indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak feltárására, hogy az alapvető jogokhoz való hozzájutásban milyen akadályt jelent az életkor. A mintegy hárommilliós korcsoport életkörülményeinek vizsgálatáról várhatóan őszre készül átfogó elemzés, ám a célokról már most beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.
Tovább
2010.
július
20. 20:00

Elöregedés, bevándorlás: átalakulás előtt az európai városok

Elöregedés, bevándorlás: átalakulás előtt az európai városok Volt idő, amikor a népességfogyás valami megfoghatatlan, távoli problémának tűnt, ma pedig már azon aggódunk, hogy fogja eltartani az egyre kevesebb aktív dolgozó az egyre több nyugdíjast. Ám arról még mindig kevés szó esik, hogy a demográfiai változások – a bevándorlás, az elöregedés – alapjaiban formálhatják át az európai településeket. Milyen lesz a jövő városa? Koordinálatlanul szétterül, összezsugorodik vagy épp besűrűsödik?
Tovább
2010.
szeptember
20. 06:10

Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat?

Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat? Majd, ha nyugdíjas leszek, ráérek - viccelődünk gyakorta, ha nem tudunk időt szakítani valamire. Azt reméljük, ha egyszer végre nyugdíjba megyünk, megszűnik a pénz utáni rohangálás, az állam eltart majd minket. Nekünk csak élveznünk kell a gondtalan öregkort. Csakhogy erre egyre kevesebb az esély. Ha mi magunk nem gondoskodunk saját magunkról, aligha lesznek nyugodtak a nyugdíjas évek.
Tovább
2010.
február
05. 07:45

Meglepően kevés nyugdíjas dolgozik

Meglepően kevés nyugdíjas dolgozik Mindössze 105 ezer 60 éven felüli munkavállalóról tud a statisztikai hivatal - ami arra utal, hogy a nyugdíjasok még a gondoltnál is jóval kevesebben dolgoznak.
Tovább
2010.
május
31. 10:23

Nyugdíjkorhatár: 70 év, vagy alacsonyabb nyugdíjak?

Nyugdíjkorhatár: 70 év, vagy alacsonyabb nyugdíjak? Összehangolt nyugdíjkorhatár-emelést javasol az EU-tagállamoknak az Európai Bizottság. Brüsszel várhatóan még az augusztusi uniós törvényhozási szünet megkezdése előtt közzéteszi azt a zöld könyvet, amelyben többek között radikális korhatáremelést is javasol. A nyugdíjban töltött évek száma a felnőtt élettartam legfeljebb egyharmada lehet.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART