2011.
július
15. 09:53

Nyugdíjháború: sztrájkolnának, de nem tudnak

Címkék:
sztrájk Tárgyalnának, de nem kíváncsi rájuk senki. Sztrájkolnának is, de azt se tudnak – állítják a szakszervezetek. A vasutasok és a tömegközlekedési dolgozók a korengedményes illetve korkedvezményes nyugdíj eltörlése ellen tiltakoznak, vagyis tiltakoznának, de azt mondják, a kormány az új sztrájktörvénnyel béklyót kötött a kezükre. A jogszabály decemberi módosítása óta már kilencszer akartak sztrájkolni, de egyikre sem kaptak engedélyt.

Félpályás útzár volt Monor határában, valamint és még másik negyven helyszínen két héttel ezelőtt. A Liga Szakszervezetek és a rendvédelmisek így tiltakoztak a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen. Demonstráltak, de nem sztrájkoltak. Pedig akartak, a vasúton és a tömegközlekedésben is. Tavaly december óta kilencszer szerveztek sztrájkot, a bíróság kilencszer mondott rá nemet. Az új sztrájktörvény szerint ugyanis ha nincs megállapodás az elégséges szolgáltatásról, nem lehet munkabeszüntetést tartani. „A magyar kormány ellen a bíróság másodfokú döntése alapján nem lehet sztrájkolni. Úgy gondolom, hogy ez túlterjeszkedő és mindenféle eddigi nemzetközi gyakorlattól eltér” – mondta el Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezete elnöke.

A szakszervezetek szerint a kormány egyszerűen lehetetlenné tette, hogy sztrájkoljanak. Azt mondják, nem céljuk a sztrájk, de a kormány szinte egyáltalán nem egyeztet velük, hiába kérték azt már többször is.

A szakszervezetek szerint a kormány túlterjeszkedett a hatalmán, ezért a sztrájktörvény mielőbbi felülvizsgálatát követelik. A miniszterelnök szóvivője mindössze egy mondatban reagált. Szijjártó Péter szerint a jogszabály alkotmányos és európai módon született meg, méghozzá úgy, hogy az a magyar embereknek a legjobb legyen.

Forrás:atv.hu

Vissza
2011.
július
14. 18:00

A Munkástanácsokkal egyeztetett a kormány a nyugdíjról

A Munkástanácsokkal egyeztetett a kormány a nyugdíjról A Munka törvénykönyvéről és a nyugdíjrendszerről is egyeztetett a kormány a Munkástanácsok Országos Szövetségének képviselőivel, a megbeszélésen a kormányzati célokkal a szakszervezetek egyetértettek, vitatták azonban az ehhez rendelt kormányzati lépések egy részének helyességét.
Tovább
2011.
június
30. 10:05

Nyugdíjháború: 400 forgalmi dugót és tüntetést ígérnek

Nyugdíjháború: 400 forgalmi dugót és tüntetést ígérnek Ha nincs megállapodás a szakszervezetek és a kormány június 4-ei megbeszélésén, akkor tízszer nagyobb, több demonstrációt ígérnek az érdekvédők.
Tovább
2011.
július
08. 20:10

Nyugdíjháború: nem áll meg a kormány

Nyugdíjháború: nem áll meg a kormány Nem áll meg a kormány az eddigi intézkedéseknél, azaz a magánnyugdíj-pénztárak államosításánál és a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetésénél, hanem az öregségi nyugdíjrendszer teljes átalakítását is napirendre tűzi. Ha a NEFMI koncepciója megvalósul, akkor a jelenleg aktív korúak nyugdíjasként vagy munkanélküliként biztos éhezésnek nézhetnek elébe, hacsak nem gondolnak valamilyen formában az öngondoskodásra - írja a HETEK.
Tovább
2011.
június
03. 18:36

Nyugdíjügy: továbbra sincs megállapodás

Nyugdíjügy: továbbra sincs megállapodás Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke a Belügyminisztérium (BM) előtt azt mondta: nem született megállapodás a pénteki egyeztetésen a rendvédelmi szakszervezetek és a kormány között.
Tovább
2011.
július
12. 08:44

Nyugdíjügy: várhatóan csak ősszel lesz döntés

Nyugdíjügy: várhatóan csak ősszel lesz döntés Hosszú várakozás után az Alkotmánybíróság ma veszi napirendjére a nagy port kavart nyugdíjszabály változtatásokat, amelyek tavaly év végén döntési helyzet elé állították a magánnyugdíjpénztárak tagjait. Sokan abban reménykedtek, hogy még a nyári döntési szünet előtt az Ab megoldással tud szolgálni, azonban az Index szerint várhatóan csak ősszel jutnak dűlőre a bírák.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART