2011.
augusztus
25. 14:24

Nyugdíjkasszák: egyetlenegy sem maradhat?

Címkék:
Stabilitás Pénztárszövetség Egyelőre nem tudni, mi lehet a letétbe helyezett jogfenntartó nyilatkozatok jelentősége, amennyiben az Alkotmánybíróság a magánpénztáraknak kedvező döntést hoz. A jelenlegi keretek nem teszik lehetővé a magánnyugdíjpénztáraknak a biztonságos, hosszú távú működést.

Általános várakozás szerint az Alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek minősíti majd, hogy a magánnyugdíjpénztárakban maradt tagok "kiiratkoztak" az állami öregségi ellátásból. Arról még a jogászok között is vita dúl, hogy a Stabilitás Pénztárszövetség által szorgalmazott, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) segítségével ügyvédi letétbe helyezett jogfenntartó nyilatkozatnak ebben az esetben pontosan mi is lehet a jelentősége. Becslések szerint ilyen okiratból legalább 40 ezer születhetett. Pontos számot nem lehet tudni, hiszen a pénztárszövetség azt javasolta, hogy azok az állami rendszerbe visszalépők, akik úgy érzik, kényszerítették őket erre a lépésre, a nyilatkozatot a nyugdíjbiztosítónál (ONYF) adják le. Az ONYF-et azonban (bár végül a papírokat átvette) semmi nem kötelezi arra, hogy ezeket nyilvántartsa és megőrizze.

Könnyen lehet azonban, hogy az egész kérdés okafogyottá válik. A Stabilitás ugyanis nemcsak az állami nyugdíjjogosultság, hanem a költségszint miatt is a legfelső bírói grémiumhoz fordult. Arról pedig, hogy ezzel a kérdéssel is foglalkoznának, semmilyen hír nincs. A jelentősen lecsökkent taglétszám és díjbevétel mellett ugyanis a jogalkotók erre az évre az elszámolható költséget a korábbi 4,5 százalékkal szemben 0,9 százalékban szabták meg, a vagyonkezelési díj pedig nem haladhatja meg a vagyon 0,2 százalékát (ez korábban 0,8 százalék volt, amit 2014-re terveztek 0,4 százalékra csökkenteni).

Bangáné Jarecsni Rita, az AXA pénztárak ügyvezető igazgatója elmondta, a kasszák az új szabályozás megjelenése óta vizsgálják, hogy ilyen mértékekkel milyen módon lehetne működtetni a magán-nyugdíjpénztári rendszert. Hosszabb távon abban bíznak, hogy a kormány közgazdasági számítások alapján újraszabályozza azt a költségszintet, amely mellett a kasszák számára jogszabályban meghatározott feladatok elláthatók. A jelenlegi keretek biztonságos, hosszú távú működést nem tesznek lehetővé, amit az is bizonyít az ügyvezető igazgató szerint, hogy az állami nyugdíjrendszer egy tagra vonatkoztatva a magánpénztáraknak meghatározott működési költségek többszöröséből működik jelenleg.

Név nélkül több pénztárnál is erőteljesebben fogalmaztak. Amennyiben rövid időn belül nem születik valamilyen megnyugtató megoldás, akkor könnyen előfordulhat, hogy a következő évre már egyetlen piaci szereplő sem marad. Ez pedig a maradás mellett döntött tagok olyan súlyos és nyilvánvaló érdeksérelmét okozza, ami további − akár nemzetközi porondra vitt − eljárásokat alapozhat meg. A pénztárak egyébként is elszántak arra, hogy az Alkotmánybíróság határozata után − amennyiben az kedvezőtlen − kihasználják a külföldi jogorvoslati lehetőségeket is.

A Stabilitás Pénztárszövetség szerint postai úton technikailag képtelenség a törvényi határidőn belül újraindítani a visszaérkező tagi utalásokat. A nemzetgazdasági tárca keddi állásfoglalásában szólította fel a pénztárakat, hogy a hibás adatokkal rendelkező pénztártagok reálhozamait augusztus 31-ig ismét utalják ki.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
augusztus
19. 07:55

A magánkasszában maradók pártján az AB?

A magánkasszában maradók pártján az AB? Újabb csavar a magánpénztárak ügyében. Az origo információi szerint megszületett egy alkotmánybírósági határozattervezet, amely kimondja, hogy a nyugdíjpénztárakban maradók számára is meg kell adni az állami nyugdíjat, tehát a korábban törvényben kimondott kiszerződésük semmis. Hangsúlyozzák azonban azt is, hogy egyelőre végleges döntés nem született a kérdésben, informátorok szerint a határozat végső tartalmát nagyban befolyásolja, hogy a testület milyen összetételben fogja azt elfogadni.
Tovább
2011.
augusztus
17. 18:31

Komoly intézkedéseket ígért őszre a miniszterelnök

Komoly intézkedéseket ígért őszre a miniszterelnök Orbán Viktor közölte: Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy kedvezőtlen körülmények között kell boldogulnia. A hiánycélt tartja a kabinet, az államadósságot csökkentik, de csak szeptemberben árulják el, hogyan. A kormány vizsgálni fogja, a bankok tényleg csak annyival emelik-e a törlesztőrészleteket, amennyivel azt a svájci frank erősödése indokolja.
Tovább
2011.
augusztus
19. 21:11

Nem változtatnak a nyugdíjrendszeren

Nem változtatnak a nyugdíjrendszeren A kormány nem változtat a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos szabályokon – jelentette ki a miniszterelnök szóvivője egy sajtóértesülésre reagálva.
Tovább
2011.
augusztus
22. 08:47

Vége a nyugdíjas munkahelyeknek

Vége a nyugdíjas munkahelyeknek Az egész életre szóló, megszakítások nélküli karrier egyre inkább eltűnőben van - legalábbis erre utal az, hogy egy friss felmérésében megkérdezett magyar munkavállalók majdnem kétharmada arra számít, a következő öt évben karriert vált.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART