2011.
március
22. 08:52

Nyugdíjkérdés - Ketyeg a demográfiai bomba

Címkék:
malacpersely Sorra látnak napvilágot az olyan felmérések, amelyek szerint a mai munkavállalók nehéz helyzetbe kerülnek majd nyugdíjasként, ha nem takarékoskodnak előre. A lakosság is egyre jobban aggódik a jövő miatt, és mind többet tervez félretenni.

Az uniós államok közül jelenleg Magyarországon a legnagyobb a száz gyermekkorúra jutó idősek aránya, és az előrejelzések szerint 2050-re már minden harmadik honfitársunk 65 éven felüli lesz – mondta nemrég Őri Péter, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének demográfusa a Generali Biztosító egyik háttérbeszélgetésén. A népesség öregedése veszélyezteti a szociális ellátórendszerek működését, hiszen egyre kevesebb befizető járulékából kell majd fedezni mind több időskorba lépő ember nyugdíját. „A jelenlegi felosztó-kirovó nyugdíjrendszer erre önmagában nem lesz képes, elengedhetetlen a lakosság öngondoskodása ahhoz, hogy esély legyen az aktív korban megszokott életszínvonal fenntartására” – mutat rá Paál Zoltán, a Generali személybiztosítási üzletágért felelős ügyvezető igazgatója.

A Tárki szerint a magas lélekszámú korosztályok, vagyis a most hatvan év körül járó Ratkó-gyerekek és az ő utódaik munkaerő-piaci jelenléte idején tudott volna a társadalom a legkönnyebben megtakarításokat felhalmozni a későbbi nyugdíjakra, ez viszont nem történt meg. Mivel a most a harmincas évei közepén járó korosztály nem reprodukálta magát, a kutatóintézet szerint ennek a korosztálynak különösen nagy szüksége lenne a megtakarításaira, ha el akarja kerülni az időskori elszegényedést.

Csakhogy a Magyar Nemzeti Bank Pénziránytű programjának legutóbbi felmérése szerint a lakosság több mint felének egyáltalán nincs megtakarítása, és háromból két ember nyilatkozott úgy, hogy ha jövedelem nélkül maradna, három-hat hónapot sem lenne képes átvészelni. Az idén bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadó ezek többségén sajnos aligha segít. Az ennek következtében a lakosságnál maradó 300-400 milliárd forintosra taksált extra jövedelem ugyanis főleg a 4-5 millió forintnál nagyobb éves jövedelműeket hozza majd kedvezőbb helyzetbe, akik eddig is tudtak félretenni. „Érdemes átgondolni, hogy az alacsonyabb jövedelműeket hogyan lehetne megtakarításra ösztönözni” – javasolta egy másik sajtóbeszélgetésen Hegedüs Sándor, az RSM DTM adópartnere.

A hosszú távú megtakarítások állami ösztönzői az elmúlt évtizedben nem igazán bővültek. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások adókedvezményének maximuma nem emelkedett, továbbra is 100 ezer, illetve az egy évtizeden belül nyugdíjba vonulók számára 130 ezer forint. Sőt ez évtől szigorodtak a szabályok, a tagok által befizetett összegre már nem 30, csak 20 százalékos adókedvezmény jár. Az életbiztosításokra vonatkozó adókedvezményeket is folyamatosan nyirbálták a kormányok az elmúlt években, jelenleg semmiféle állami ösztönző sem támogatja ezt az öngondoskodási formát. Létezik még 2006 óta a nyugdíj-előtakarékossági számla, amelyre hasonló adójóváírás jár, mint az önkéntes nyugdíjpénztárra, és amelynek a kedvezménye így a kasszákéhoz hasonlóan szigorodott az idén, illetve a tartós befektetési számla, amelynek birtokosai, ha legalább öt évig nem bolygatják meg a megtakarításukat, megúszhatják a kamatadót.

Míg az alacsonyabb jövedelmű csoportokban, úgy tűnik, nem keletkeznek számottevő többletjövedelmek, amelyeket félre lehetne tenni, az átlagbér felett keresők megtakarítási kedve és képessége egyértelműen nőtt az idén – állapította meg a Budapest Bank friss felmérése. A felső középkategóriájú, vagyis bruttó 200–400 ezer forint közötti és a felső, vagyis bruttó 400 ezer forint feletti jövedelmi szegmens körében végzett felmérés megállapította: ezeknél a rétegeknél már eddig is nagyobb volt a megtakarítási hajlandóság, mint a lakosság egészénél, most pedig tovább emelkedett. A megkérdezettek háromnegyede fontosabbnak tartja, hogy legyen megtakarítása, mint öt évvel ezelőtt, 61 százaléka pedig többet tervez félretenni 2011-ben, mint korábban. Az idén már átlagosan havonta 60 ezer forintot szeretnének megtakarítani, 11 ezer forinttal többet, mint tavaly.

A megtakarítási célok között a legfontosabbak a biztonsági tartalék képzése, a lakás- és nyugdíjcél, illetve a családtagok támogatása. A megtakarítási formák közül még mindig a lekötött betét a legnépszerűbb, ezt követi az önkéntes nyugdíjpénztár és a befektetési alapok. Elsősorban a felső jövedelmi szegmensbe tartozók körében növekedett az értékpapír-alapú befektetések vonzereje, köszönhetően a nagyobb kockázatvállalási hajlandóságnak, és szintén ők azok, akik nyitottabbak az újabb megtakarítási konstrukciók igénybevételére.

Forrás: VG

Vissza
2011.
január
18. 22:43

67 éves közös európai nyugdíjkorhatárt javasolt Angela Merkel

67 éves közös európai nyugdíjkorhatárt javasolt Angela Merkel Érdekes javaslattal rukkolt elő a német kancellárasszony. Angela Merkel mai beszédében ugyanis többek közt egy egész EU-ra kiterjedő, egységes nyugdíjkorhatár megállapítását javasolta, méghozzá nem kevesebb, mint 67 éves korban. Kérdés azonban mit szólnak ehhez a tagállamok.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2011.
február
21. 22:56

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni Tavaly ugyan beindult a növekedés a gazdaságban, de ez még nem látszódott a munkaerőpiacon. 2008 a pénzügyi szektor szempontjából, 2009 a gazdasági növekedés szempontjából, 2010 pedig a foglalkoztatás szempontjából volt katasztrófa - mondta Andor László, foglalkoztatási, szociális ügyi és társadalmi befogadásért felelős biztos a Joint Venture Szövetség rendezvényén.
Tovább
2009.
november
11. 08:26

Átrendeződik a korfa a genetikusok szerint

Átrendeződik a korfa a genetikusok szerint Noha egyes genetikusok számításai szerint az emberek 130-140 esztendeig élhetnek, ezt az eltúlzott véleményt a gyakorló orvosok a tényleges adatok alapján kétségbevonják. Ahol a születési és halálozási adatok vezetése megbizható, ott 110 éves kornál idősebb emberek a legjobb életkörülmények esetén is ritkán fordulnak elő.
Tovább
2011.
március
19. 08:04

Budapest, az idősek városa

Budapest, az idősek városa A budapesti lakosság átlagéletkora 1990-ben még 39 év volt, mostanra 42,4 évre emelkedett. Az országos átlag 40,9 év.
Tovább
2010.
május
19. 12:45

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk Idősügyi projektet indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak feltárására, hogy az alapvető jogokhoz való hozzájutásban milyen akadályt jelent az életkor. A mintegy hárommilliós korcsoport életkörülményeinek vizsgálatáról várhatóan őszre készül átfogó elemzés, ám a célokról már most beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.
Tovább
2010.
november
25. 09:26

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak Részletesen beszámoltak a világ vezető gazdasági lapjai és internetes oldalaik a magyarországi nyugdíjrendszer szerdán bejelentett változásairól. Egyöntetűen ellehetetlenülő magyar nyugdíjpénztárakról írnak.
Tovább
2011.
január
12. 10:25

Ennyi kellene, és akkor még szó sincs róla, hogy jól élnénk

Ennyi kellene, és akkor még szó sincs róla, hogy jól élnénk A két felnőttből és két gyerekből álló családnak minimum 217 ezer forintra van szüksége havonta a megélhetéshez. Az egyedülálló nyugdíjasnak pedig 70 ezer forint körüli összeget kell kézhez kapnia.
Tovább
2011.
január
07. 11:46

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt A magyar nyugdíjpolitika nem kerül be az EU ajánlások közé. Az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa szerint tavalyi képe alapján Magyarország "nem tartozik az instabil EU-tagállamok közé", de ezt természetesen el lehet rontani.
Tovább
2010.
december
24. 18:58

Félnek az öregkortól a fiatalok

Félnek az öregkortól a fiatalok Szakértők azzal magyarázzák a fiatalok önpusztító viselkedését, hogy félnek a boldogtalan öregkortól.
Tovább
2011.
február
27. 09:07

Gondban a világ leggyorsabban öregedő társadalma

Gondban a világ leggyorsabban öregedő társadalma A népszámlálások kezdete óta a leglassúbb ütemet mutatja a népességnövekedés Japánban, a világ leggyorsabban öregedő társadalmában - derült ki egy pénteken ismertetett jelentésből.
Tovább
2009.
november
20. 12:15

Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba

Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba Meg kellene duplázni az aktív időskorú munkavállalók számát a következő évtizedekben, hogy a demográfiai bomba felrobbanása elkerülhető legyen - írta a Világgazdaság Lovászy László szociológus gondolataira alapozva.
Tovább
2010.
július
08. 11:13

Kemény évek várnak a nyugdíjasokra Európában

Kemény évek várnak a nyugdíjasokra Európában Fenntarthatatlan a nyugdíjrendszer Európában. 2012-től csökkenni kezd a munkaképes korú népesség létszáma az Unióban, 2060-ra pedig a mostani négy helyett már csak két aktív korú polgár jut majd egy nyugdíjasra. Ezekkel a drámai megállapításokkal indokolja az Európai Bizottság, hogy július 7-én konzultációt indított „a megfelelő, fenntartható és biztonságos nyugdíjak biztosításának lehetőségéről”.
Tovább
2010.
december
27. 09:19

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj Kopátsy Sándor szerint a kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy elindítsa a fejlődést, amelynek kulcsa a foglalkoztatottság növelése. Az egymillió munkahely nagy részét a mezőgazdaság adhatja Kopátsy szerint, de ehhez vissza kell szerezni az orosz piacokat és fejleszteni az öntözéses termelést. A nyolcvankilenc éves közgazdász bírálta az euró bevezetését és a magyarországi devizahitelezést, valamint beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatáról is.
Tovább
2010.
március
17. 14:05

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő Az idén először lesznek többen az Európai Unióban a nyugdíjasok, mint az újonnan munkát vállaló fiatalok - áll az Allianz biztosító elemzésében. Az Allianz adatai szerint a 60-64 évesek száma az idén 200 ezerrel haladja meg a pályakezdőkét, a különbség 2030-ban már meghaladhatja a 8 milliót.
Tovább
2011.
március
01. 16:23

Nyugdíjasok, munkanélküliek: vége a jó világnak!

Nyugdíjasok, munkanélküliek: vége a jó világnak! Nem lesz könnyű az elkövetkező néhány év azok számára, akik nem dolgoznak. A kormány a Széll Kálmán terv alapján 2013-ig 902 milliárd forintot szeretne megtakarítani. Bár arról, hogy ezt pontosan hogyan szeretné elérni, csak találgatások vannak, de az eddig kiszivárgott elképzelések szerint a nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek mindenképpen fájdalmas változásokra kell felkészülniük.
Tovább
2010.
április
21. 18:12

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk Miközben a magyarok fele szerint az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról, azt mindössze 3%-uk hiszi, hogy nyugdíjba vonulásukkor biztosítja majd részükre a megfelelő mértékű juttatást. Ennek ellenére igen alacsony azon aktív korúak aránya is, akik rendszeresen tesznek félre nyugdíjas éveikre.
Tovább
2011.
március
17. 17:25

OECD: Magyarországon korán mennek nyugdíjba az emberek

OECD: Magyarországon korán mennek nyugdíjba az emberek Magyarország egyike azoknak az OECD-országoknak, ahol az emberek a legkorábban mennek nyugdíjba - derül ki abból az összeállításból, amelyet a fejlett ipari országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői mutattak be csütörtökön Párizsban.
Tovább
2011.
február
02. 17:20

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert A kormány megmentette a nyugdíjrendszert Orbán Viktor szerint, aki szerdai sajtótájékoztatóján példátlan összefogásnak nevezte azt, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. A kormányfő szerint szabad volt a választás lehetősége, a magánpénztárakban maradókat "magabiztos" és "bátor" embereknek nevezte.
Tovább
2011.
február
26. 09:46

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával Az euróövezeten kívüli EU-tagállamoknak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével.
Tovább
2011.
február
10. 09:35

Összeomlik az állami nyugdíjrendszer?

Összeomlik az állami nyugdíjrendszer? Az állami nyugdíjrendszer nem fenntartható, és ezen a mostani nyugdíjreform sem javított érdemben – derül ki az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) elemzéséből.
Tovább
2010.
december
08. 10:07

Százezer nyugdíjkérelmet utasítottak el

Százezer nyugdíjkérelmet utasítottak el Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság közzétette az I-III. negyedévre vonatkozó ágazati feladatellátási mutatóit. A 2010-es év első kilenc hónapjában összesen 419 482 igénybejelentés érkezett, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,3%-os emelkedésnek felel meg. Idén szeptember végéig összesen 94 120 elutasító határozatot hoztak, ez a szám mára minden bizonnyal százezer fölé emelkedett.
Tovább
2010.
december
17. 09:05

Százmilliárdokkal kell kurtítani a nyugdíjakat

Százmilliárdokkal kell kurtítani a nyugdíjakat Az időskori ellátások lefaragása nélkül nem kerülhet egyensúlyba a nyugdíjalap. Több százmilliárd forinttal kell csökkenteni az éves nyugdíjkiadásokat 2012-től ahhoz, hogy valóra válhassanak azok a célkitűzések, amelyek a szerdán elfogadott, a nyugdíjreformról szóló kormányhatározatban szerepelnek.
Tovább
2011.
március
01. 17:14

Újabb kihívás - Mi lesz a Ratkó-gyerekekkel?

Újabb kihívás - Mi lesz a Ratkó-gyerekekkel? Lát rá lehetőséget és szükségesnek is tartja a nyugdíj-kerekasztal összehívását Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja, volt szociális államtitkár. A politikus erről a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában nyilatkozott. Azt mondta: 2012-től, a nyugdíjrendszerbe belépő Ratkó-gyerekek százezres nagyságrendje állítja majd kihívás elé az állami TB-rendszert.
Tovább
2010.
november
13. 13:22

Uniós nyugdíjvita: ami nálunk megszűnik, máshol teret nyer

Uniós nyugdíjvita: ami nálunk megszűnik, máshol teret nyer November 15-ig lehet hozzászólni a jövő nyugdíjairól szóló európai Zöld Könyvhöz. A szokatlanul hosszú vitára bocsátott, meglehetősen általános közpolitikai dokumentum óvatosan a Magyarországon most visszaszorulóban lévő tőkefedezeti nyugdíjpénztárak védelmében keresi az európai konszenzust. A görög államháztartás válsága nyomán ugyanis a dokumentum szerzői is úgy látták, hogy az egyik tagállam állami nyugdíjkiadásainak költségvetési hatása más tagállamokban vonhat maga után súlyos következményeket.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART