2011.
augusztus
14. 13:19

Nyugdíjkiegészítést kaphat lakásáért - Így állnak a programok

életjáradék A kezdeti tolongás után ma már csak az FHB-nál működik a lakásért életjáradék program. A Hild Zrt.-nél az év végi újraindulást fontolgatják. Az OTP-vel együtt közel hetvenmilliárd forint értékű lakásállományról van szó, 4800 szerződés keretében.

A bankok közül elsőként a Hild Zrt. indította 2005-ben a "lakásért életjáradék" programját, majd az OTP Életjáradék Zrt. és az FHB Életjáradék Zrt. szállt be az üzletágba. A programban a saját tulajdonú, 5-7 millió forintnál értékesebb lakással rendelkező, 65 év feletti ügyfelek vehetnek részt, akik egyszeri pénzelőleget − akár az ingatlan értékének 30-50 százalékát −, inflációkövető havi járadékot és életük végéig használati jogot kaptak. Ehhez jön még a közös költség, a lakásbiztosítás és némi állagmegóvás átvállalása is. Napjainkban azonban csak az FHB életjáradék-programja működik: az OTP Életjáradék Zrt. és a Hild Zrt. − a válságra hivatkozva − felfüggesztette szerződéskötéseit.

Akár a lakás értékének 45 százalékát is kifizetik a szerződéskötéskor

Megkeresésünkre az OTP Életjáradék Zrt.-nél elmondták: a szerződéskötések 2009. január 1-jei leállítása határozatlan időre szól, az újbóli piacra lépéshez elsősorban a hazai ingatlanpiac és a finanszírozási környezet legalább középtávú kiszámíthatósága, a folyamatos ingatlanpiaci leértékelődés megfordulása szükséges. Az aktuális ingatlanállományuk egyébként közel 18 milliárd forint, ami 1300 szerződést és 1700 ügyfelet jelent.

A Hild Zrt. 2008 novembere óta nem köt új szerződéseket, a meglévőkből eredő kötelezettségeket azonban azóta is teljesíti. Az új szerződések kötésére való lehetőségeket jelenleg is vizsgálják, s lehet, hogy már az idei negyedik negyedévben lesz mód újra piacra lépni − mondta Kézdy Gábor vezérigazgató. Tájékoztatása szerint eddig több mint 2000 szerződést kötöttek, az ingatlanok átlagértéke 14-15 millió, a szerződések mögötti ingatlanok összértéke pedig közel 30 milliárd forint. A havi életjáradék átlagos összege széles skálán, 50−100 ezer forint között mozog. Kézdy programjuk extra biztonsági tényezőjeként említi, hogy ha bármi miatt nem tudnák kötelezettségeiket teljesíteni, akkor az ingatlan feltétel nélkül visszaszáll az eredeti tulajdonosra, akinek nem kell az addig kapott járadékokat visszafizetnie. Kiemeli még az ún. mega szerződéses konstrukciót − ez csak náluk létezik −, aminek lényege, hogy az adott ingatlan értékének akár 45 százalékát is kifizetik egy összegben a szerződéskötéskor.

Amíg előbbi két bank tevékenysége a meglévő állomány kezelésére korlátozódik, addig az FHB Időskori Programjai, az életjáradék és a bank egyedüli konstrukciója, a jelzálogjáradék (ez utóbbiról lásd keretes írásunkat!) jelenleg is működnek. A kezelt szerződések száma mintegy 1500, a bevont ingatlanok értéke közelítőleg 20 milliárd forint, az életjáradéki szerződésekkel érintett ingatlanok átlagos forgalmi értéke 16,4 millió forint.

Önkormányzati programok

A lakásért életjáradék programot az elsők között, az 1990-es évek végén a XIII. kerület is meghirdette, kétpólusúvá téve az alapkonstrukciót. Az egyik oldalon az időskorú életjáradékos értékesíthette saját tulajdonú lakását az önkormányzatnak rendszeres havi életjáradék fejében oly módon, hogy a lakás használati joga élete végéig az övé marad. A másik oldalon azok a fiatal családok álltak, akik havi előtakarékosság vállalásával meghatározott idő után az önkormányzat által biztosított kedvezményes kölcsön igénybevételével juthattak saját otthonhoz. A program − mivel az érdeklődők száma jelentősen csökkent − három éve leállt. A működés 12 éve alatt 78 életjáradéki szerződést kötöttek idősekkel, ebből jelenleg a fele "fut" még, s az 58 lakásvárományozó fiatal család közül pedig négy jutott a program segítségével lakáshoz. A többi fiatal család − túl hosszúnak találva a 6−12 éves előtakarékoskodási időt − az akkor még felvehető kedvezményes banki hitellel megoldotta közben lakásproblémáját.

Szintén 1998-ban indította el programját a XVIII. kerületi önkormányzat, s mint azt Antalóczy Zoltán, a Vagyon 18 Nonprofit Zrt. munkatársától megtudtuk, az érdeklődés azóta is nagy és folyamatos. Általában az alacsonyabb jövedelmű, közepes vagy kisebb lakástulajdonnal rendelkezők szeretnének bekapcsolódni a programba. Ez év februárjában ugyan néhány hónapra az önkormányzat felfüggesztette az életjáradéki szerződések kötését pénzügyi fedezet hiányára hivatkozva, de most is két ügyfél vár szerződéskötésre, 13 pedig a helyhatóság ajánlatára. Az elmúlt idő alatt 85 szerződéskötés született a kerületben, az életjáradékosok száma 64. A havonta fizetett átlagjáradék 56 466 forint plusz a lakások közös költsége.

Székesfehérváron 2001. július 1-jével vezették be az "Életjáradék lakásért" programot. A konstrukció itt is hasonló: 65. betöltött életév, helyi lakos, saját tulajdonú, tehermentes, legalább félkomfortos és 35 négyzetméteres lakás, melyért cserébe egy összegben a helyhatóság a lakás forgalmi értékének 10 százalékát adja, fizeti a lakás biztosítási díját és közös költségét, valamint a tulajdonos élete végéig havi, inflációkövető járadékot. Az indulás óta a városban összesen 8 szerződés jött létre, melyből jelenleg 4 él. S bár most is működőképes a konstrukció, az elmúlt 6 évben nem kötöttek szerződést. Az életjáradék havi összege egyébként nettó 60−96 ezer forint között mozog.

Időskori jelzálogjáradék konstrukció

A jelzálogjáradék, azaz az ún. fordított jelzálogkölcsön konstrukció lényege, hogy ilyenkor az ügyfélé marad lakása tulajdonjoga, és a bank csak jelzálogot jegyeztet be az ingatlanra. Nincs egyszeri, nagyobb összegű előleg: a bank havonta fizeti a vele szerződött idős ügyfélnek a járadékot, illetve a szerződésben foglaltaknak megfelelő egyéb − például állagmegóvási stb. − költségeket. A járadékos halála után az örökösök választhatnak: vagy elszámolnak a járadékot folyósító szolgáltatóval, vagyis "maradványértéken" eladják neki az ingatlant, vagy ragaszkodnak az örökölt tulajdonjoghoz, s visszafizetik vagy jelzáloghitelként részletekben törlesztik az idős által életjáradékként felvett, illetve említett egyéb célra folyósított összeget, illetve kamatait.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART