2010.
május
31. 10:23

Nyugdíjkorhatár: 70 év, vagy alacsonyabb nyugdíjak?

Euró Összehangolt nyugdíjkorhatár-emelést javasol az EU-tagállamoknak az Európai Bizottság. Brüsszel várhatóan még az augusztusi uniós törvényhozási szünet megkezdése előtt közzéteszi azt a zöld könyvet, amelyben többek között radikális korhatáremelést is javasol. A nyugdíjban töltött évek száma a felnőtt élettartam legfeljebb egyharmada lehet.

A Financial Times Deutschland értesülése szerint az irányadónak szánt új szabály értelmében úgy kellene meghatározni a korhatárt, hogy nagy átlagban a nyugdíjban töltött évek száma ne haladja meg a várható teljes felnőtt (tehát 18 éves kortól számított) élettartam egyharmadát. Korhatáremelés nélkül „alacsonyabb nyugdíjak és magasabb nyugdíjjárulékok fájdalmas kombinációjára lehet számítani” – fogalmaz a bizottsági zöld könyv tervezete.

Jelenleg a tényleges nyugdíjba vonulási életkor az EU átlagában alig több, mint hatvan év. A törvényi korhatárok ennél jellemzően magasabbak ugyan, de sok tagállamban elterjedt a korkedvezményes nyugdíjba vonulás. Ezzel az unió jókora lemaradásban van, hiszen a világ fejlett gazdaságait tömörítő OECD átlagában a férfiak esetében 63,5, a nők körében pedig 62,3 év a tényleges nyugdíjba vonuláskori átlagos életkor.

A várható élettartam fokozatos további hosszabbodásával párhuzamosan a munkaerőpiacon aktívak és inaktívak aránya mindenütt egyre romlik. EU-átlagban már ma is csak három aktív jut egy nyugdíjasra, de változatlan nyugdíjba vonulási szabályok esetén 2030-ra már csak kettő fog. Abszurdnak tűnik, de 2060-ra már többségbe kerülnének a nyugdíjasok – akkor három aktív jutna négy nyugdíjasra.

Ennek elkerüléséhez korhatáremelésre és a foglalkoztatási ráta növelésére egyaránt szükség van. A készülő zöld könyv szerint a nyugdíjba vonulási korhatárt automatikusan kellene hozzáigazítani a folyamatosan emelkedő várható élettartamhoz. Brüsszelben azzal számolnak, hogy 2060-ban az európaiak átlagosan hét évvel élnek tovább, mint napjainkban. Emiatt négy év nyolc hónappal kellene megemelni a korhatárt, hogy tartani lehessen az egyharmad-kétharmados arányt a nyugdíjban töltött idő és az aktív periódus között. Egyes államokban ez akár 70 éves nyugdíjkorhatárt is jelenthet.

A legnagyobb reformkényszer Franciaországban mutatkozik. A francia férfiak átlagosan 58,7 évesen mennek nyugdíjba, ez a legalacsonyabb adat az OECD-térségben. A várható élettartam viszont 77,1 évvel a legmagasabbak közé tartozik. A hivatalos nyugdíjba vonulási korhatár általában 60 év. Eric Woerth munkaügyi miniszter pénteken jelentette be, hogy a kormány június közepén áll elő a részletes tervekkel ennek felemeléséről. „Hogy 62, 63 vagy 61 év, azt majd meglátjuk” – nyilatkozta Woerth a Reuters szerint. Nicolas Sarkozy államfő a nyugdíjrendszer átalakítását „minden reformok anyjának” nevezte.

A francia kormány dolgát megkönnyíti, hogy a múlt héten a számítottnál kisebb tömegeket vonzottak a nyugdíjreform ellen szervezett tiltakozások. Hasonló a helyzet Görögországban is, ahol a nyugdíjreform ellen rendezett múlt heti utcai demonstrációkon csak feleannyian vettek részt, mint a május 5-i megmozdulásokon. A görög szakszervezetek azonban nem adják fel, júniusra EU-szintű megmozdulásokat szeretnének szervezni, bár sokak szerint ennek nincs esélye.


Itthon nem szorít annyira a cipő


Magyarországon a nyugdíjrendszer átalakítása egyelőre nem sürgető, a legfontosabb feladatok jó részét elvégezte a Bajnai-kormány (VG, május 21., 3. o.). A korhatárt 2012-től kezdve fokozatosan 65 évre emelik, az emeléseket pedig kizárólag az inflációhoz kötötték a korábbi svájci indexálás (vagyis a fogyasztói árak és a várható átlagkereset-emelkedés 50-50 százalékos figyelembevétele) helyett.
Az új kormány szándékairól egyelőre keveset tudni – vezető fideszes politikusok korábban a korhatáremelés visszavonásáról és a nyugdíjak reálértékének megőrzéséről beszéltek.

Forrás: VG

Vissza
2009.
december
29. 10:48

Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben

 Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben Ki veheti igénybe 2009. december 31-ét követően a korengedményes nyugdíjat? Melyek a korengedményes nyugdíjazás 2010. évi szabályai? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
február
27. 11:07

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ?

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ? Egy friss tanulmány szerint 2021-re minden negyedik magyar 60 évesnél idősebb lesz, a fiatalok száma pedig történelmi mélypontra, kétmillió alá zuhan. 2050-re a legnépesebb korosztály a 75 éveseké lesz.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2009.
november
11. 08:26

Átrendeződik a korfa a genetikusok szerint

Átrendeződik a korfa a genetikusok szerint Noha egyes genetikusok számításai szerint az emberek 130-140 esztendeig élhetnek, ezt az eltúlzott véleményt a gyakorló orvosok a tényleges adatok alapján kétségbevonják. Ahol a születési és halálozási adatok vezetése megbizható, ott 110 éves kornál idősebb emberek a legjobb életkörülmények esetén is ritkán fordulnak elő.
Tovább
2010.
április
30. 14:39

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban A Financial Times Deutschland (FTD) értesülése szerint az athéni kormány kész egy 24 milliárd euró összegű takarékossági program megvalósítására.
Tovább
2010.
április
01. 20:58

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk A magyarok több mint fele - 59 százaléka - nincs tisztában az állami nyugdíj mértékével, illetve a magán- és önkéntes nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatos lehetőségekkel, szabályozásokkal, tennivalókkal, és összességében úgy érzi, hogy nem képes megbirkózni a nyugdíjas éveikre való felkészüléssel – derül ki az Aviva Csoport tavaly készült felméréséből. A szakemberek szerint nem lehet a mindenkori kormányra várni, az emberekben kéne tudatosítani az öngondoskodás fontosságát.
Tovább
2010.
április
10. 10:41

Gyengül a társadalmi szolidaritás

Gyengül a társadalmi szolidaritás A romló közhangulat lassan kikezdi a társadalmat összetartó kötéseket; sokan a nyugdíjasok és a kisgyerekesek ellen fordultak - ez derül ki a Medián vizsgálatából. Míg két évvel ezelőtt a fiatalok és az idősek is úgy gondolták, anyagi problémáik megoldásában számíthatnak a családra, mára ez a biztonság megszűnt.
Tovább
2009.
augusztus
25. 22:30

Idősebb munkavállalók kellenek Európának

Idősebb munkavállalók kellenek Európának Az európai demográfiai fordulattal számolniuk kell a vállalatoknak is, egyszerűen rá lesznek utalva az idősebb, tapasztaltabb szakemberekre – ez derül ki egy angol intézet vizsgálatból.
Tovább
2010.
március
17. 14:05

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő Az idén először lesznek többen az Európai Unióban a nyugdíjasok, mint az újonnan munkát vállaló fiatalok - áll az Allianz biztosító elemzésében. Az Allianz adatai szerint a 60-64 évesek száma az idén 200 ezerrel haladja meg a pályakezdőkét, a különbség 2030-ban már meghaladhatja a 8 milliót.
Tovább
2010.
február
05. 07:45

Meglepően kevés nyugdíjas dolgozik

Meglepően kevés nyugdíjas dolgozik Mindössze 105 ezer 60 éven felüli munkavállalóról tud a statisztikai hivatal - ami arra utal, hogy a nyugdíjasok még a gondoltnál is jóval kevesebben dolgoznak.
Tovább
2010.
március
10. 10:13

Megoldás a nyugdíjválságra?

Megoldás a nyugdíjválságra? A magyar nyugdíjrendszert állandó módosítgatásai ellenére változatlanul a felosztó-kirovó elv vezérli (a mai nyugdíjak 97,1 százaléka, a leendők legalább háromnegyede az első pillért terheli). Az elv egyszerű, s arra a 120 évvel ezelőtti születése idején helytálló feltételezésre épül, hogy ha sok aktív dolgozó fizet viszonylag kevés nyugdíjjárulékot, akkor abból kevés nyugdíjas viszonylag sok járadékot kaphat.
Tovább
2009.
november
14. 07:46

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés Németországban legközelebb 2012-ben számíthatnak járulékemelésre a nyugdíjasok. A válság a kancellár szerint még nem tetőzött, a terheket pedig mindenkinek vállalni kell, így az időseknek is.
Tovább
2010.
január
15. 08:12

Nyugdíj-turbulencia: jó az öreg a háznál

Nyugdíj-turbulencia: jó az öreg a háznál Megkezdődött a harc a nyugdíjasok voksaiért: üzenget egymásnak és persze az érintetteknek a Fidesz és az MSZP, egyaránt a másikat vádolva azzal, hogy tervei-intézkedései elapasztják az időskori ellátásokat.
Tovább
2010.
május
07. 07:53

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában A Romániai Nyugdíjasok Országos Föderációjának tagjai tüntetni fognak jövő szerdán az elnöki rezidencia, a Cotroceni palota és országszerte a prefektúrák előtt tiltakozásképpen amiatt, hogy a kormány 15 százalékkal kívánja csökkenteni a nyugdíjalapot.
Tovább
2010.
február
24. 19:51

Nyugdíjasok tüntettek Franciaországban

Nyugdíjasok tüntettek Franciaországban Hét szakszervezet felhívására nyugdíjasok ezrei vonultak szerdán utcára Párizs mellett mintegy ötven francia városban, nyugdíjemelést és az egészségügyi ellátások biztosításának garantálását követelve.
Tovább
2010.
április
21. 18:12

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk Miközben a magyarok fele szerint az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról, azt mindössze 3%-uk hiszi, hogy nyugdíjba vonulásukkor biztosítja majd részükre a megfelelő mértékű juttatást. Ennek ellenére igen alacsony azon aktív korúak aránya is, akik rendszeresen tesznek félre nyugdíjas éveikre.
Tovább
2010.
március
28. 12:14

Százévesen is dolgozni fog?

Anglia legidősebb munkavállalója egy London melletti barkácsáruházban szolgálja ki a vevőket. Ő akkor kezdett új karrierjébe, amikor mások már jól megérdemelt nyugdíjas éveiket töltötték. A 95 éves Syd Prior jókedvűen üdvözli a vevőket az áruház bejáratánál.
Tovább
2010.
március
26. 09:57

Több az idős, mint a gyermek Észak-Magyarországon

Több az idős, mint a gyermek Észak-Magyarországon Az elmúlt 9 évben több mint 6 százalékkal csökkent Észak-Magyarország népessége. Az idősek száma pedig egyre több helyen haladja meg a gyerekekét.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART