2011.
szeptember
14. 10:49

Nyugdíjközeli nők enyhíthetnének az EU gondjain

Címkék:
Beszélgetés a padon Enyhíthetne az Európai Unió munkaerőgondjain, ha nagyobb arányban sikerülne a munkaerőpiacon tartani vagy oda bevonni a nyugdíjkorhatárhoz közeledő nők rétegét - állapította meg egy kedden elfogadott európai parlamenti jelentés.

A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel megszavazott dokumentum szerzője, a szlovákiai magyar Bauer Edit (MKP) emlékeztetett arra, hogy ez a csoport az egyik legelhanyagoltabb az uniós munkaerőpiacon: az 50-es éveikben járó nők foglalkoztatottságának aránya mindössze 37 százalék, és messze elmarad az Európa 2020-as foglalkoztatási stratégiában célul kitűzött 75 százaléktól.

Bauer Edit szerint a réteg munkaerőpiacon tartásával meg lehetne akadályozni, hogy nyugdíjas éveiket szegénységben töltsék. Továbbá ezek a nők olyan tudással, szakértelemmel és tapasztalattal rendelkeznek, amelyet nem szabad eltékozolni - hívta fel a figyelmet.

A jelentés szerint az 50-es éveikben járó nőknek többszörös diszkriminációval kell szembenézniük: gyakran éri őket hátrányos megkülönböztetés nemük és koruk miatt is. Meg kell akadályozni azt is, hogy a nők hátrányt szenvedjenek az anyaság miatt, vagy azért, mert gondoskodnak rászoruló családtagjukról. További probléma az idősödő nők egészségügyi állapota - jelezte a képviselő az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint.

Forrás: vg.hu

Vissza
2011.
augusztus
08. 21:28

A nőkre kifejezetten veszélyes az új Mt

A nőkre kifejezetten veszélyes az új Mt Öt szakszervezeti konföderáció női szervezetei valamint több civilszervezet hétfőn szakmai konferenciáján nyilatkozatot fogadott el az új Munka törvénykönyve (Mt.) tervezetéről. Ebben nemtetszésüket fejezték ki az iránt, hogy a törvénytervezet szerintük kifejezetten család- és nőellenes, és szembe megy a kormány által hangoztatott családbarát politikával.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART