2011.
szeptember
01. 08:58

Nyugdíjpanasz: mit tegyen, ha kevesli az összeget?

Címkék:
malacnyugdíj A magánnyugdíj-pénztáraknak a hozamgarantált tőke feletti összeget 2011. augusztus 31-ig kellett kifizetniük. Aki nem elégedett, jogorvoslattal élhet.

A Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat irodáiban jelentős mértékben megnövekedett a magánnyugdíjpénztárakat érintő panaszok száma. Jellemzően a kifizetett a hozamgarantált tőke feletti összeg - köznyelvben reálhozam - mértékét kifogásolták az irodáinkat felkereső fogyasztók - tájékoztatott Joó Imre vezető hálózati koordinátor.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és az Indra Biztosítottak és Pénzintézeti Ügyfelek Országos Érdekvédő Egyesülete által életre hívott tanácsadó április 1-vel kezdte meg működését. A szolgálat munkatársai összegyűjtöttek pár tanácsot arra az esetre, ha keveselljük az összeget.


Első körben forduljunk írásban panasszal a magánnyugdíjpénztárhoz és kérjünk részletező kimutatást, tételes havonkénti elszámolást a tagsági jogviszonyunk kezdetétől (ajánlott levélben, tértivevénnyel, a levél és a feladóvevény megőrzése mellett). Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a munkáltató eleget tett befizetési kötelezettségeinek és abban sem, hogy a befizetések megérkeztek-e havi rendszerességgel a nyugdíjpénztárhoz, kérjünk tételes kimutatást a munkáltatótól.
Ha a kifizetésre vonatkozó nyilatkozattételt követően adatainkban változás következett be, írjunk kérelmet a nyugdíjpénztárhoz és kérelmezzük az adatmódosítás utólagos befogadását. Ha írásos beadványunkra már választ kaptunk a magánnyugdíjpénztártól és továbbra sem tűnik elfogadhatónak a kifizetett összeg, az ügyben kizárólag bírósághoz fordulhatunk.

A pénztáraknak a tagi kifizetéseket a tag nyilatkozatának megfelelően a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig, azaz tegnapig kellett teljesíteniük. Vagyis, a volt magán-nyugdíjpénztári tagok legkésőbb 2011. augusztus végéig számíthattak a kifizetésekre.

A pénztárak a kiutalást követően elkészítik a tagokkal kapcsolatos elszámolásokat, majd rövid határidőn belül elküldik a számlaértesítőket, amelyekben a volt pénztártagok pontos információkat kapnak egyéni számlájukról és az őket megillető tagi kifizetés (hozamgarantált tőke feletti összeg, tagdíj-kiegészítés) összegéről is. A vonatkozó szabályok értelmében számlaértesítőt minden visszalépő tagnak kellett kapni tegnapig, annak is, aki a kalkuláció alapján nem részesült tagi kifizetésben.

Forrás: fmh.hu

Vissza
2011.
augusztus
31. 17:46

A nyugdíjpénzek átrendezték a megtakarítások szerkezetét

A nyugdíjpénzek átrendezték a megtakarítások szerkezetét A második negyedévben a magán-nyugdíjpénztári vagyon döntő része átkerült a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba, így az intézményi megtakarítások szerkezete átalakult: a pénztári vagyon jelentősen csökkent, és a biztosítói vagyon lépett elő a legnagyobb csoporttá.
Tovább
2011.
augusztus
29. 13:03

Az MSZP Strasbourgig is elmegy a magán-nyugdíjpénztári törvény ügyében

Az MSZP Strasbourgig is elmegy a magán-nyugdíjpénztári törvény ügyében Ha az Alkotmánybíróság (Ab) úgy dönt, hogy a megmaradt magán-nyugdíjpénztári tagok nem jogosultak az állami nyugdíjra, akkor az MSZP a strasbourgi bírósághoz fordul az ügyben.
Tovább
2011.
augusztus
29. 20:34

Magánnyugdíj: még nem döntött az Ab

Magánnyugdíj: még nem döntött az Ab Az előzetes várakozásokkal ellentétben nem döntött hétfőn a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos beadványokról az Alkotmánybíróság. A testület kedden folytatja a vitát a határozattervezetről.
Tovább
2011.
augusztus
25. 14:24

Nyugdíjkasszák: egyetlenegy sem maradhat?

Nyugdíjkasszák: egyetlenegy sem maradhat? Egyelőre nem tudni, mi lehet a letétbe helyezett jogfenntartó nyilatkozatok jelentősége, amennyiben az Alkotmánybíróság a magánpénztáraknak kedvező döntést hoz. A jelenlegi keretek nem teszik lehetővé a magánnyugdíjpénztáraknak a biztonságos, hosszú távú működést.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART