2011.
július
25. 11:53

Nyugdíjpénzek: van, aki ötmilliót kap, de sokan egy fillért sem látnak

Címkék:
malacnyugdíj A miniszterelnöki megbízott szerint félig üres a pohár a nyugdíjpénztári reálhozamoknál, hiszen 570 ezren egy fillért sem kapnak, ugyanakkor 2,5 millióan (a vártnál jóval többen) átlag 76 ezer forintra számíthatnak a korábban jósolt 10 ezer forinttal szemben.

A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott pénteken azt hangsúlyozta, hogy a magánnyugdíjpénztárakból (mnyp) az állami rendszerbe visszaléptettek közül 570 ezren egyetlen fillér reálhozamot sem kapnak. Selmeczi Gabriella bejelentette azt is, hogy a majdnem 2,5 millió volt pénztártag pedig átlagosan mindössze 76 030 forint kifizetésére számíthat. A Stabilitás Pénztárszövetség erre válaszul kiemelte: az előzetesen vártnál többen vehetnek fel most pénzt, ráadásul az összeg is magasabb a vártnál, Selmeczi korábban tízezer forintos nagyságrendet prognosztizált.

A Napi Gazdaság körképe alapján kiderült: óriási a különbség a szerint is, ki melyik pénztárt hagyta ott. A reálhozamban, illetve tagdíjkiegésztésben részesülők aránya is jókora szórást mutat, de hihetetlenül nagyok az eltérések az egy főre jutó kifizetések terén is. A legnagyobb summára a lap szerint az ING egy volt tagja számíthat. Számára tagdíjkiegészítéssel együtt a kassza majdnem 5,6 millió forintot fizet ki. A Dimenziónál 180 fő esetében a reálhozam és a tagíjkiegészítés összege meghaladja az egymillió forintot − tudta meg a Napi Gazdaság Paczolai Szabolcstól, a pénztár vezetőjétől. Mint korábban írták, a Honvédnál akad olyan, a tb-rendszerbe visszalépett tag, aki összesen mintegy hárommillió forintot vehet fel. A Pannóniánál a reálhozamban részesülők 80 százaléka kap többet százezer forintnál, félmilliónál magasabb kifizetésnek pedig az érintettek több mint negyede örülhet − mondta Pellei József ügyvezető.

Az ING szerint az átutalásra váró összegek első része, mintegy 42 milliárd forint ma landolhat a pénztár bankszámláján, ezt követően azonnal indítják a tételeket. A kifizetéseket az ING augusztus 15-éig teljes egészében lebonyolítja (a további részletben érkező mintegy 13 milliárdnál is). A Honvéd ötezer főnek már július 19-én megkezdte a kifizetést − tájékoztatta a lapot Szenes Zoltán ügyvezető. A következő menetben 11,1 ezren mától számíthatnak a pénzre. A záró ütemre pedig augusztus első napjaiban került sor. Az Allianz már elindította a kifizetéseket, a pénz továbbítását pedig augusztus ötödikével várhatóan be is fejezik. A reálhozamok kifizetése a Dimenziónál a mai napot követően indul meg.

Az Aegon az utalási kapacitásokat megtöbbszörözte, bár a közel félmillió tagi kifizetés még így is jelentős időt vesz igénybe. Az első kifizetésekre várhatóan ma, illetve a következő három napban kerül sor. A banki számlákra az utalás napját követő napon meg is érkezik a pénz. Az utolsó utalás várhatóan augusztus 24−25-én történik meg. Mint nyomatékosították: először a nyilatkozó tagok számára fizetnek a nyilatkozat beérkezésének sorrendjében, ezután következnek a nem nyilatkozó tagok. A Postával is egyeztetett, optimális kifizetést lehetővé tévő menetrend szerint a tömeges kifizetések augusztus elséjén indulnak és az augusztus végi határidőig teljesülnek − tudta meg a Napi az OTP mnyp-nél.

Forrás: tőzsdefórum

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART