2011.
május
03. 00:23

Nyugdíjpénztár: módosultak a törvények!

országgyűlés A magán-nyugdíjpénztárakból visszalépő tagok vagyonának zavartalan átadása és a reálhozamok zökkenőmentes kifizetése érdekében az Országgyűlés hétfőn módosította a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvényeket. A képviselők a javaslatot 281 igen és 50 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el.

A törvény rendelkezik arról, hogy a reálhozamok számításánál az utolsó elszámolási hónapban - vagyis májusban - az áprilisi inflációt vegyék figyelembe, s lehetővé teszi, hogy a kasszák költségeik fedezésére fejenként 795 forintot levonhassanak a visszalépő tagok egyéni számlájából.

A magánnyugdíjpénztáraknak a tb-rendszerbe visszalépő tagok május 31-i fordulónapra számított követeléseinek értékét, valamint a függő tételként nyilvántartott (még nem beazonosított) tagdíjbefizetéseket és azok hozamait június 12-ig kell átadniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak (NYAA), a visszalépő tagok portfólióján belüli eszközök arányának megfelelően. A nyugdíjkasszák a tagokat megillető reálhozamot és tagdíj-kiegészítést július 20-ig igényelhetik vissza az alapból.

Annak érdekében, hogy a kasszák a számításokat időben elvégezhessék, a módosított törvény úgy rendelkezik, hogy a magánnyugdíjpénztárak májusra a hozamgarantált tőke számításánál - a KSH által június 12-ig közzéteendő májusi inflációs adat helyett - az áprilisra vonatkozó inflációs rátát alkalmazzák. Így - mivel az áprilisi adat május 31-én már rendelkezésre áll, a pénztárak a visszalépők tagi kifizetéseinek megállapításához szükséges számításokat már június 1-jén el tudják kezdeni. (A reálhozam kiszámításához az egyéni számla május végi értékéből le kell vonni a hozamgarantált tőke összegét; az utóbbi kiszámításához meg kell határozni, hogy mennyi lenne a számlaegyenleg az inflációnak megfelelő hozam esetén.)

Az elfogadott törvény lehetővé teszi továbbá, hogy a pénztárak a visszalépő tagok egyéni számláját május 31-én fejenként 795 forinttal csökkentsék, és azt a működési tartalék javára jóváírják, ami 3 millió taggal számolva mintegy 2,4 milliárd forint. Ezt az összeget a május 30-án meglévő működési és likviditási tartalék kimerülését követően használhatják fel. A fel nem használt összeget szeptember 15-ig át kell utalniuk az NYAA számlájára. (A pénztárak korábban már lehetőséget kaptak arra, hogy a működési, likviditási tartalék kimerülése esetén havonta 265 forintot levonhassanak a tagok pozitív hozamából.)

Ezt az tette szükségessé, hogy a magánnyugdíjpénztárak május 31. után már nem kezelik a visszalépő tagok vagyonát, így költségérvényesítésre sincs módjuk (a kis számú maradó tagot kivéve). Működésük fedezete így nem biztosított, ami veszélyeztette volna a visszalépő tagokkal való elszámolást. A kasszáknak kell ugyanis kiszámítaniuk a hozamgarantált tőke feletti hozamokat, visszaigényelniük a reálhozamokat és tagdíj-kiegészítéseket az alaptól és kifizetniük a tagoknak, valamint elküldeni számukra az elszámolási értesítőket, ami jelentős költséggel jár.

A törvény - arra az esetre, ha július 20-ig nem sikerülne a portfólió elemeit értékesíteni - megteremtette annak lehetőségét is, hogy az alapnak a kincstári egységes számla terhére kamatmentes megelőlegezési kölcsönt lehessen nyújtani. Az alap vagyonát képező eszközökből származó bevételt a megelőlegezési kölcsön törlesztésére kell fordítani. A törvény a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2011.
január
31. 20:37

95 ezren maradtak a pénztárakban

 95 ezren maradtak a pénztárakban Az este hat órai zárás előtt fél órával 95 016 pénztártag nyújtott be nyilatkozatot arról, hogy a magánnyugdíjrendszerben kíván maradni - jelentette az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2011.
január
13. 17:19

Magán-nyugdíjpénztárak: a fővárosiak maradnak a legtöbben

Magán-nyugdíjpénztárak: a fővárosiak maradnak a legtöbben A magán-nyugdíjpénztári tagok közül kedden estig 13.854-en jelentették be, hogy ebben a rendszerben kívánnak maradni, a legtöbb nyilatkozatot Budapesten nyújtották be – közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2011.
február
23. 22:56

Magánkasszák: reálhozamra várva

Magánkasszák: reálhozamra várva Bonyolult számítások után derül majd ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mekkora reálhozamra számíthatnak, az összeget pedig várhatóan május-júniustól vehetik fel, ha erről rendelkeznek – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
2011.
február
03. 08:10

Nyugdíjak: Nem ez a harc lesz a végső!

Nyugdíjak: Nem ez a harc lesz a végső! A Stabilitás – a kormányhoz hasonlóan – szintén sikerként értékelte, hogy 102 ezer pénztártag a maradásra szavazott, annak ellenére, hogy a döntéssel diszkriminációt kell elszenvednie.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART