2011.
június
18. 07:08

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak

Címkék:
húszezresek Sok a bizonytalanság a kötelező nyugdíjpénztári befizetések reálhozamával kapcsolatosan. Szakemberek óva intenek attól, hogy valaki előre elköltse, vagy elkötelezze magát a pontos összeg ismerete nélkül.

Pillanatnyilag az a biztos, hogy a nyugdíjpénztáraknak legkésőbb augusztus 31-ig kell kifizetniük a befizetések befektetései kapcsán keletkezett reálhozamot. Mármint azoknak, akiknek jár ebből valami.

A pénztárak ezekben a napokban utalják át az általuk korábban beszedett és kezelt tőkebefizetéseket, vagyis az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő (annak idején Baranya megyében mintegy 1300-an döntöttek a tisztán magánnyugdíjpénztári maradás mellett) tagok vagyonát a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYAA) számára. A kaszszáknak a vagyonátadás után nagyjából másfél hónapjuk marad arra, hogy kiszámolják, egy-egy egykori tagjuk mekkora visszatérítésre jogosult, ennek összegét július 20-ig kell visszakérniük az NYAA-tól.

A procedúrát szabályozó, most megjelent kormányrendelet arról rendelkezik, hogy az alap az igénylés kézhezvétele után két munkanapon belül kezdeményezi az összeg visszautalását a magánnyugdíjpénztárhoz, a kasszának pedig a pénz jóváírását követően 8 munkanapon belül, de legkésőbb augusztus 31-ig kell fizetniük a pénzt volt tag számára. A jogszabályokban szereplő határidők miatt az valószínűsíthető, hogy a visszalépett pénztártagok már augusztus első felében megkaphatják a pénzüket.

Kérdés, hogy mennyit. Azt már korábban rögzítették, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztári befizetések „államosítása” kapcsán kiküldött tájékoztatólevelekben nem a ténylegesen várható öszszeg szerepel, hiszen az azokban feltüntetett hozamot több tétel – elsősorban az inflációs levonások – csökkenti.

Ezzel összefüggésben a pénztárak a közelmúltban arról tájékoztattak, hogy a 2006 után belépett pénztártagok (a visszalépők közel egyharmada) – elsősorban a válság negatív hatásai miatt – egyáltalán nem számíthatnak reálhozamra. Négy pénztár esetében pedig PSZÁF-ellenőrzés növeli a bizonytalanságot, vizsgálják, hogy a kasszák az ügyfelek érdekei szerint fektették-e be a befizetéseket.

Postás, bankszámla, önkéntes nyugdíjpénztár

Az állami rendszerbe visszalépő pénztártagok május végéig nyilatkozhattak arról, hogy hova, milyen módon kérik a reálhozam kifizetését. Kérhették készpénzben vagy bankszámlára utalva; választhatták azt is, hogy önkéntes nyugdíjpénztári számlára utaltatják az összeget, ekkor extra adókedvezményben részesülhettek.
Akik nem nyilatkoztak a kifizetés módjáról, azoknak a pénztárak megpróbálják majd a visszajáró összeget a lakcímükre kipostázni. Ha nem járnak sikerrel, vagyis a címzett nem veszi át a pénzt, azt át kell utalniuk a NYAA-ba, és az összeget jóváírják majd a tag társadalombiztosítási rendszerben létrehozandó egyéni számláján. Ha valakinek kifogása van a visszafizetett összeggel kapcsolatosan, észrevételeit a nyugdíjpénztárnál teheti meg, ám, mint dr. Bíró Zoltán adószakértő mondja, a befizetések, a hozam visszaellenőrzése meglehetősen bonyolult procedúra, a hozzáértő szakembereknek sem egyszerű dolog.

Drága gondosság

Az állami nyugdíjellátás mértékének csökkenését – kötelező nyugdíjpénztár megszűnése kapcsán – csak a saját forrású megtakarításból pótolhatják azok, akiknek van módjuk a hosszú távú takarékoskodásra. Hiszen ez sem olcsó dolog: egyes számítások szerint ahhoz, hogy valaki húszéves futamidő alatt elérje, hogy állami nyugdíja és saját megtakarítása együtt havi 200 ezer forint feletti összeg legyen, havonta 40 ezer feletti extra befizetést kell tennie a nyugdíjalapot illető levonásokon felül.

Forrás: Megyei Hírek
 

Vissza
2011.
március
09. 09:11

Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

		 Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megkezdte a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának vizsgálatát; terveik szerint a munka nagyobb részével még ebben az évben végeznek - közölte a Magyar Nemzettel a nyugdíjvédelmi megbízott.
Tovább
2011.
január
31. 20:37

95 ezren maradtak a pénztárakban

 95 ezren maradtak a pénztárakban Az este hat órai zárás előtt fél órával 95 016 pénztártag nyújtott be nyilatkozatot arról, hogy a magánnyugdíjrendszerben kíván maradni - jelentette az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2011.
február
06. 15:41

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását Törvénymódosítást terjesztenek az Országgyűlés elé, mely felhatalmazná a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) arra, hogy ellenőrizze és átvilágítsa a magán-nyugdíjpénztári vagyont - jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja.
Tovább
2011.
május
25. 10:31

A magán-nyugdíjpénztárak többsége már június 1-jén átutalhatja a vagyont

A magán-nyugdíjpénztárak többsége már június 1-jén átutalhatja a vagyont Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) külön-külön egyeztet a magán nyugdíjpénztárakkal a június 1. és 12. között esedékes vagyonátadásról, a becsülhető reálhozam erejéig készpénzt, és minél kevesebb problémát okozó eszközt szeretne kapni, mondta az MTI-nek Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese.
Tovább
2011.
március
30. 11:57

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány?

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány? A GKI Gazdaságkutató Zrt. rontott előrejelzésein: 2,5 százalékos gazdasági növekedést és 4,2 százalékos inflációt várnak 2011-ben. Ez utóbbi akár 6,5 százalék is lehetne a nyugdíjpénztári vagyonátadás nélkül.
Tovább
2011.
június
15. 10:27

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból 2.95 ezermilliárd forintot (16.1 milliárd dollár) tesz ki az átvett magán-nyugdíjpénztári vagyon, miután a magánnyugdíjpénztár tagok 97%-a visszalépett az állami pillérbe.
Tovább
2011.
június
16. 13:14

A Stabilitás szerint még maradt ideje az Alkotmánybíróságnak

A Stabilitás szerint még maradt ideje az Alkotmánybíróságnak A magánnyugdíj-pénztári vagyon átadása a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYAA) részére problémamentesen és gördülékenyen megtörtént - jelentette ki Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a szervezet sajtótájékoztatóján.
Tovább
2011.
március
29. 12:55

A tőzsdén spekulálja el az állam a nyugdíjvagyont?

A tőzsdén spekulálja el az állam a nyugdíjvagyont? Nem befolyásolta a magyar részvények árfolyamát, hogy a fontosabb cégek papírjai hosszú távon állami tulajdonban maradnak. Az erről szóló miniszteri bejelentés a nagy társaságok esetében eloszlatta a bizonytalanságot. A kisebb cégek állami tulajdonba kerülő részvényeinek jövője azonban továbbra is ismeretlen.
Tovább
2011.
február
23. 22:56

Magánkasszák: reálhozamra várva

Magánkasszák: reálhozamra várva Bonyolult számítások után derül majd ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mekkora reálhozamra számíthatnak, az összeget pedig várhatóan május-júniustól vehetik fel, ha erről rendelkeznek – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Tovább
2011.
április
18. 08:52

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel A kormány pénteken benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot, e szerint a pénztárak május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját három havi összeggel csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. A maradékot szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2011.
január
10. 13:07

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete havi rendszerességű tájékoztatásra kötelezett több magánnyugdíjpénztárat arról, hogy miként alakulnak a működés finanszírozására felhasználható tartalékaik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART